Prin noul lor proiect, Vocile Unite ale Banatului,  asociația ART&CO din București, împreună cu asociația de teatru muzical TAN-IN طن این, din Berlin, se adâncesc în viața Banatului românesc, sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19:00 la ARCUB. Demersul a avut în vara lui 2021 o primă etapă de cercetare în zona Banatului, în căutarea unui dialog multicultural al sunetului, care să conecteze și să dezvolte o viziune muzicală pentru o Europă unită din punct de vedere cultural și politic. Rezultatele acestei cercetări au format un spectacol muzical audio video inedit, unde muzica, mișcarea și tehnologia se vor îmbina cu tradițiile multietnice ale culturilor europene din Banat.

Sabina Ulubeanu, Claudia van Hasselt și Amen Feizabadi pornesc într-o explorare artistică personală a diverselor culturi din Banat. Ei contestă conceptul național fictiv al unei identități etno-culturale izolate, fabricat în Europa Centrală în secolul al XIX-lea, ca fiind o construcție anti-comunitară și, în urma acestei contestări, creează o perspectivă artistică asupra diversității trăite atât dincolo de granițe, cât și în cadrul societății.

Dramaturgia umărește straturile suprapuse, idiriscente ale coexistenței culturale. Structura caleidoscopică și fluidă a întregului combină interviurile cu  mărturii efervescente ale vieții muzicale din Banat, precum și cu compoziții muzicale originale și scene de improvizație, liberă sau ghidată de cei trei artiști.

Ansamblul muzical este unul internațional, iar  instrumentația folosită este deopotrivă clasică și tradițională. Interpreții se disting printr-o versatilitate aparte, fiind familiari atât cu muzica contemporană academică, cât și cu formatele deschise alternative și improvizația liberă.

Imaginată ca o pledoarie pentru o înțelegere umanistă a identității culturale, departe de construcțiile etno-identitare, Vocile Unite ale Banatului,  se concentrează pe intima înțelegere transnațională a culturilor unite din Banat și pune sub semnul întrebării conceptul de demarcație a frontierelor naționale.

Vocile Unite ale Banatului este un proiect cultural inițiat de artista mezzo-soprană Claudia van Hasselt, împreună cu Sabina Ulubeanu (Director artistic al InnerSound New Arts Festival și critic muzical al Festivalului Internațional „George Enescu”) și compozitorul Amen Feizabadi. Proiectul este organizat în România de Asociația Art&Co, împreună cu muzicieni români și germani din Berlin, cu muzicieni și cântăreți din Banat, cu compania română de film Wearebasca și teatrul muzical Collective TAN-IN طن-این.

Proiect realizat cu sprijinul Goethe Institut prin Fondul Internațional de Coproducție

Intrarea este liberă și se face în baza unei rezervări la adresa de e-mail: unifiedvoicesofbanat@gmail.com

Transmisiile live se fac pe pagina de Facebook Art&Co (Eveniment Vocile Unite ale Banatului)

participă: 

Directori artistici și concepție:

Sabina Ulubeanu // Claudia van Hasselt // Amen Feizabadi
Art&Co București & TAN – IN طن این  Music Theatre Collective Berlin
Idea – Claudia van Hasselt

Compoziție – Sabina Ulubeanu // Amen Feizabadi

Voce tradițională/Improvizație – Paula Țurcaș // Ana Dubyk

Mezzo/Voce /Improvizație – Claudia van Hasselt

Vioară /Improvizație – Diana Moș

Clarinete/Fluiere/Improvizație – Mihai Pintenaru

Rubāb/Improvizație- Amen Feizabadi

Live electronics/Improvizație – Cătălin Crețu

Film – Toma Hurduc/Wearebasca // Claudia van Hasselt // Sabina Ulubeanu //Amen Feizabadi

Editare – Juergen Hirsch // bigcountry.berlin//Claudia van Hasselt//Amen Feizabadi//Sabina Ulubeanu

Inginer Sunet – Claudiu Roșiu

Streaming București – ANVERGURA