Primăria Capitalei prin ARCUB vă invită în perioada 14 – 22 septembrie 2019 la festivalul de film românesc ’Un secol de cinema românesc la București” organizat de DACIN SARA – Drepturi de autor în Cinematografie și Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

Timp de 9 zile, 14 săli bucureștene vor găzdui proiecții în cadrul acestei sărbători a filmului românesc: Cinematecile Eforie și Union, sălile ARCUB și CREART, Sala Horia BerneaMuzeul Țăranului Român, Grădina Muzeului Literaturii Române, Sala MareTinerimea Română, Sala Mircea EliadeBiblioteca Națională etc.

Filmele selectate sunt creații reprezentative pentru șase generații de cineaști români, de la generația lui Aristide Demetriade și Grigore Brezeanu cu Independența României, continuând cu generațiile de aur ale făuritorilor de școală până la generațiile actuale ale multipremiaților la marile festivaluri internaționale. Lista proiecțiilor este completată de o serie de filme documentare de referință ante și post revoluționare și de o selecție de filme pentru copii.

Sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 19:00 până dimineața următoare, la Muzeul Țăranului Român va avea loc „Noaptea filmului studențesc”. În paralel, în aceeași locație, va avea loc concursul cu premii „Un minut de film cu telefonul”, deschis tuturor doritorilor de a participa.

Multe alte evenimente și surprize vor fi pregătite pentru iubitorii de film în general, și de film românesc în special.

Proiect organizat cu sprijinul: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului București, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).

Evenimentul este o inițiativă originală a DACIN SARA, care și-a propus să prezinte pe plan național și internațional bogăția și diversitatea cinematografiei românești, fiind o componentă a proiectului  “Un secol de cinema românesc” ce a debutat în anul 2017 la Cinemateca Portugheză din Lisabona și s-a desfășurat pe tot parcursul anului 2018, în Spania, la Madrid, Cordoba, Almeria, Sevilla și Granada, în Olanda, la Haga, în Franța, la Nisa, în Uruguay, la Montevideo, urmând să continue și în cursul acestui an în Chile, Peru, Argentina.

Programul complet îl puteți găsi pe www.unsecoldecinema.ro  și adresa de Facebook  https://www.facebook.com/unsecoldecinema/

  • Intrarea este liberă