Un proiect creat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus şi finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraș Deschis 2021

Gaep prezintă Spacetime’s a Wastin’ (11 septembrie – 6 noiembrie 2021), o expoziție de lucrări noi – instalații in situ, desene, obiecte și lucrări video – realizate de Sebastian Moldovan cu ocazia acestui solo show.

Mereu un explorator al situațiilor neobișnuite, Sebastian Moldovan recompune experiențele sale personale sub forma unor proiecte artistice complexe ce testează modul în care privitorii percep realitatea imediată. Noua expoziție de la Gaep are ca punct de pornire un accident în care artistul a fost implicat în 2019; momentul coliziunii și procesul de recuperare se află la baza unora dintre lucrările prezentate.

Preocupat de înțelegerea pe care o dobândim asupra lumii prin intermediul noțiunilor de timp, spațiu și materie, Sebastian Moldovan continuă explorarea unor idei ce i-au traversat practica de-a lungul anilor. Relația noastră fragilă cu natura, care se poate preschimba ușor din simbiotică în distructivă, ciclul continuu de creație regăsit la orice scară, de la particule la univers, dinamica liniaritate – circularitate și contracție – expansiune se numără printre preocupările lui de lungă durată.

În timp ce la etaj sunt expuse desene realizate în moduri inedite, fără ca mâna artistului să atingă în mod direct suprafața de desen, subsolul galeriei oferă o experiență multisenzorială prin instalațiile in situ. Unele dintre ele, precum un traseu de cățărat și o grădină subterană care va crește pe parcursul expoziției, aduc exteriorul în interior. Altele, precum instalația de sunet ce se ramifică prin spațiul labirintic, propagă un sunet distorsionat – un efect asemănător cu felul în care artistul aude în urma accidentului. 

Titlul expoziției, un joc de cuvinte bazat pe titlul unei piese muzicale (Time’s a Wastin), reflectă interesul lui Moldovan față de găuri negre, aceste regiuni în spațiu-timp care au fascinat minți precum Einstein și Hawking și continuă să fie cercetate de oamenii de știință. Artistul percepe găurile negre drept pasaje prin care trece doar esențialul, într-o curgere neîntreruptă. El ia teorii științifice despre ipotetica existență a unor inversiuni temporale ale găurilor negre, care elimină, nu absorb, materia, și le transpune într-un registru uman, emoțional. „Poate găurile negre sunt o structură simetrică din care vedem doar o parte”, spune el. „Poate lucrurile nu se pierd pentru totdeauna, ci se continuă în cealaltă parte. În expoziție propun o asemenea ipoteză ce creditează invizibilul și reversibilul.”

Timp de peste o lună, atelierul lui Sebastian Moldovan a fost subsolul galeriei. Artistul lucrează pentru a treia oară cu acest spațiu, după expozițiile personale din 2015 și 2017, și reușește să-l abordeze într-o manieră diferită. Majoritatea obiectelor și instalațiilor lui de aici sunt rezultatul unui proces laborios de execuție, presupunând, printre altele, printarea la o imprimantă 3D a unor elemente-cheie sau recuperarea și transformarea unor elemente rămase de la lucrările altor artiști ori a unor materiale uitate în depozitele galeriei (Moldovan a inventat termenul „scavenger work” pentru a numi intervențiile sale de acest tip).

Cu Spacetime’s a Wastin’, Sebastian Moldovan creează un spațiu al interacțiunii și al experiențelor directe. Vizitatorii sunt invitați să devină complici ai acțiunilor ce se suprapun în încăperile galeriei și să regândească modul în care percep realitatea din jur.

Scurtă biografie

Sebastian Moldovan (născut în 1982, trăiește și lucrează în București) a studiat Pictura la Universitatea de Artă și Design din Cluj. Lucrările lui au fost expuse, printre altele, la Rezidența BRD Scena9 (București, 2020), Bienala Art Encounters (Timișoara, 2017), Muzeul Național Georgian (Tbilisi, 2016) și cea de-a 55-a ediție a Bienalei de la Veneția (Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică, 2013). Spacetime’s a Wastin’ este cea de-a treia sa expoziție personală la Gaep, după The Uncanny Within (2017) și / and / You Never Know What’s Off (2015).

Credit imagine: Sebastian Moldovan, An Unlikely Series of Fortunate Events, 2021, tuș pe hârtie, 26.5 x 37 cm, prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep