Certificatul Dalcroze în România, un program unic, deschis în premieră în România în urma parteneriatului dintre Institutul Jaques-Dalcroze Geneva și Asociația Cultură prin Muzică s-a lansat oficial vineri, 24 septembrie, la sediul Ambasadei Elveției, sub patronajul Ambasadorului Elveției la București, Excelența sa, domnul Arthur Mattli.

Metoda elvețiană Dalcroze, cu o istorie de peste 150 de ani, este o metodă muzicală de renume mondial, practicată cu aplicații în diverse domenii – educație, social-cultural, medical. În Elveția este utilizată și aplicată în școlile primare, în lucrul cu persoane vulnerabile (vârstnici, copii mici, persoane cu sănătate fragilă, persoane cu dificultăți de integrare, învățare, concentrare etc), ca terapie în diferite afecțiuni (terapii recuperatorii, boli degenerative, tratament post-traumatic etc).

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Educației, reprezentanți ai Primăriei Municipiului București, ai Primăriei Sectorului 1,  dar și reprezentanți ai unor companii interesate în susținerea și promovarea culturii și a educației în România. Din partea Asociației Cultură prin Muzică au fost prezenți Jean-Marc Aeschimann, directorul programului și profesor specialist acreditat în Metoda Dalcroze și Oana Cosmovici, director – fondator. Evenimentul a fost deschis de E.S. dl. Ambasador Arthur Mattli, urmat de prezentarea programului, realizată de Jean-Marc Aeschimann și Oana Cosmovici. 

Am crescut în partea germană a Elveției, soția mea a crescut în zona de limbă franceză. Eu am fost mai degrabă condus prin metoda Orff, soția mea spre Jaques Dalcroze. Deci, vedeți, două sisteme de educație muzicală s-au întâlnit în familia noastră prin coincidență. Eu cred că asemenea programe sunt importante pentru a ști cum să ne adresăm, care este modul în care dorim să le oferim copiilor o educație muzicală potrivită. Este o întrebare pe care toți părinții ar trebui să și-o adreseze.”  a declarat Excelența Sa, domnul Arthur Mattli, ambasadorul Elveției la București într-un interviu acordat Radio România Muzical (https://bit.ly/3ivhVO6)

Programul Certificatul Dalcroze în România este o oportunitate unică pentru profesioniștii din România să acceseze o formare continuă de calitate, cu un program elvețian, într-un domeniu de foarte mare interes, să-și îmbogățească și să-și diversifice aria de acțiune și metodele de lucru în cadrul propriei profesii. Conținutul programului (structura, materiile principale, numărul de ore) și profesorii specialiști din cadrul lui sunt desemnați de Institutul Jaques – Dalcroze Geneva, aceștia fiind formatori de talie internațională, care au Diplôme supérieur Jaques-Dalcroze.

Programul se desfășoară în mai multe etape, pe care participanții le pot accesa și separat. O nouă etapă se va desfășura pe 16 și 17 octombrie: Seminarul Dalcroze: muzică – ritmică, solfegiu și improvizație muzicală. Seminarul este susținut de Jean-Marc Aeschimann, care a fost profesor titular la Haute école de musique din Geneva și la Institutul Jaques – Dalcroze timp de peste 30 de ani, dar și dirijor al corului Arte Musica Geneva – Thonex timp de 27 de ani. Seminarul Dalcroze se va desfășura la ARCUB – Hanul Gabroveni (str. Lipscani nr. 84 – 90, Sala Studio).

Detalii despre program și modalitatea de participare: https://bit.ly/2ZyS2Gw

Seminarul Dalcroze face parte integrantă din programul de formare continuă Certificatul Dalcroze în România, însă el poate fi accesat și punctual de către profesioniștii doritori să aibă un prim contact cu această pedagogie muzicală de tip activ. Seminarul se finalizează cu o diplomă de participare care contează, prin cumulare cu celelalte etape ale Certificatului Dalcroze în România, în obținerea Certificatului Dalcroze recunoscut de Institutul Jaques-Dalcroze Geneva și de toate structurile Dalcroze din lume.

Seminarul Dalcroze este organizat de Asociația Cultură prin Muzică și Institutul Jaques Dalcroze Geneva în cadrul programului de formare continuă Certificatul Dalcroze în România (CDR) – www.dalcroze.ro.

Cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Parteneri: RRM – Radio România Muzical și UNMB – Universitatea Națională de Muzică București