FeedMe @Ars Electronica
ARCUB prezintă la Festivalul Ars Electronica din Linz expoziția FEED ME a artiștilor Saint Machine și Noper
Între 3 și 7 septembrie, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București participă cu proiectul multimedia interactiv FEED ME semnat de artiștii români Saint Machine și Noper la POST CITY – Habitate ale Secolului XXI, Festivalul de artă, tehnologie și societate ARS ELECTRONICA 2015 din Linz.
Prezența proiectului în cadrul festivalului Ars Electronica vizează aducerea în atenția publicului internațional a creațiilor artiștilor români care îmbină cu succes arta cu tehnologia. Realizat de Saint Machine (Marilena Oprescu Singer – artist multimedia) și Noper (Radu Pop – artist ilustrator), FEED ME este un proiect care a fost prezentat pentru prima oară ca work in progress în primăvara lui 2014 la Noaptea Albă a Galeriilor de ARCUB împreună cu Artmix, Galeria Galateca, ICR și AFCN, pentru ca în toamnă să fie dezvoltat mai departe de ARCUB pentru participarea la Zilele Bucureștiului 2014.
„FEED ME este o poveste științifico-fantastică țesută în mintea unor oameni vizionari. În momentul în care am intrat în acea structură de metal care vibrează, mi-am dat seama că, în zilele noastre, artistul poate colabora cu omul de știință. Am realizat că această experiență reprezintă vremurile pe care le trăim și că artiștii inovatori trebuie sprijiniți. Aceasta este misiunea ARCUB, ca centru cultural al unui oraș care se pregătește să candideze la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021”, a declarat Mihaela Păun, director ARCUB.
Un festival al tehnologiei, Ars Electronica se concentrează anul acesta pe revoluția digitală și prezintă o imagine asupra modului în care vor fi configurate orașele viitorului atunci când vor exista mai mulți roboți decât oameni în fabrici, când totul în jurul nostru va fi interconectat printr-o inteligență artificială, automobilele se vor conduce singure, iar dronele vor livra scrisorile. O regândire a spațiilor de locuit, care a fost deja inițiată de cei care propun idei noi de arhitectură și forme de organizare sociale menite să țină pasul cu schimbările care vor fi aduse de următoarele decenii.
Instalația multimedia interactivă FEED ME este un experiment artistic care explorează relația de interdependență dintre lucrarea de artă și publicul său, fiind construită autoironic sub forma unei chemări a supușilor „monstruoasei și veșnic nesătulei Tra” la ritualul de hrănire a acesteia. Lucrările celor doi artiști sunt interconectate conceptual și formează un singur organism viu, care se alimentează cu energia produsă de mișcările publicului.
Proiectul FEED ME oferă o experiență senzorială completă – întreaga expoziție este conținută de Womb of Tra, o capsulă multimedia creată de Saint Machine, care reacționează sonor și vizual pe măsură ce își „înghite” vizitatorii. Înăuntrul pântecelui lui Tra, aceștia sunt invitați într-o călătorie ritualică prin șapte porți care transcend organicitatea coconului și îi invită să pășească prin ele, dezvăluind șapte personaje în mișcare care se hrănesc cu atenția publicului și dau la schimb simboluri golite de sens, împreună formând instalația video The Secret Memories of Noper, creată de Noper. Înăuntrul instalației FEED ME totul se mișcă, vibrează și reacționează la mișcare pe un ritm comun, cel al muzicii și al efectelor sonore create în colaborare cu Mitoș Micleușanu. În centrul acestei lumi stranii locuiește Sacred Egg, o instalație interactivă în formă de ou, creată de Saint Machine, care se hrănește cu capul vizitatorului și trăiește doar atât timp cât acesta stă conectat la orificiul său. Vizitatorul conectat face parte din lucrarea de artă, oul oferindu-i iluzia controlului, în timp ce îi acaparează atenția și se folosește de energia lui pentru a respira.
Conceptul și ilustrațiile sunt realizate de Saint Machine (Marilena Oprescu Singer) și Noper (Radu Pop), muzica și efectele sonore sunt realizate de Mitoș Micleușanu, modelarea și animația 3D sunt realizate de Reniform (Sergiu Negulici), animația de Tudor Calnegru. La proiect au contribuit inginerul Florin Palade și programatorul Marius Farcaș.
Un proiect ARCUB. Mai multe detalii despre instalație puteți găsi și pe website-ul festivalului: http://www.aec.at/postcity/en/ sau pe www.feedmeritual.ro.
SAINT MACHINE (Marilena Oprescu Singer, nascută pe 18 septembrie 1979) este o artistă multimedia care a studiat literatura și științele comunicării înainte de a începe să experimenteze cu suprapunerea spațiilor interior-exterior, real-virtual și joaca cu forme și idei. Printre proiectele create de aceasta se numară Feed Me (2014), Autentic Românesc (ROD, 2011), Playground for Animation (Cocor Media Channel, 2009), Festivalul de Proiecții Arhitecturale Urban Art (Palatul Parlamentului, Universitate, Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” 2007, 2008, 2009) sau Artmix (TNB, 2005), iar în prezent lucrează la „Cannibal”, un nou proiect multimedia interactiv.
NOPER este artistul ilustrator și animator Radu Pop (născut pe 13 aprilie 1982). A absolvit Universitatea de Arte București unde a experimentat cu animația și a dezvoltat o lume vizuală proprie, continuând să dezvolte apoi o serie de personaje inedite. Operele lui stranii și în același timp pline de prospețime au fost publicate în albume precum Luerzers 200 Best World Wide Illustrators (2009-2010) și au deschis ușile unor colaborări cu galerii internaționale și proiecte ca Feed Me (2014), Cranium (2012), Bold (2010), As if by Magic (2010) sau Festivalul de Proiecții Arhitecturale Urban Art (2007, 2008, 2009).