Weekendul 15-16 octombrie a marcat închiderea celui mai amplu eveniment outdoor al anului din Capitală, „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”.

Desfășurat în perioada 30 aprilie – 16 octombrie 2022, pe parcursul a 23 de weekenduri, evenimentul organizat de Primăria Capitalei a deschis, în premieră pentru pietoni, șase străzi din cinci sectoare ale orașului și a transformat în total 12 zone intens circulate din București în insule de relaxare temporare pentru locuitori. Aproximativ 650.000 de bucureșteni au vizitat, pe parcursul celor peste cinci luni de eveniment, traseele pietonale de weekend și au participat la 800 de evenimente artistice pregătite de 50 de instituții, operatori culturali și artiști ai Bucureștiului.

Cu acest prilej, Primăria Capitalei mulțumește publicului bucureștean și turiștilor prezenți în număr foarte mare la eveniment, precum și tuturor partenerilor și instituțiilor care au asigurat buna desfășurare a proiectului

Prin pietonalizarea temporară a unor artere ale orașului, „Străzi deschise” urmărește să încurajeze activitățile recreaționale în spațiul public, promovează mersul pe jos, oferă o nouă perspectivă de raportare la oraș și contribuie la dezvoltarea afacerilor locale situate pe traseele pietonale ale evenimentului.

Conceput ca un manifest pentru viitorul orașului și un pas important pentru o viață urbană de calitate, „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” este un eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția de Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti și PROEDUS – Centrul  de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București – în calitate de operatori zonali.

Zone pietonale Străzi deschise 2022

Începând cu ediția 2022, „Străzi deschise” s-a extins în premieră și în afara centrului orașului, pe mai multe străzi din sectoarele Capitalei. În timpul sezonului estival în București, proiectul „Străzi deschise” a instaurat  astfel 12 zone pietonale, 35 de străzi și 25 de kilometri care au devenit pietonali pe parcursul mai multor weekenduri în perioada aprilie-octombrie. Pentru a ajunge la cât mai mulți locuitori, fiecare traseu pietonal a beneficiat de minimum două weekenduri de eveniment.

Calea Victoriei a fost locația principală a ediției și a fost vizitată în medie de 15.000 de participanți în fiecare weekend pietonal din 2022. Celelalte locații centrale ale ediției au fost șoseaua Kiseleff, Bulevardul Unirii, Piața Universității și Piața George Enescu.

„Străzi deschise” a ajuns pentru prima dată în cartierele Bucureștiului în 2022, în următoarele zone:

  • Sectorul 1 – Bulevardul Bucureștii Noi, strada Alexandru Constantinescu, strada General Ștefan Burileanu
  • Sectorul 2 – Strada Jean Louis Calderon
  • Sectorul 4 – Rondul Fântânii Zodiac
  • Sectorul 5 – Strada Bârcă
  • Sectorul 6 – Drumul Taberei

Program artistic Străzi deschise 2022

Pe parcursul celor peste cinci luni, traseele pietonale de weekend au găzduit evenimente din diverse zone de divertisment: evenimente sportive și educative, evenimente de activare a comunităților din oraș și evenimente artistice pregătite de mai multe instituţii culturale ale oraşului, dar și de operatori culturali privați, antreprenori HoReCa și artiști independenți din Bucureşti.

Programul artistic al „Străzilor deschise” a urmărit să ofere locuitorilor orașului oportunități de interacțiune, de întâlnire în spațiul public și de reconectare a locuitorilor la activitățile culturale și de redescoperire a beneficiilor pe care muzica, artele vizuale, dansul, literatura le au asupra bunăstării locuitorilor orașului și implicit asupra calității vieții acestora, într-un oraș care se confruntă cu probleme legate de trafic și poluare.

Evenimentele pentru comunitate au activat spațiul public și au stimulat interacțiunea dintre participanți, prin proiecte colaborative și instalații participative. Evenimentele de artă vizuală au cuprins expoziții de fotografie, fotografii portret în timp real cu locuitorii orașului, expoziții cu lucrări ale studenților universităților cu profil artistic, instalații artistice, expoziții ale galeriilor și muzeelor de pe traseu. Concertele stradale de jazz, muzică clasică, muzică populară, spectacole de teatru și dans contemporan au fost adaptate spațiului public, încurajând deschiderea străzilor pentru promenadă. Evenimentele „Străzi deschise” au inclus momente de circ, ateliere pentru copii, tururi ghidate, seri de dialoguri și lectură, dar și activarea stradală a singurului poem colectiv despre Bucureşti „Epopeea participativă 2021”, care a fost transcris, cu ajutorul stencils-urilor, pe Calea Victoriei.

Programul artistic la „Străzi deschise” a fost completat, de asemenea, de proiecte ale artiștilor independenți selectate în urma apelului deschis lansat de organizatorii proiectului în luna mai. Începând cu luna iulie, „Străzi deschise” a inclus în programul weekendurilor pietonale evenimente precum spectacolul de dans lindy hop „Jazz Roots Romania”, performance-ul muzical „Kablat la trecători„, plimbarea cu stil „The Dandy Run”, concertele „Orchestra Maestrului Hiran”, „Zaharenco Band” și spectacolele de dans contemporan „The Last Raid of Humankind” și „riTM – Bucharest Session”.

În cadrul „Străzilor deschise” au fost prezentate o serie de proiecte ale comunității creative a orașului implementate de ARCUB în cadrul Burselor de idei „București RE:imaginat”, dar și evenimente conexe, precum Expoziția World Press Photo #65, Dâmboviţa Delivery, Festivalul Strada de CArte #11, SAGA Festival și Fântânile Urbane din Piaţa Unirii.

Partenerii Străzi deschise 2022

Realizarea programului artistic din acest an nu ar fi fost posibilă fără implicarea următoarelor instituții cărora organizatorii evenimentului le mulțumește: Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul de Animație Țăndărică, Teatrul Masca”,

Teatrul Excelsior, Teatrul „Stela Popescu”, Teatrul Tineretului Metropolis, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Constantin Tănase”, Casa Artelor „Dinu Lipatti”, Teatrul Ion Creangă, Opera Comică pentru Copii, Biblioteca Metropolitană București, Palatul Național al Copiilor, Universitatea Națională de Arte București, Școala de Artă București, Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public, DSU – Direcția Situații de Urgență, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, Galateca, Clubul Copiilor Sector 4, Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”.