Ȋn weekendul 8-9 august, muzica se îmbină cu teatrul în aer liber la „Bucureştii lui Caragiale”, în spectacolele concert ale Teatrului Evreiesc de Stat şi concertul educativ al Operei Comice pentru Copii. Acesta este cel de-al patrulea weekend al festivalului care oferă bucureştenilor, după o lungă perioadă de cultură online, spectacole de teatru cu acces gratuit în Parcul Cişmigiu. Cea de-a opta ediţie a evenimentului „Bucureştii lui Caragiale” este organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB şi se desfăşoară pe parcursul a zece weekenduri din perioada 18 iulie – 20 septembrie 2020.

Weekendul de festival 8-9 august este singurul weekend în care spectatorii pot vedea spectacole din repertoriul Teatrului Evreiesc de Stat la „Bucureştii lui Caragiale”#8. Spectacolul care deschide programul de teatru în aer liber din acest weekend, „De la Caragiale la Şalom Alehem” (sâmbătă, 8 august, ora 20.00) este o producţie unică a Teatrului Evreiesc de Stat.

Plin de umor şi ironie, spectacolul de teatru cu orchestră este inspirat de operele lui I.L. Caragiale şi ale lui Şalom Alehem, doi titani ai literaturii est europeene. O incursiune în istoria dramaturgiei secolului al XIX-lea, piesa are o regie colectivă şi „este o bună lecţie pentru cultura oricărui om. Este mai mult decât o piesă, este un carnaval de măşti” în care personaje memorabile se perindă în faţa publicului, cu replici celebre şi discuţii aproape filosofice. „[…] domnul Goe şi-a pierdut pălăria, iar duduile din Five O’clock au avut divergențe cu privire la domnul Mitică. Pe lângă aceste opere mioritice, cunoscute publicului românesc, s-au alăturat şi scene, secvenţe din piesele dramaturgului Şalom Alehem. Astfel s-a creat o legătură între cele două culturi: cea românescă şi cea idiş, din aceeaşi perioadă.” (Pălărisme.ro)

Cea de-a doua piesă cu care Teatrul Evreiesc de Stat participă la festivalul din Parcul Cişmigiu este spectacolul concert „Stand-Up Lechaim!”, programat pentru ziua de duminică, 9 august, de la ora 20.00. De la oraţii de nuntă, la cântece de leagăn, de joc, de dragoste, de petrecere, lăutăreşti sau satirice, spectacolul regizat de Maia Morgenstern prezintă cele mai vesele cântece folclorice evreieşti şi româneşti într-un mix muzical exuberant. Ambele spectacole de seară din weekendul 8-9 august beneficiază de acompaniamentul Orchestrei Teatrului Evreiesc de Stat.

Dintre cele 20 de teatre bucureştene prezente în programul ediţiei „Bucureştii lui Caragiale” #8, Opera Comică pentru Copii a pregătit, pentru matineul de duminică, 9 august, de la ora 10.00, singurul concert educativ din festival„Petrică şi lupul”. O prezentare extrem de creativă a basmului simfonic cu acelaşi nume, compus de Serghei Prokofiev, spectacolul Operei Comice pentru Copii foloseşte dialoguri dinamice între muzică, textul povestitorului şi desene în nisip. Personajele pitoreşti sunt interpretate chiar de instrumente muzicale, iar ce se povestește pe scenă, se reproduce cu desene în nisip și mici colaje cu animale. „Dacă nu ați auzit încă o vrăbiuță cântând la flaut sau un motan la clarinet, un rățoi la oboi sau pe lupul cel rău la corn francez, dacă nu ați văzut încă o poveste spusă prin desene în nisip, trebuie să veniți la Opera Comică pentru Copii.Iulia Toea Mureșan

Festivalul „Bucureştii lui Caragiale” #8 continuă, în Parcul Cişmigiu, cu noi spectacole de teatru în weekend-urile 15-16 august, 22-23 august, 29-30 august, 5-6 septembrie, 12-13 septembrie, 19-20 septembrie. Din repertoriul ediţiei 2020, fac parte spectacole-concert, un spectacol de teatru-dans contemporan, spectacole-balet şi concerte educative, comedii, spectacole pentru copii  şi producţii independente.

 

Desfășurarea evenimentului, în perioada 18 iulie – 20 septembrie, implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 aşa cum au fost aprobate prin ORDINUL nr. 2.941/1.120/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 din 19 iunie 2020.

 

SÂMBĂTĂ, 8 AUGUSTORA 20:00

DE LA CARAGIALE LA ȘALOM ALEHEM – Teatrul Evreiesc de Stat

Doi titani ai literaturii est europeene se întâlnesc în spectacolul plin de umor şi ironie „De la Caragiale la Șalom Alehem”. Contemporani şi inspirându-se din viaţa zbuciumată a sfârşitului de secol XIX, cei doi autori au multe zone literare comune, iar spectacolul propus de Teatrul Evreiesc de Stat pune în evidenţă tocmai aceste apropieri simbolice. Tranziţia între cele două lumi literare este realizată prin călătoria cu trenul, mijloc de transport care a revoluţionat viața de zi cu zi din epocă, dar şi temă literară centrală pentru ambii autori: socializare, cunoaştere, salvare, fugă şi, în acelaşi timp, amuzament.

Textul: Ion Luca Caragiale & Șalom Alehem

Dramatizarea: Edith Negulici

Regie colectivă

Cu: Neculai Predica, Mircea Drîmbăreanu, Viorica Bantaș, Alina Tomi, Andrei Miercure, Arabela Neazi, Veaceslav Grosu, Maia Morgenstern, Cristina Cîrcei, Dorina Păunescu, Darius Daradici, Mirela Nicolau, Mihai Ciucă, Nicolae Călugărița, Nicolae Botezatu.

Cu participarea TES ORCHESTRA: Bogdan Lifșin – clape, acordeon, Rodica Gancea, Feras Sarmini – vioară, Sergiu Marin – violoncel, Mihai Pintenaru – clarinet, Radu Gheorghe – percuţie

Scenografia: Adina Mastalier

Ilustraţia muzicală: Florea Cîrstea

Durată spectacol: 1h 30’ (fără pauză)

Recomandare vârstă: 10+

 

DUMINICĂ, 9 AUGUST, ORA 10:00

PETRICĂ ȘI LUPUL – Opera Comică pentru Copii

Basm simfonic de Serghei Prokofiev

La marginea unei mari păduri din Rusia, unde lupii încă mai trăiesc nestingheriți, se află o cabană mică, înconjurată de un gard mare, foarte înalt. Aici locuiește Petrică, împreună cu bunicul său țâfnos, care nu-și lasă nepotul să meargă în pădure. Ȋntr-o dimineaţă, când Petrică deschide poarta pentru a se aventura în împărăţia naturii. Ȋn scurt timp îşi face noi prieteni, pe Vrăbiuţa, Rățoiul şi Motanul. Lupul cel rău şi viclean apare și se năpustește spre cea mai ușoară pradă: Rățoiul care abia apucase să iasă din iaz. Hotărât să facă dreptate pentru prietenii săi, Petrică meșterește o capcană pentru Lup și-l prinde pe acesta chiar înainte de a reuși Vânătorul să-l împuște. Băiatul îi cruță viața Lupului și hotărăște împreună cu Bunicul și Vânătorul să-l ducă la grădina zoologică, unde vor putea și alți copii să-l vadă și să-i admire figura impunătoare.

Regie colectivă  

Cu: Eugen Ionescu – vioară, Cosmin Vasilache – corn, Petra Hriban – flaut, Cristina Cincan – oboi, Bogdan Mavroean – clarinet, Vlad Dănilă – fagot, Paul Luculescu – percuţie

Cu: Daniel Pascariu

Invitat special: Mariana Pachis (desen în nisip)

Durată spectacol: 45’

Recomandare vârstă: 7+

 

DUMINICĂ, 9 AUGUSTORA 20:00

STAND-UP LECHAIM! – Teatrul Evreiesc de Stat

„Stand-up Lechaim!” este un concert spectacol special, oferit de Maia Morgenstern, Mihai Ciucă, Dorina Păunescu, Mirela Nicolau și Andrei Miercure, acompaniați de orchestra Teatrului Evreiesc de Stat. Demonstrând frumuseţea muzicii evreieşti, „Stand-up Lechaim!” cuprinde cele mai vesele cântece folclorice evreieşti, în armonie perfectă cu cea mai bună muzică populară românească. Klezmer, oraţii de nuntă, cântece de leagăn, de joc, de dragoste, de petrecere, lăutărești, satirice, într-un mix muzical din care răzbate exuberanţa, bucuria, veselia. „Stand-up Lechaim!” ne aminteşte cu optimism, speranţă şi voie bună că avem moşteniri culturale impresionante, pe care trebuie să le preţuim.

Spectacol concert muzică tradițională

Regia: Maia Morgenstern

Cu: Maia Morgenstern, Mihai Ciucă, Dorina Păunescu, Mirela Nicolau, Andrei Miercure

Cu participarea TES ORCHESTRA: Bogdan Lifșin – clape, acordeon, Rodica Gancea, Feras Sarmini – vioară, Sergiu Marin – violoncel, Mihai Pintenaru – clarinet

Durată spectacol: 1h 30’ (fără pauză)

Recomandare vârstă: 10+

 

REZERVĂRI

Accesul la spectacole se face pe bază de rezervare online pe www.arcub.ro și www.entertix.ro. Programul Festivalului Bucureștii lui Caragiale – ediția a VIII-a este disponibil pe www.arcub.ro.

Rezervările sunt disponibile în grupuri de 2 sau 3 locuri. Locurile pot fi rezervate cu două săptămâni înainte de fiecare spectacol.

Spațiul dedicat Festivalului este împărţit în două zone de vizionare a spectacolelor: 

  • SCENĂ: în zona scenei sunt amplasate 225 de locuri;
  • ECRAN: în faţa unui ecran de mari dimensiuni sunt amplasate 120 de locuri ce permit spectatorilor să urmărească transmisia live a spectacolului de la scenă. 

Cele două spații sunt delimitate de garduri. Trecerea dintr-un spațiu în celălalt nu este permisă.