CONSTANŢA CAZ 2012
Gabriel Brojboiu/ iniţiator şi curator
“Constanţa Caz” este un proiect produs de către Fundaţia Menthor, proiect ce-şi propune extinderea teritoriului cultural prin organizarea de evenimente de arte vizuale în locuri neconvenţionale, precum spaţiile post-industriale, post militare, clădiri dezafectate sau neterminate etc.
Acest demers este deosebit de necesar, cel puţin din câteva puncte de vedere. Lipsa unor spaţii destinate actelor de creaţie a provocat artiştii către o reorientare în câmpul noilor realităţi socio-culturale, fapt care a condus şi la o reală dinamizare a actului cultural prin ieşirea în spaţiul public, în spaţii neconvenţionale, între spectatori. Aceste spaţii oferă provocări estetice care lipsesc celui tradiţional, publicul fiind interesat de demersurile artistice neobişnuite, şi mai puţin de tradiţionalele expoziţii.
Evenimentele multimedia susţinute de noi într-o cazemata abandonată, o vilă neterminată, în Gara Constanţa sau în alte locuri, au adunat un public numeros şi pasionat, cu un gust deja format pentru acest gen de artă. Aliaţii noştri de marcă au fost artişti extrem de valoroşi şi de bine cotaţi din România, Germania, Franţa, Italia, Austria, Danemarca sau Marea Britanie.
Mediatizarea proiectului nostru a fost pe masură, mai toate televiziunile cu audienţă naţională, în presă şi reviste de prestigiu- precum “Arta”- ne-au acordat spaţii generoase.
Evenimentul din București, din 2012, are un caracter restrospectiv şi documentar, făcând o selecţie din lucrările ultimilor ediţii, dar şi lucrări noi ale artiştilor români şi a celor străini – Gabriel Brojboiu, Dan Perjovschi, Georgiana Cozma, Anamaria Avram, Gabriela Gheorghe, Constantin Gheorghe, Ruxandra Brojboiu, Flavia Lupu, Wanda Zyborska/ Glyn Davies, Johann Jascha, Antonio Manfredi, Iulia Pană, Hotel ProForma– lucrări multimedia (instalație/video/video-poem/video proiecție/pictură/fotografie și performing).
După utilizarea unor spaţii altfel am ales din nou să expunem în galerie, deturnând oarecum sensul original al proiectului din anumite considerente, direcţia documentară pe care ne-o dorim, presupunând o serie de acţiuni, dependente de un spaţiu sigur, ce întruneşte toate condiţiile pentru un astfel de eveniment, un spaţiu foarte accesibil publicului, cel ales de noi fiind localizat în centrul Bucureştiului. Pe durata expoziţiei, ne dorim o agendă dinamică pe cele două săptămâni de eveniment: întâlniri.