Proiect cultural creat de Catinca Tabacaru Gallery şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti afectiv” 2022.

Vernisajul expoziţiei „All the Rumours Are True” de la Galeria Catinca Tabacaru marchează deschiderea proiectului „The Real Deal”, de cercetare artistică multidisciplinară asupra unor fenomene precum populismul, pop culture sau fake news.

Daniela Pălimariu / All the Rumors are True

Vernisaj 13 octombrie |6-10pm| Galeria Catinca Tabacaru
Calea Giulești 14, etaj 3, București
On view: 13 octombrie – 3 decembrie

După numeroase expoziţii de grup şi colaborări curatoriale între Daniela Pălimariu şi Galeria Catinca Tabacaru, „All the Rumours Are True” este primul solo show al artistei în cadrul galeriei şi prezintă cele mai recente lucrări ale sale, o serie de instalaţii obiect ce investighează paradigma obiect/spaţiu, interior/exterior şi instinctul de adăpostire.

Daniela Pălimariu investighează posibilitățile de creație pe care le oferă diferitele suporturi de lucru precum ceramica și materialele industriale. Alăturarea dintre ele evidențiază raportul dintre fragilitate și duritate, respectiv gol și plin în structuri labirintice și monumentale.

Formele din oțel inoxidabil realizate de Daniela Pălimariu se cuplează în sculpturi ample care ocupă vastul spațiu industrial al Galeriei Catinca Tabacaru de la etajul 3 al fostei clădiri ISAF, o fabrică de componente feroviare, înființată în perioada comunistă, situată pe Calea Giulești 14. Având finisajul unor oglinzi, lucrările se dizolvă în spațiu, trădând un echilibru precar între prezență și miraj. Acestea servesc drept fundații suple pentru arcuri, coaste, felii și secțiuni delicate ale unor obiecte din ceramică și porțelan. În aranjamentul lor labirintic, piesele ceramice își oferă același sprijin una alteia ca și formele-mamut de dedesubt, dar într-o manieră mai subtilă, și pe termen lung.

Aici, Pălimariu experimentează cu posibilitățile inobservabilului, cu imaginile invocate de ceea ce ar putea fi ascuns. Forme neregulate și răsucite plutesc deasupra suprafețelor de oglindă, adăpostind fantomele unor obiecte necunoscute, dar dezvăluind în același timp golul așteptărilor. De-a lungul instalației, Pălimariu pune în lumină spațiul neglijat dintre obiecte, rezidualul din întreg, potențialul involuntarului.

Acolo, în oglinda canapé-ului, ne împărtășim amețeala și îi acceptăm zvonurile.

Daniela Pălimariu (n. 1986) este artistă vizuală și co-fondatoare a spațiului de artă Sandwich din București. Practica sa include medii și obiecte locuibile, instalații, evenimente publice și semi-private, care explorează și simplifică ambiguitatea relațiilor umane, nevoia de spațiu personal, joc și subversiuni zilnice. Alături de practica artistică, Pălimariu este co-organizatoare a programului Sandwich, pe care îl co-curatoriază începând cu 2016.

Lucrările sale au fost expuse recent la Nida Art Colony (LT), Billytown The Hague (NL), LISTE Basel (CH), CLC Gallery Venture și C5CNM Beijing (CN), Maverick Chelsea New York (SUA), și, în București, la galeriile Catinca Tabacaru, Nicodim și Ivan; la Muzeul Național de Artă Contemporană, Sandwich, tranzit.ro, Salonul de Proiecte, și în cadrul expoziției colaborative VIDEO+RADIO+LIVE, eveniment colateral al Bienalei Art Encounters 2021. Pălimariu a fost artist în rezidență la Message Salon Embassy Zurich Nord și residency.ch (CH), The Model (IRL) și EstNordEst (Quebec, Canada); și a creat lucrări pentru spații publice în Beijing, Innsbruck și București. Recent, Pălimariu a co-curatoriat Staycation, un simpozion și expoziție de grup realizate în colaborare cu Galeria Catinca Tabacaru și CTG Collective. Lucrările artistei fac parte din colecțiile publice ale MNAC și ING Global Art Collections precum și din colecții internaționale private. În toamna anului 2022, Pălimariu va fi artist în rezidență la Art Center Ongoing Tokyo, JP.