Maestrul Cecilio Tieles Ferrer va oferi un concert de pian pe data de 9 mai, la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, la Sala Mare (str. Lipscani nr. 84-90), de la ora 19:00, iar pe 12 mai va susține un al doilea concert în orașul Brașov.

Accesul publicului la concertul programat pe 9 mai, la ARCUB – Hanul Gabroveni este gratuit pe bază de invitația.Persoanele interesate pot obține invitația la concert în urma unui email trimis pe adresa secretario@ro.embacuba.cu.

Tieles Ferrer este unul dintre cei mai remarcabili muzicieni ai continentului nostru recunoscut pentru performanțele sale interpretative, în cercetare și predare. Este absolvent de nivel superior al Conservatoarelor Naționale din Paris și “Ceaikovski” din Moscova, specializarea pian; la cel din urmă centru, a obținut cu o medalie de aur și este doctor în științele artei. Maestrul cubanez deține Distincția pentru Cultură Națională, Distincția pentru Educație Națională și medaliile Alejo Carpentier, și a primit numeroase premii, printre care se numără  distincții acordate de Muzeul Național al Muzicii și Uniunii Naționale a Scriitorilor și Artiștilor din Cuba, precum și de “Mare Terra-Fundació Mediterrània”, care i-a acordat Premiul – Recunoașterea Rețelei Internaționale a Scriitorilor pentru Pământ „Ernesto Cardenal”, pentru munca sa remarcabilă în consolidarea relațiilor dintre Spania și Cuba, precum și pentru contribuția sa la salvarea “Habanerei” ca gen muzical. Activitatea sa artistică a fost recunoscută de critici din diverse țări europene, asiatice și americane.

Maestrul Cecilio Tieles a fost laureat al unor importante concursuri internaționale organizate pentru pian: “Vianna da Motta” din Lisabona și “Marguerite Long-Jacques Thibaud” din Paris, Festivalul Internațional al Laureaților “Katia Popova” din Sofia și “Leoš Janáček” din difunta Cehoslovacie; De asemenea, are onoarea ca unii compozitori importanți să-i fi dedicat lucrări, precum cubanezii José Ardévol, Harold Gramatges, Nilo Rodríguez, Alfredo Diez Nieto, Juan Piñera și spaniolii Ramón Barce și Salvador Pueyo.

Programul prevăzut include opt “contradanzas” de Nicolás Ruiz Espadero (1832-1890), considerat unul dintre cei mai importanți compozitori spanio-cubanezi ai secolului al XIX-lea, “contradanzas” și habanerele sale stau la baza celebrei habanere pe care o putem auzi în opera lui Bizet, “Carmen”. La Havanne. Fantaisie sur des motifs américains et espagnols op. 10 de Julián Fontana (1810-1869), prieten și editor al operelor postume ale lui Chopin, care a locuit la Havana între 1844-1845 și-a lăsat o amprentă importantă prin transmiterea moștenirii prietenului său, marele compozitor polonez; Potpurrí cubanez de José White (1836-1918) celebru violonist cubanez care, ca profesor la Conservatorul din Paris, i-a predat proeminentului muzician român George Enescu; Într-o scrisoare către familia sa, acesta din urmă a scris că a găsit în White o persoană care a fost foarte atentă la dezvoltarea sa ca și compozitor și violonist; iar ca final Nocturn op. 27, nro 1 do # (1835) și Valsurile de Fryderyk François Chopin (1810-1849) profesor, compozitor și virtuoz pianist polonez, considerat unul dintre cei mai importanți din istorie și unul dintre cei mai mari reprezentanți ai romantismului muzical.

Concertul Maestrului Cecilio Tieles Ferrer de la ARCUB este organizat de Ambasada Cubei în România, cu sprijinul Primăriei Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.