Cu ocazia Zilelor Bucureștiului Medieval – 560 de ani de atestare documentară, în perioada 16 septembrie – 1 octombrie 2019 s-a deschis expoziția Ipostaze Medievale – Revalorificări contemporane, în cadrul celei de-a XII-a ediții a Salonului Național de Artă Medievală, la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, etaj – sălile Coloane, Gabroveni și Lipscani. 

Evenimentul este organizat de Fundația Culturală ZIDUL și Uniunea Artiștilor Plastici din România în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. 

Peste 100 de artiști prestigioși prezenți în cadrul expoziției Ipostaze Medievale – Revalorificări contemporane expun lucrări inspirate din iconografia creștină a secolelor IV-XIV, realizate în tehnici artistice și decorative consacrate în perioada medievală bizantină, romanică și gotică.

Ajunsă la a XII-a ediție, expoziția evidențiază, prin revalorificări anuale, atât patrimoniul românesc de artă și de arhitectură medievală, cât și pe cel european, prin decriptarea simbolisticii ca sursă inepuizabilă de inspirație creatoare. Iconografia creștină transcende toate domeniile culturii mondiale, având ca punct de plecare și de consolidare „Mileniul de Aur” bizantin, Creștinismul fiind cunoscut drept o religie a cărții care luminează calea și care înnobilează viața oamenilor, în căutarea sensurilor existenței în Iubire, Adevăr și Frumos.

Vă invităm să participați la concluziile de final  marţi, 1 octombrie  2019 începând cu orele 17:00, alături de criticii: Marian Nencescu, Vladimir Bulat, Marius Tiţa.

În program:

  • muzică de inspiraţie medievală interpretată de Delia Elena Jantalău, Salome Torge, Dimitri Dumitraş, Felicia Dumitraş
  • dans contemporan cu Ana Mihai şi Alexandra Stănică

Expoziţia Ipostaze Medievale –  Revalorificări contemporane poate fi vizitată la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti,

str. Lipscani nr. 84-90,  în perioada 16 septembrie – 1 octombrie 2019, zilnic între orele 11:00 – 19:00.

Intrarea este liberă.

 

Curatorul expoziţiei : pictorul Marin RĂDUCU, preşedinte al Fundaţiei Culturale ZIDUL.

Parteneri media: TVR, București TV, Senso TV, Trinitas TV, Radio România Internațional, Radio România Cultural