Proiect creat de Asociația Art Revolution şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021.

Asociația Art Revolution organizează în lunile octombrie și noiembrie o serie de ateliere de educație prin artă adresate adolescentilor din zone defavorizate cultural din proximitatea Bucureștiului și din cartierele capitalei.

Pornind de la două dintre spectacolele de teatru produse de Asociația Art Revolution – ”Foreplay” și ”Growing Up”, elevii vor viziona cele două creații și vor discuta cu specialiști în educație culturală. În cadrul atelierelor, elevii vor oferi rezolvări alternative pentru anumite scene, vor realiza arbori decizionali care să îi ajute să interiorizeze aspectele legate de libertatea de gândire si decizie. Dezbaterile din cadrul atelierelor vor fi ghidate de Cezara Grama (specialist în educație alternativă pe teme de implicare civică în cadrul Școlii pentru Democrație – Asociația Expert Forum) și Alexandra Mihalache (specialist în educație pentru sănătatea reproducerii și egalitate de gen – Fundația Tineri pentru Tineri).

Foreplay” este un spectacol de teatru documentar pe tema maternității timpurii și are la bază fenomenului nașterilor timpurii în România, condiția vulnerabilă a tinerelor într-o societate care, pe de o parte, idealizează condiția maternității, iar pe de altă parte, operează cu o percepție stereotipizată la adresa mamelor adolescente.

Growing Up” are ca sursă de pornire informațiile publicate în achetele Rise Project și Inclusiv de către jurnalistul Victor Ilie, despre corupția din sistemul medical românesc. Spectacolul explorează impactul pe care încălcarea legii prin dare și luare de mită ca practică normalizată îl are asupra deminității umane.

Cele doua serii de ateliere sunt organizate în cadrul a două proiecte complementare: “Response-Ability” se adresează elevilor din împrejurimile Bucureștiului ( și este co-finanțat de AFCN) iar “Response-Ability in Licee” este dedicat elevilor din cartiere defavorizate cultural din București ( și este co-finanțat de ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București).

În cadrul proiectului Response-Ability, 240 de adolescenți din școli și licee din Clinceni, Cernica, Chitila, Mizil, Pucioasa si Fierbinți Târg vor viziona cele doua spectacole și vor participa la 12 ateliere educaționale. Tema centrală a atelierelor este responsabilitatea, definită în acest context drept capacitatea elevului de a răspunde în mod echitabil față de sine însuși, nu doar față de societate, atunci când suntem supuși la presiuni. Responsabilitatea este abordată nu prin latura de îndatorire/obligație, ci prin nuanța de decizie personală asumată în mod liber și în armonie cu valorile proprii, câtă vremea aceste valori nu încalcă libertatea celorlalți.

Ideea de siguranță de sine bazată pe gândire critică (reflecție, argumentare rațională) și, în egală măsură, pe empatie va fi dezvoltată și alături de adolescenți din 3 cartiere bucureștene defavorizate cultural (Rahova, Crângași, Pantelimon) printr-o serie de 8 ateliere online similare celor adresate elevilor din proximitatea Capitalei. Response-Ability în Licee se va desfășura în Colegiul Tehnic „Carol I”, Colegiul Tehnic „Sf. Pantelimon”, Colegiul de Industrie Alimentară „Dumitru Moțoc” și Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti”. Atelierele Response-Ability în Licee vor începe pe data de 7 oct 2021 și se vor desfășura până pe 15 noiembrie 2021.

Colegiul Tehnic Carol I

13 octombrie, ora 10:00 – 13:00 – Atelier online Sarcina timpurie și Parentalitate condus de Alexandra Miroslav

Colegiul de Ind Alimentara D. Motoc

8 octombrie, ora 10:00- 13:00 – Atelier online Sarcina timpurie și Parentalitate condus de Alexandra Miroslav

15 octombrie, ora 10:00 – 12:00 – Atelier online Imoral-Ilegal condus de Cezara Grama

16 noiembrie, ora 10:00 – 12:00 – Atelier online Imoral-Ilegal

Colegiul Tehnic Sf Pantelimon

21 octombrie, începând cu ora 9.00 sau 10.00 – Atelier online Imoral-Ilegal condus de Cezara Grama

28 octombrie începând cu ora 9.00 sau 10.00- Atelier online Sarcina timpurie și Parentalitate condus de Alexandra Miroslav

Liceul Tehnologic Dimitrie Gusti

2 noiembrie, începând cu ora 9.00 sau 10.00 – Atelier online Imoral-Ilegal condus de Cezara Grama

9 noiembrie, începând cu ora 9.00 sau 10.00 – Atelier online Sarcina timpurie si Parentalitate condus de Alexandra Miroslav

Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza

19 noiembrie, ora 10:00 – 12:00 – Atelier online Imoral-Ilegal

Calendarul este în curs de reactualizare. Vă rugăm să urmăriți mameadolescente.artrevolution.ro