Au fost puse în vânzare prin intermediul Eventbook biletele pentru spectacolele din cadrul Platformei Internaționale de Teatru București #6 cu tema ”Revoluția mea”

Acum 30 de ani, societatea românească trecea printr-un eveniment violent urmat de o tranziție lentă și dureroasă de la un regim economico-social la altul, o transformare adesea întârziată, frânată, amânată, o schimbare deseori mimată, în loc să fie parcursă până la capăt. Dar, în ultimii ani, tot mai mulți români își scriu propria poveste. Tot mai mulți români refuză manipularea și demască demagogia, indiferent din ce parte a spectrului politic vine ea. Tot mai mulți români gândesc cu propriul cap și fac alegeri în mod conștient, fie că pleacă din țară, fie că rămân. ”Micile revoluții personale determină adevărata revoluție socială, tăcută și profundă, care vine în sfârșit, după 30 de ani, să completeze Revoluția sângeroasă din 1989. Personalul este din nou politic”, subliniază curatoarea evenimentului, criticul de teatru Cristina Modreanu.

Spectacolele alese pentru ediția din acest an au în comun această componentă în mod asumat politică: Revolution Now, una dintre cele mai de succes producții ale celebrei companii Gob Squad, este un exemplu de activare a simțului civic prin performance, propunând un format performativ inedit, participativ, extrem de amuzant pentru spectatori. Inspirat de revoluții reale, printre care și cea din România din 1989, Revolution Now va fi prezentat la București într-o unică proiecție specială, urmată de o discuție cu doi dintre membrii Gob Squad, Simon Will și Sean Patten, care vor vorbi despre metoda de lucru în colectiv a grupului.

Spectacolul HUOOOO! al companiei independente Auăleu din Timișoara, veterană a teatrului independent din România, care împlinește anul acesta 13 ani de existență, este o producție născută pe fondul tot mai deselor proteste și manifestări care i-au scos în stradă pe români în ultimii ani. El dă de gândit spectatorilor prin intermediul unui format tragicomic generat de scriitura inteligentă a lui Ovidiu Mihăiță, realizatorul spectacolului și co-fondatorul Auăleu.

Cu o textură atipică, de performance-instalație, spectacolul An tan tina, realizat de actrița Nicoleta Lefter pe baza cărții Fals tratat de manipulare a poetei Ana Blandiana, dezvăluie pentru generațiile de azi ceva din nucleul secret al conflictului pentru putere care s-a declanșat odată cu Revoluția din 1989 și care continuă în multe feluri și astăzi, afectând întreaga societate.

Platforma se implică în acest an în procesul de dezvoltare a unei noi piese scrise de Saviana Stănescu, cunoscută autoare de texte dramatice stabilită la New York. Pentru The Revolution Project Saviana Stănescu lucrează cu actorii Ioana Pavelescu, Ioana Flora, Ioana Bugarin și Nicholas Cațianis jr. care contribuie cu poveștile personale la acest work-in-progress finalizat cu o unică prezentare publică pe 12 octombrie, la ARCUB – Sala Mare.

Nu în ultimul rând, Platforma Internațională de Teatru București # 6 include și în acest an un focus special dedicat pieselor noi pentru copii și tineri, prin intermediul lecturilor cu public din seria Realități extraordinare. Teatru nou pentru copii și adolescenți, organizate în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika (lecturile vor avea loc în oglindă și la Sibiu, cu susținerea Teatrului pentru copii și tineret Gong).

Ne vedem la Platforma Internațională de Teatru București # 6 între 10 și 18 octombrie la ARCUB, unteatru, POINT și Replika. E și revoluția ta!

Mai multe detalii despre evenimentele din cadrul celei de a 6-a ediții a PITB pe pagina de Facebook a Platformei: https://www.facebook.com/events/319937155434128/

Instagram: https://www.instagram.com/platformadeteatrubucuresti/

Pentru cumpărarea biletelor accesează: https://eventbook.ro/festival/platforma-internationala-de-teatru-bucuresti

Platforma Internațională de Teatru București # 6 este un eveniment produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS) și finanțat de Goethe Institut, Muzeul Național al Literaturii, cu sprijinul Primăriei Capitalei, prin ARCUB –Centrul Cultural al Municipiului București, AFCN-proiecte culturale și UNITER, în parteneriat cu unteatru, POINT și Centrul de teatru educațional Replika.