ARCUB | SALA MARE (str.Lipscani nr.84-90)

Program:

03/12/18 | 19:00 | José și Pilar
subtitrare: engleză, română

04/12/18 | 19:00 | Mama știe mai bine
subtitrare: engleză, română

05/12/18 | 19:00 | John From
subtitrare: engleză, română

INTRARE LIBERĂ

José și Pilar (2010)

Regizor: Miguel Gonçalves Mendes

Portugalia-Spania-Brazilia, documentar, 125’

Limbă: Portugheză| Spaniolă

Subtitrare: Engleză, Română

Călătoria Elefantului, cartea în care Saramago povestește aventurile frumoase și cele mai puțin frumoase ale unui pahiderm transportat de la curtea Regelui Ioan al III-lea la cea a Arhiducelui austriac Maximilian, este punctul de plecare pentru José și Pilar, film al lui Miguel Gonçalves Mendes care prezintă relația dintre José Saramago și Pilar del Río. Prezentând viața de zi cu zi a celor doi în Lanzarote și Lisabona, la ei acasă și în timpul călătoriilor de lucru prin toată lumea, José și Pilar este un tablou surprinzător al unui autor în cursul procesului de creație și al relației unui cuplu hotărât să schimbe lumea – sau măcar să o facă mai bună. José și Pilar scoate la iveală un Saramago necunoscut, dărâmă ideile preconcepute și demonstrează că geniul și simplitatea sunt compatibile. José și Pilar este o privire aruncată asupra vieții unuia din marii creatori ai secolului al XX-lea și dovada că, așa cum spunea Saramago, ”putem povesti orice în alt mod”.

 

Mama știe mai bine (2016)

Regizor: Nuno Rocha

Portugalia, comedie, 88’

Limbă: Portugheză

Subtitrare: Engleză, Română

Ana Luísa și ai ei se strâng acasă cu ocazia aniversării tatălui. În timp ce se așază la masă, invitații deapănă amintiri, toate cu același numitor comun: răposata Josefa, mama Anei. Câtă vreme ascultă poveștile, Ana Luísa își dă seama de impactul pe care răposata ei mamă l-a avut în alegerile pe care ea le-a făcut și își imaginează ce s-ar fi intâmplat dacă ar fi luat-o pe alte căi, dacă ar fi făcut alte alegeri și ar fi spus ce mai era de spus. În același timp, un eveniment astrofizic de origine necunoscută produce o modificare în timp și spațiu, permițând oamenilor din lumea întreagă să acceadă la universuri paralele. Ana Luísa este una dintre ele și are ocazia să schimbe trecutul. Dar pentru asta va trebui să renunțe la prezent…

 

John From (2015)

Regizor: João Nicolau

Portugalia-Franța, dramă, 95’

Limbă: Portugheză

Subtitrare: Engleză, Română

Rita le are pe toate. Are 15 ani, iar vara îi stă înainte. Stă toată ziua în apă și la soare. Are un fost viitor iubit și prezentul infailibil al prietenei celei mai bune. Își împletește părul și și-l etalează pe la petreceri. Așa cum se întâmplă din Portugalia până în Pacificul de Sud, această cetate se prăbușește când adolescenta vede expoziția pe care un vecin nou o prezintă în centrul comercial din cartier.