Cu ocazia Zilei Mondiale a Limbii Portugheze, Ambasada Portugaliei la București și Ambasada Braziliei la București în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, organizează întâlnirile cu limba portugheză prin proiecția documentarului „Limbă – Vieți în Portugheză”, de Victor Lopes, ce va avea loc joi, 4 mai 2023, de la ora 18:30, la ARCUB – Sala Mare. De asemenea, concertul „Muzica braziliană cântă în portugheză” susținut de Arte Quintet și mezzosoprana Marina Melaranci, va avea loc vineri, 5 mai, de la ora 19:00 la Sala Mare – ARCUB.

Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.

4 mai – 18:30

ARCUB – Sala Mare | Strada Lipscani, 84-90 – București

LÍNGUA: VIDAS EM PORTUGUÊS | LIMBĂ: VIEȚI ÎN PORTUGHEZĂ

Documentar de Victor Lopes – (2003 – Subtitrare: RO & EN)

Acest documentar a fost filmat în șase țări (Portugalia, Mozambic, India, Brazilia, Franța și Japonia) și surprinde diferite povești despre limba portugheză, arătând cum a reușit să se înrădăcineze alături de cultura celorlalte popoare de pe planetă. Suntem introduși în viața de zi cu zi a unor personaje, uneori celebre, alteori necunoscute, de pe patru continente, unde limba portugheză și-a făcut un loc indiferent de religie, muzică, geografie sau ritm. S-a amestecat cu diferite feluri de mâncare și peisaje. S-a reinventat de sute de ori, fiind marcată de valuri succesive de diverse influențe.

5 mai – 19:00

ARCUB – Sala Mare | Strada Lipscani, 84-90 – București

A MÚSICA BRASILEIRA CANTA EM PORTUGUÊS

MUZICA BRAZILIANĂ CÂNTĂ ÎN PORTUGHEZĂ

Concert susținut de Marina Melaranci & Arte Quintet

Marina Melaranci & Arte Quintet vor prezenta un recital de cântece compuse de muzicieni brazilieni importanți precum Carlos Gomes, Alberto Nepomuceno, Heitor Villa-Lobos și Cláudio Santoro. O scurtă călătorie prin melodia portugheză braziliană…

PROGRAM:

Heitor Villa-Lobos (Rio de Janeiro, 1887-1959)

  • Bachianas n.4 (Preludiu)
  • Bachianas n.5 (Arie – Cantilenă)
  • Cele patru cântece ale Pădurii Amazoniene

Carlos Gomes (Campinas, 1836-1896)

– Sonată pentru coarde “Burrico de Pau”

Cláudio Santoro (Manaus, 1919-1989)

– Iubire în lacrimi

Alberto Nepomuceno (Fortaleza, 1864-1920)

  • Adagio pentru coarde
  • Serenadă pentru coarde
  • Cantice