Miercuri, 2 mai, ora 19.00 ArCuB aduce la Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare, spectacolul Orô de Otelo (A Dance Ceremony) în regia lui Eugenio Barba. Spectacolul, prezentat de Odin Teatret din Holstebro (Danemarca), va avea loc la sala ArCuB. 

  

Cu: Augusto Omolù

Muzica live: Cleber Conceição da Paixão, Ubirajara Santos Monteiro, Luciano Xavier da Silva

Asistent de regie: Julia Varley

 

Durata: 1h 

  

O producţie ISTA (International School of Theatre Anthropology)

Muzica: ritmuri tradiţionale de percuţie din ceremoniile Candomblé şi fragmente înregistrate cu opera Othello de Giuseppe Verdi (Othello: Luciano Pavarotti, Desdemona: Kiri Te Kanawa).

 

Citind Othello de Shakespeare, interpretul, un bărbat de culoare îmbrăcat elegant, se lasă furat de poveste. El intră în pielea personajelor principale – Othello, Desdemona, Iago, ascultând atent libretul operei lui Verdi. Performerul trece de la un personaj la altul, construind dialoguri între aceştia, dar şi reacţionând în faţa personajelor interpretate.

 

Muzica lui Verdi este comentată, completată sau contrapunctată de ritmurile tradiţionale ale percuţiilor Candomblé.

 

Spectacolul este bazat exclusiv pe codificările dansurilor zeilor Orixá: toate gesturile, paşii şi mişcările au originea în acest dans al sfinţilor şi zeilor religiei Candomblé.

Orô este termenul folosit pentru a indica o ceremonie. În spectacol, dansurile zeilor Orixá sunt diferite manifestări ale pasiunilor omeneşti care animă principalele episoade ale piesei.

 

Evenimentele dramatice evocate de povestea lui Othello îl poartă pe interpret spre un xiré.

În timpul unui xiré, în cadrul ceremoniilor Candomblé, percuţiile salută şi invocă diferiţi zei Orixá, ca ei să apară şi să-i posede pe iniţiaţii care dansează.

 

Spectacolul se încheie cu o avanía, dans final şi ritmul salutului, pe măsură ce zeii Orixá pleacă.

 

Biletele pentru spectacolul Orô DE OTELO pot fi achiziţionate la preţul de 35.00 lei de la Casa de Bilete ArCuB (Sala Batişte nr. 14).