Proiect creat de AREAL Dans şi finanţat de ARCUB în cadrul Programului Bucureşti. Oraş deschis 2021

Cursurile de dans contemporan Sistem Viu fac parte din noul proiect lansat de Areal Dans în această toamnă, „AREAL – spațiu pentru dezvoltare educațională”, din care fac parte o serie de evenimente din sfera educațională adresată unor categorii diverse de public.

Sistem Viu se desfăşoară între 7 şi 30 septembrie la AREAL | Spaţiu pentru dezvoltare coregrafică. Modulul este condus de coregrafa Cristina Lilienfeld şi este alcătuit din 10 ședințe, fiecare dintre ele fiind dedicată unei anumite părți din anatomia umană, care va fi explorată cu toate mijloacele posibile. Se va folosi improvizația ghidată, precum și scurte elemente de coregrafie pentru a înțelege și explora în profunzime tematicile alese. De asemenea, se vor practica și exerciții în grup, ținând cont de distanțarea impusă de normele pandemice.

Cursul „Sistem viu” este adresat tuturor iubitorilor de mișcare atât din sfera profesionistă a dansului contemporan, cât și publicului larg.

Corpul uman este construit pentru a fi în mișcare. Aceasta este una dintre afirmațiile făcute de cercetători care mi-au deschis noi perspective și orizonturi, noi nevoi de explorare la nivel fizic și psihic. De asemenea, fiind inspirată de ultimele cursuri din zona Body Mind Centering și Axis Syllabus la care am participat, am creat un format de explorare a anatomiei și a nenumăratelor moduri prin care corpul își poate găsi libertatea de mișcare. Plecând de la imagini din anatomia umană, completate cu imaginația noastră, vom lucra pentru a ne lărgi sfera percepției și a fi într-un contact mai real cu mesajele corpului nostru. Pentru mine, acest spațiu în care descopăr mecanismele interne care uneori par magice sau măcar surprinzătoare, a fost întotdeauna o sursă de revelație și o „casă”. Ceea ce îmi doresc este să împărtășesc cu voi această senzație de a locui în propriul corp, senzație care mi se pare una dintre singurele resurse accesibile de împământare și, de ce nu, de bucurie în vremurile agitate în care trăim.

Vom folosi improvizația ghidată, precum și scurte elemente de coregrafie pentru a-nțelege și explora în profunzime tematicile alese și în special pentru a ieși din tiparele automate ale mișcărilor pe care le practicăm. De asemenea, vom lucra și exerciții în grup, ținând cont de distanțarea impusă de normele pandemice și vom căuta metode de comunicare eficientă, rămânând în același timp într-un cadru de siguranță sanitară.Cristina Lilienfeld, coregrafă, co-fondatoare și artist AREAL.

Despre Cristina Lilienfeld

Cristina a studiat coregrafia și psihologia, căutând în permanență punctul în care cele două discipline se întâlnesc. În ultimii ani a colaborat și continuă să lucreze cu diferiți coregrafi și dansatori, dar și cu artiști vizuali și muzicieni, făcând parte din mai multe grupuri artistice interdisciplinare. Spectacolele ei – Lay(ers), Nu toți sunt eroi, Fapte vitejești, Moving Fields, precum și numeroase spectacole în care dansează sau pentru care a semnat coregrafia, precum Coregrafie de grup de Mihaela Alexandra Dancs, În trup (operă de cameră) de Diana Rotaru pe libret de Ciprian Măceșaru, Dancer In The Dark regia Levente Kocsardi, The Great Scheme of Things – concert trupa Fierbinteanu, A Truth, A Lie And A List Of Possibilities de Andreea Novac, Alienation or the Desire for Intimacy de Benno Voorham etc. – continuă să fie prezentate pe scenele din București, din țară și din afară. În anul 2016, a făcut parte din programul Dance Roads, prin intermediul căruia a călătorit în cinci țări europene prezentând spectacolul Lay(ers). A colaborat într-o multitudine de proiecte cu coregrafi precum Cosmin Manolescu, Mihaela Alexandra Dancs, Mădălina Dan, Andreea Novac, Benno Voorham, Smaranda Găbudeanu, Virginia Negru etc., cu artiști vizuali – Dilmana Yordanova, Mihaela Kavdanska, Alina Ușurelu etc. –, cu muzicieni – Diana Rotaru, Irinel Anghel, Vlaicu Golcea, KamerArt, LeVant, trupa Fierbințeanu –, cu scriitori – Răzvan Țupa, Andra Rotaru, precum si cu numeroși actori și regizori. Din 2015 până in 2021 a făcut parte din Asociația PETEC, susținând diferite producții cu caracter interdisciplinar create pentru toate categoriile de vârstă. Din 2020, a devenit membru fondator AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică, unde își desfășoară activitatea în prezent. Cristina caută, atât în activitatea sa artistică, precum și în cadrul atelierelor de dans contemporan pe care le susține, să scoată în evidență partea de autenticitate din orice situație cu care intră în contact.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=jbtnJgyP-2A, video de Alina Ușurelu

Program cursuri de dans contemporan Sistem viu :

07 septembrie 2021 – orele 19:00 – 21:00

10 septembrie 2021 – orele 19:00 – 21:00

14 septembrie 2021 – orele 19:00 – 21:00

17 septembrie 2021 – orele 19:00 – 21:00

21 septembrie 2021 – orele 19:00 – 21:00

24 septembrie 2021 – orele 19:00 – 21:00

26 septembrie 2021 – orele 10:00 – 12:00

27 septembrie 2021 – orele 19:00 – 21:00

28 septembrie 2021 – orele 19:00 – 21:00

30 septembrie 2021 – orele 19:00 – 21:00

Participarea se va face printr-o donație sugerată de 50 lei/persoană (pentru intreg modulul), donatie folosita la acoperirea costurilor de întreținere a spațiului AREAL care va trebui plătită în numerar la primul curs. Cei interesați să participe sunt rugați să-și rezerve locul la adresa de email lilienfeldcristina@gmail.com .

Este necesara participarea la minimum 5 sesiuni, dar pentru o experienta completa sugerăm participarea la întregul modul de 10 ședințe.

Capacitate maximă de 12 persoane.

Cursul va avea loc cu respectarea normelor de protectie în vigoare referitoare la împiedicarea răspândirii virusului Covid-19.

Eveniment realizat în cadrul AREAL spațiu pentru dezvoltare educațională, proiect co-finanțat în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.

Programul AREAL – Spaţiu pentru dezvoltare educațională are loc în perioada 5 septembrie -15 noiembrie şi include:

O rezidență artistică cu Valentina De Piante și Loredana Larionescu | Scoala Italiană Aldo Moro | 20 septembrie – 22 octombrie

Cursuri și ateliere:

Sistem Viu – dans contemporan pentru adulți și adolescenți cu Cristina Lilienfeld | Areal | 7 – 30 septembrie

[m]others, ateliere pentru mame și copii, în fiecare weekend | Areal | 5 septembrie – 30 octombrie

Relații în Mișcare – atelier de dezvoltare personală prin dans și mișcare pentru publicul larg cu Loredana Larionescu | 22, 29 septembrie, 6, 11, 20 octombrie

Dans-Abil – atelier de mișcare pentru persoane cu deficiențe de vedere și nevăzătoare condus de Catrinel Catana | 1, 2, 4, 7, 8, 11 octombrie

Embodying Copyright – format pilot de educație juridică despre drepturile de autor prin mișcare cu Loredana Larionescu | 7, 8, 9 octombrie

„Bucureștiul în mișcare”, laborator participativ AREALAB condus de coregraful Cosmin Manolescu | 16-24 octombrie

Ateliere de conștientizare prin mișcare – metoda Feldenkrais cu Valentina De Piante | Modul 4 sedințe – 18, 25 octombrie și 11,15 noiembrie „Echilibru în mișcare” în parteneriat cu Asociația Equilibrium și facilitat de Loredana Larionescu | 27 octombrie, 3, 5, 10, 12 noiembrie

Pentru mai multe informații și rezervări de locuri, trimiteți un mesaj la adresa

areal@arealcolectiv.ro.

* * * * *

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică este un proiect colectiv lansat în 2020 deschis cercetării și colaborării, care susține creația artistică, formarea profesională și dialogul între artiști, public și scena de dans contemporan. AREAL creează contexte, oferă resurse, susține mobilitatea profesioniștilor dansului în vederea dezvoltării sectorului coregrafic din București. Începând cu ianuarie 2021 spațiul AREAL este co-administrat de coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante și funcționează în str. Anastasie Simu nr. 2.

www.arealcolectiv.ro