ARCUB – Centrul Cultural al Bucureștiului, a organizat miercuri, 17 martie, o primă consultare, desfășurată online, cu profesioniști din sectorul cultural independent și reprezentanți ai Direcției de Cultură a PMB și ai Comisiei de Cultură a CGMB.

Această dezbatere cu tema „Mecanisme de sprijin pregătite de ARCUB pentru sectorul cultural independent din Bucureşti” este un demers necesar în articularea celor mai eficiente modalități de relansare a activității sectorului cultural din București în acest an.

Discuția a avut ca punct de dezbatere ansamblul de scheme și instrumentele de susținere pregătite de ARCUB pentru sectorul cultural independent din București. Pe baza propunerilor prezentate de Mihaela Păun (Director ARCUB) și Alina Teodorescu (Director adjunct ARCUB), reprezentanți ai sectorului cultural au fost invitați la o consultare publică în care s-a urmărit discutarea mecanismelor de sprijin viabile, identificarea nevoilor stringente pentru menținerea activității culturale în anul 2021 și inițierea unui dialog deschis cu reprezentanți ai autorității publice locale.

Invitații acestei prime întâlniri online au fost operatori culturali din domeniul artelor vizuale (Ștefania Ferchedău – Federaţia de Artă Contemporană din Bucureşti, Suzana Vasilescu – Asociaţia Galeriilor de Artă Contemporană din România), din domeniul muzicii (Răzvan Popovici – Festivalul SoNoRo), al teatrului (Andrei Grosu – Teatrul unteatru), precum și din domeniul industriilor creative (Andrei Borţun – Romanian Design Week/Diploma/Cartierul Creativ) și al evenimentelor pentru comunitate și activare a spațiului public (Cristian Neagoe – Street Delivery Bucureşti).

În spiritul susținerii unui dialog transparent cu autoritatea locală, în cadrul dezbaterii au fost invitate să participe și să ofere perspectiva Primăriei Municipiului București, respectiv a Consiliului General al Municipiului București asupra urgențelor și nevoilor sectorului cultural independent: Liliana Fedorca, Director al Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism din cadrul PMB, care a adus lămuriri și cu privire la schema de ajutor inițiată de PMB, dar și alte inițiative ale Primăriei, în primul rând legate de demararea procesului de implementare a Strategiei Culturale a Municipiului București adoptată în 2016, și Manuela Mureșan, Președinte al Comisiei de Cultură, Culte și Educație civică, Relații internaționale și Relația cu societatea civilă din cadrul CGMB, care a făcut precizări cu privire la rolul Consilierului local și rolul Comisiei Cultură în reglementarea sprijinului pentru sectorul cultural independent.

Moderatori au fost: Corina Şuteu (Consultant senior al procesului de planificare a Strategiei Culturale a Bucureştiului, fost Ministru al Culturii) și Oana Radu (Consultant în procesul de planificare a Strategiei Culturale a Bucureştiului).

Ne dorim să reluăm sesiunea anuală de finanțare a ARCUB, sesiune oprită în 2018. […] Cu atât mai mult în acest an, care este un an complicat pentru sectorul cultural independent […], vă propunem un număr de 5 mecanisme pe care intenționăm să le implementăm anul acesta în limita bugetului votat. Pe lângă sesiunea de finanțare clasică, generată de Ordonanța 51, care ar putea fi demarată după votarea bugetului, am gândit o serie de mecanisme cu proceduri mai simple de accesare. Bursele de creație vizează persoanele fizice. Un al treilea mecanism de sprijin este destinat proiectelor în parteneriat, iar propunerile pot fi depuse trimestrial și urmează să fie selectate de board-ul ARCUB. Pe lângă acestea, au fost gândite și două serii de granturi pentru spații culturale, și anume granturi pentru galerii și granturi pentru spații teatrale și spații multiculturale. În funcție de buget, urmează să stabilim ce mecanisme de sprijin sunt viabile și ce alte proiecte pot fi luate în vedere,” a declarat Mihaela Păun în cadrul discuției din 17 martie. Mecanismele de sprijin ar urma lansate imediat după aprobarea bugetului local.

În contextul restricţiilor impuse de pandemia COVID-19 ce au vulnerabilizat comunitatea artistică şi culturală a oraşului și în contextul mai larg al nevoilor sectorului cultural independent din București formulate inclusiv în Strategia Culturală a Bucureștiului, aspectele importante semnalate de operatorii culturali din sectorul s-au referit la:

  • importanța construirii unei relații de încredere între sectorul cultural independent și autoritățile locale;
  • necesitatea abordării sectorului cultural ca o resursă creativă și o investiție ce generează un important capital de imagine la nivelul orașului;
  • importanța utilizării Strategiei Culturale a Bucureștiului pentru orizontul 2016-2026 ca referință a întregului sector cultural bucureștean și a administrației publice. Acesta este un document de calitate realizat sub coordonarea ARCUB după un amplu proces de analiză și consultare de peste doi ani de zile. Aprobat de CGMB în 2016 dar nepus în practică în mod real, el se dovedește în continuare extrem de relevant și util în a ghida acțiunea la nivelul orașului prin direcțiile prioritare și propunerile de mecanisme;
  • nevoia unei coordonări a acțiunii diverselor servicii și centre ale PMB;
  • necesitatea lansării unor mecanisme de finanțare multianuală și structurală, dincolo de aceea a unor programe și proiecte specifice. În acest sens mecanismul de sprijinire a spațiilor culturale este extrem de binevenit și se propune o discuție mai aplicată privind articularea acestuia în funcție de tipologia și nevoile distincte ale acestora;
  • mecanismul burselor de creație dedicate artiștilor ca mecanism deschis persoanelor fizice – binevenit și apreciat de cei prezenți;
  • problema spațiilor și a infrastructurii culturale disponibile la nivelul orașului – insuficiente și/sau inadecvate pentru operatorii culturali independenți, existând totodată o resursă extrem de importantă de spații în administrație publică care pot răspunde acestor nevoi;
  • prioritizarea activării spațiului public și a utilizării spațiilor „orfane” și o mai bună coordonare între diversele instanțe administrative, care să ducă la o creștere a calității vieții și a mediului din oraș;
  • valorizarea și susținerea sectorului independent care și-a construit o competență distinctă în zone precum educația culturală, inclusiv prin colaborări cu instituțiile publice bucureștene;
  • facilitarea promovării în spațiul public a evenimentelor culturale prin reintroducerea unui mobilier stradal dedicat (care ar participa și la un mediu vizual îmbunătățit) și oferirea de spații de publicitate stradală operatorilor culturali privați cu titlu gratuit sau în condiții preferențiale.

Dezbaterea online pe tema mecanismelor de sprijin pentru sectorul cultural independent din 17 martie a.c. a fost o primă invitație lansată de ARCUB pentru sectorul cultural din București. Dialogul va fi continuat cu o nouă dezbatere în săptămânile care urmează. Detalii despre invitați și temele de discuție vor fi disponibile în curând.

Până atunci, ne puteți trimite propunerile și recomandările dumneavoastră cu privire la schemele de sprijin propuse de ARCUB prin e-mail la adresa: pr@arcub.ro.