Duminică, 16 octombrie s-a încheiat cea de-a șasea ediție Spotlight, festivalul de la București care, timp de trei zile, a transformat total Calea Victoriei și Arcul de Triumf prin intermediul artei new media. Spotlight este un proiect organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, alături de  Direcția Cultură, Învățământ, Turism.

Intitulată Made in RO, ediția din acest an s-a axat exclusiv pe creațiile artiștilor români și a promovat instalații pe tema sustenabilității, proiecte de VR și de inteligență artificială, dar și spectacole de video mapping ce au activat clădiri și monumente emblematice pentru istoria României.

Calea Victoriei a devenit destinația principală a weekendului 14-16 octombrie din București cu evenimentele ultimului weekend pietonal Străzi deschise și spectacolele Spotlight #6. Vineri seara, 15.000 de bucureșteni și turiști au venit la deschiderea Spotlight – Made in RO pe traseul pietonal dintre Cercul Militar și Ateneul Român. Între 15 și 16 octombrie, programul artistic din timpul zilei de la Străzi deschise a fost continuat seara de experiența multimedia oferită de artiștii Spotlight. Sâmbătă și duminică seara, Calea Victoriei a devenit neîncăpătoare cu peste 45.000 de spectatori veniți să descopere traseul Spotlight.

Printre cele mai vizitate instalații ale ediției, Kaleidoscope a reconstruit universul unui caleidoscop de mari dimensiuni și a invitat spectatorii să pășească în interior și să experimenteze cu iluzia de culoare și lumină. Impresionanta instalație de video mapping Human Head a oferit, pe lângă un spectacol vizual fascinant, o experiență interactivă cu un personaj de inteligență artificială capabil să sintetizeze informațiile de pe internet și să răspundă întrebărilor puse de spectatori. Creaturile de realitate virtuală Folklore Beasts au atras mulți utilizatori care au scanat codul QR al instalației cu telefonul și au activat personajele create de artiști români în cadrul XR Month. Instalația de mari dimensiuni Lumi.Nativ, instalația luminoasă Discoball și Păzitorul au creat decorurile perfecte pentru selfie-uri și poze. Prezențe speciale în programul Spotlight, instalațiile Particle Composer, Miniplex House of Light și Manifest pentru echilibru au explorat în feluri extrem de creative teme despre sustenabilitate și ecologie. Proiecțiile de video mapping din acest an au fost găzduite de clădirile iconice de pe Calea Victoriei, Cercul Militar, Teatrul Odeon și Hotel Novotel. Pentru prima dată la Spotlight, publicul festivalului a văzut statuile de pe Calea Victoriei activate de video mapping.

În ultima zi de festival, harta Spotlight s-a extins cu o a doua locație – Arcul de Triumf. Pe 16 octombrie, la 100 de ani de la inaugurarea emblematicului monument, Arcul de Triumf a prins viață printr-o proiecție de video mapping în cadrul evenimentului aniversar CentenARC.

Artiștii Spotlight #6 – Made in RO sunt Augmented Space Agency, Irina Bako, Alex Dohotaru, Denis Flueraru, Ioana Halunga, Humans.ai, Kaustika, Les Ateliers Nomad, MotionLab, NoiseLoop Studio, Dan Pecete, Reniform, Vlad Țenu, Wooba, 360 Revolution.

Proiect organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, alături de  Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism.

Partener principal: Superbet

Partener: glo

Partener instituțional: MONUMENT for – Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și       Monumente de For Public

Parteneri media principal: Radio Europa FM

Parteneri media: București FM, Agerpres.ro, Spotmedia.ro, STB.

Mulţumiri: Cercul Militar Național, Teatrul Odeon, Filarmonica „George Enescu”, Arcul de Triumf, Muzeul Naţional de Artă a României, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Compania Municipală Iluminat Public București

Foto: Lavinia Cioacă / Andrei Gândac