Vioară. Canto. Compoziție

Proiect creat de Fundația Culturală Remember Enescu şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021.

Concursul Internațional „Remember Enescu” este o competiție de prestigiu, a cărei continuitate este importantă atât pentru Fundația care îl organizează, cât și pentru profesorii care și-au format un reper din participarea elevilor lor la acest concurs sau pentru elevii care au ocazia să asimileze, pe lângă repertoriile necesare examenelor școlare, și lucrări semnate de George Enescu, piese obligatorii în concurs. Pe de altă parte, Concursul Internațional „Remember Enescu” le oferă laureaților posibilitatea de a apărea în recitalurile organizate de partenerii Fundației (Filarmonica „George Enescu” din București, Biblioteca Națională din București, Universitatea Națională de Muzică din București) pe tot parcursul stagiunii, ceea ce reprezintă pe de o parte o oportunitate binevenită pentru acești muzicieni în formare, o șansă de a se face cunoscuți, dar și o ofertă muzicală de calitate pentru publicul bucureștean al instituțiilor mai-sus amintite.

Unul dintre obiectivele Fundației Culturale „Remember Enescu” a fost acela de a impulsiona perpetuarea unei anumite atitudini din partea tinerilor muzicieni, după modelul marelui nostru George Enescu: generozitatea de a oferi celor mai puțin norocoși un act artistic de calitate. Este binecunoscută activitatea violonistului care, în timpul războiului, susținea recitaluri la căpătâiul celor bolnavi și al răniților. O constantă în anii ce au trecut a fost, pentru membrii Fundației noastre, oferirea de recitaluri caritabile unor categorii de persoane defavorizate, de către tineri interpreți de valoare, cunoscând starea de bine pe care aceste evenimente le generează în rândul publicului, precum și conștientizarea rolului artistului în societate, pentru tinerii muzicieni implicați.

Obiectivele sunt ușor de atins cu mijloacele Fundației Culturale „Remember Enescu”, având în vedere experiența organizațională generală și aplicarea unui format bine cunoscut.

Concurenții înscriși în Concursul Internațional „Remember Enescu”:

– Copii și tineri (7 – 24 de ani).

Publicul recitalurilor:

– Copii și tineri (7 – 35 ani);

– Public matur (35 – 80 ani);

Performanța și generozitate – sunt conceptele în jurul cărora se va derula Concursul Internațional “Remember Enescu” și activitățile conexe, organizat de Fundația Culturală “Remember Enescu”, în mediul online, între 1 și 5 noiembrie 2021.

Continuând o tradiţie care s-a născut în anul 1996, această a 20-a ediție a competiției capătă o și mai mare amploare, incluzând nu doar secțiunile vioară și canto, ci și o nouă secțiune dedicată tinerilor compozitori.

Din juriu vor face parte, şi de această dată, personalităţi de prim nivel ale lumii muzicale româneşti şi internaţionale, precum violoniștii Alexandru Tomescu, Diana Moș – rectorul Universității Naționale de Muzică din București și Cristina Comandașu – redactor șef al postului Radio România Muzical, sopranele Iulia Isaev și Daniela Chihaia Popa, mezzosoprana Aura Twarowska, compozitorii Dan Dediu și Cătălin Crețu.

Concursul se va desfășura în două etape, pe trei categorii de vârstă la secțiunea vioară (categoria A – concurenți cu vârsta de până la 12 ani, categoria B – 13-16 ani, categoria C – 18-24 ani), canto (categoriile B și C), compoziție (categoria C). Repertoriul de concurs, precizat în Regulamentul de pe site-ul rememberenescu.ro, cuprinde la fiecare secțiune lucrări impuse din creația lui George Enescu.

Pe baza înregistrărilor video, juriile vor decerna premii în valoare de până la 2000 lei. De asemenea se vor acorda la fiecare secțiune Mențiuni de onoare.

Pe lângă premiile în bani, laureații vor primi partituri și obiecte promoționale din partea Muzeului Național “George Enescu”, precum și posibililtatea de a susține recitaluri și concerte pe scena partenerilor Fundației Culturale “Remember Enescu”. Totodată, laureații Concursului din București vor susține recitaluri în perioada 6-10 noiembrie în parteneriat cu Filarmonica “George Enescu”, Școala pentru deficienți de vedere București și Complexul de servicii Pistruiatul din Capitală.

Concursul Internaţional „Remember Enescu” a devenit în timp unul dintre cele mai importante din peisajul muzical românesc, câştigătorii derulând cariere internaţionale sau confirmându-şi valoarea la alte competiţii desfăşurate peste hotare, precum Eugen Ţichindelean  – câstigător al Premiului I la Concursul International „George Enescu”, actualul concert-maistru al Orchestrei Simfonice City of Birmingham, Ilian Gârneţ – laureat al Concursului International „Regina Elisabeta”, Bruxelles, actualul concert-maistru al Bamberger Symphoniker, Alexandra Maria Bobeico, actualmente studentă la Academia Mozarteum din Salzburg și câştigătoare a Premiului I la Concursul International „Concertino Praga” sau Ștefan Șimonca, student la Facultatea de muzică din Saarbrucken, clasa prof. David Grimal.

Despre Fundația Culturală Remember Enescu

Fundația Culturală „Remember Enescu”, organizație neguvernamentală, apolitică și non-profit fondată în anul 1999, care și-a propus să omagieze în diverse forme personalitatea marelui compozitor, violonist, dirijor, pianist si pedagog George Enescu, figură emblematică a culturii române, și totodată să sprijine dezvoltarea activității muzicale în România. Fundația Culturală „Remember Enescu” este condusă de reputata profesoară Mihaela Tomescu și are drept membri solişti şi profesori care se ocupă de salvarea şi protejarea tezaurului artistic muzical românesc, precum şi de promovarea tinerilor în viaţa muzicală, inclusiv prin încurajarea de a aborda cu consecvenţă creaţia românească. Proiectele Fundației s-au orientat spre crearea unei legături între personalitatea celui mai important compozitor român, George Enescu şi tânăra generaţie de tineri artişti, dar și spre păstrarea în memoria publică a unor eminenți profesori, care au influențat prin activitatea lor calitatea vieții muzicale românești.

Fundația Culturală „Remember Enescu” organizează anual Concursul Naţional de Interpretare „Dan Cumpătă”, prima ediție derulându-se în 2013, precum și Concursul Naţional de Interpretare „Ada Ulubeanu”, începând din 2011, dedicate memoriei unora dintre figurile pedagogice de prim nivel ale învăţământului bucureştean. Între 15 și 17 iunie 2021 s-a desfășurat prima ediție a Concursului Național de Interpretare Teatrală și Muzicală „C.I. și C.C.Nottara”, online. Competiţiile se adresează copiilor şi studenților cu vârsta cuprinsă între 6 si 24 ani. Din jurii fac parte profesori din România, recunoscuţi pentru performanţele lor pedagogice.

Stagiunea itinerantă „Remember Enescu” are loc anual, încă de la înființarea Fundației, din 1999, în perioada septembrie – iunie și cuprinde, în medie, 40 de evenimente. Publicul din orașele București, Ploiești, Tulcea, Mogoșoaia, Brașov, Brăila, Cluj Napoca, Sibiu, Piatra Neamț, Bușteni, Buzău, Satu Mare, Alba Iulia, Iași, ș.a.m.d. poate asista la recitaluri în care sunt invitați să apară în fața publicului membri ai Fundației noastre, împreună cu elevi și studenți din orașul gazdă. Recitalurile sunt prezentate de Președinta Fundației, profesoara Mihaela Tomescu.

Începând din 2016, Fundația Culturală „Remember Enescudesfășoară turneele naționale “Pe urmele lui Enescu” în diferite zone, urmărind traseele artistice ale lui George Enescu. Amintim edițiile derulate în 2016 (Lugoj, Caransebeș, Oravița), 2017 (București – Jockey Club, Muzeul George Enescu, Ateneul Român, Hotelul Grivița), 2018 (Iași – Universitatea de Arte George Enescu, Casa memorială Mihail Sadoveanu, Muzeul Unirii și Bârlad – Muzeul Vasile Pârvan, Casa Eugen Bulbuc sau Grădina publică), 2019 (Iași – Unversitatea de Arte George Enescu, Muzeul Unirii, Castelul Sturdza de la Miclăușeni și Casa de bătrâni Sf. Iosif).

Menționăm de asemenea organizarea, în parteneriat cu Fundația „Erich Bergel-Dorothy Kitchen” din SUA, în anul 2017, la Sibiu, a Concursului Internaţional de Interpretare „Eric Bergel”.

Detalii pe www.rememberenescu.ro.

Sursă foto: Fundația Culturală Remember Enescu