Perioada: 19-25 septembrie 2016

Locație: Piața George Enescu, ARCUB

 

Prin cele șapte zile de festival, evenimente conexe din cele mai variate, cinci zile de concerte live și 15 trupe și artiști de jazz din America, România, Germania, Finlanda, Bulgaria și India, Bucharest Jazz Festival 2016 a pus jazzul în capul listei din agenda culturală bucureșteană de toamnă.

Cu un nou director artistic, Teodora Enache, și o nouă perioadă de desfășurare, a cincea ediție Bucharest Jazz Festival i-a adus în premieră în România pe incendiara voce Lisa Simone, fiica Ninei Simone, și pe unul dintre cei mai străluciți pianiști contemporani, nominalizat la premiile Grammy și câștigătorul unei burse Guggenheim, Kenny Werner. Fanii jazzului l-au putut revedea pe renumitul percuționist Mino Cinelu, care a format pentru prima dată un duo cu un mare nume al jazzului etnic european, Theodosii Spassov, iar iubitorii jazzului fusion s-au bucurat să îl asculte din nou pe Trilok Gurtu, care și-a lansat la București noul său album, Spellbound.

Un element important al festivalului îl constituie jazzul românesc, reprezentat în 2016 de muzicienii români, atât din diaspora, cât și din țară. Dan Ionescu, mentorul atâtor generații de muzicieni din România, a fost prezent alături de cvartetul său din Canada. Nu au lipsit nici Decebal Bădilă, Petrică Andrei, Cătălin Milea sau vocile generației tinere din România, Nóra Tasi, alături de cunoscutul și apreciatul pianist Péter Sárosi, Elena Mândru alături de bigbandul Jyväskylä, dar și noua versiune a trupei Bega Blues Band, condusă de Johnny Bota.

La fel ca în fiecare an, ARCUB a pregătit un element nou și pentru cea de-a cincea ediții Bucharest Jazz Festival. După premiera New Jazz Works din 2015, o inițiativă ARCUB de impulsionare a compozitorilor români de jazz, și după ce, începând cu ediția a treia, Bucharest Jazz Festival a inaugurat evenimentele conexe de la sediul ARCUB, în 2016 s-au introdus în program festivalului workshop-urile BJF, unde tinerii muzicieni și fani ai jazzului au avut ocazia să îi întâlnească, față în față, pe câțiva dintre artiștii internaționali din line-up-ul festivalului din acest an, într-o serie de ateliere și masterclass-uri ținute la ARCUB.

În 2016 au fost prezenți la festival și jurnaliștii Jazz Hot Magazine, care au acoperit evenimentul de la București cu materiale publicate în cea mai importantă revistă de gen din Europa.

Accesul la toate reprezentațiile festivalului este gratuit.

Bucharest Jazz Festival susține candidatura orașului la titlul de Capitala Europeană a Culturii – București 2021.

Programul și informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul Bucharest Jazz Festival și pe pagina evenimentului de Facebook.

Vezi Bucharest Jazz Festival #5 – Promo I Eveniment ARCUB

UPDATE

15.07.2016: Nicolas Simion este câștigătorul ediției din acest an a concursului de compoziție New Jazz Works

26.07.2016: Lisa Simone, Trilok Gurtu și The Kenny Werner Trio vin în septembrie la Bucharest Jazz Festival

13.09.2016: 7 zile de conferințe, expoziții, lansări de carte, ateliere și vizionări de film la Bucharest Jazz Festival