Festivalul „Bucureştii lui Caragiale” închide stagiunea de teatru în aer liber din Parcul Cişmigiu cu trei noi spectacole programate în weekendul 19-20 septembrie. Desfăşurată în perioada 18 iulie – 20 septembrie sub motto-ul #SusţinemCulturaRO, cea de-a opta ediţie este organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB şi a fost regândită, în acest an, pentru a susţine activitatea scenei teatrale din Bucureşti, în contextul restricţiilor impuse de pandemia COVID-19.

 

Ultimul weekend de teatru al Festivalului „Bucureştii lui Caragiale” se înscrie în seria de evenimente dedicată Zilelor Bucureştiului, o sărbătoare anuală organizată de Primăria Capitalei pentru a marca celebrarea celor 561 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului, pe 20 septembrie 2020. Astfel, în weekendul aniversar 19-20 septembrie, bucureştenii pot vedea la „Bucureştii lui Caragiale” un program special de spectacole de teatru independent, teatru de improvizaţie şi teatru de revistă din repertoriul Teatrului Ȋn Culise, al Teatrului de Animaţie Ţăndărică şi al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

 

Printre teatrele independente din Bucureşti participante la ediţia din acest an a festivalului se numără Teatrul Ȋn Culise care prezintă sâmbătă, 19 septembrie, de la ora 20.00, comedia „Clinica sinucigaşilor”. În ciuda titlului, „Clinica Sinucigaşilor” este o dramacomedy senzaţională a actualităţii, ce tratează probleme cotidiene prin ochii divertismentului. Realizat după textul unei autoare românce contemporane, Gabriela Mihalache, spectacolul Teatrului Ȋn Culise este regizat de Cristian Bajora şi este jucat de actorii: Alex Vlad, Ionuț Iftimiciuc, Dorin Enache, Grațiela Popa, Patricia Ionescu, Adrian Pantelimon, Bogdan Stroe, Dana Roman.

 

Ultimul spectacol de matineu din festival aparţine Teatrului de Animaţie Ţăndărică şi este un spectacol de improvizaţie unic în România. Programat în dimineaţa zilei de duminică, 20 septembrie, de la ora 10.00, Improvest aduce pe scenă prima trupă de păpuşari improvizatori din ţară. Folosindu-se de măşti, instrumente muzicale şi păpuşi, actorii construiesc cu umor povestea de pe scenă pe baza indicaţiilor primite din public. Un spectacol interactiv, în care cei mici devin regizori şi scenarişti, Improveste este un proiect coordonat de Dan Codreanu şi Dan Miron, jucat de actorii Simina Mititelu, Cristina Țane, Mona Toncu, Florin Mititelu, Ștefan Craiu, George Simian într-o scenografie semnată de Çilem Türköz.

 

Ediţia din acest an „Bucureştii lui Caragiale” se încheie cu reprezentaţia celui mai nou spectacol din repertoriul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. Spectacolul „Cu mască sau fără mască, oamenii vor să zâmbească” este programat duminică, 20 septembrie, de la ora 20.00. Combinând satira socială cu muzica, coregrafia şi cu o scenografie spectaculoasă, premiera stagiunii estivale 2020 a Teatrului de Revistă din Bucureşti este inspirat de cele mai recente schimbări survenite la nivelul societăţii. Realizat de Vasile Muraru și Valentina Fătu, „Cu mască sau fără mască, oamenii vor să zâmbească” este un spectacol de revistă plin de culoare și savoare, cu umor, recitaluri de muzică ușoară și momente de dans. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Alexandru Arșinel, Vasile Muraru, Valentina Fătu, Liliana Mocanu, Nae Alexandru, Cristian Simion, Bianca Sârbu Romanescu, Alin Gheorghișan Și Daniela Tănase, soliştii Bianca Sârbu, Daniela Cristea, Alin Gheorghişan şi, nu în ultimul rând, cu participarea Baletului și Orchestrei Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, dirijor Dan Dimitriu.

 

REZERVĂRI

Accesul la spectacole se face pe bază de rezervare online pe www.arcub.ro și www.entertix.ro. Programul Festivalului Bucureștii lui Caragiale – ediția a VIII-a este disponibil pe www.arcub.ro.

Rezervările sunt disponibile în grupuri de 2 sau 3 locuri. Locurile pot fi rezervate cu două săptămâni înainte de fiecare spectacol.

Spațiul dedicat Festivalului este împărţit în două zone de vizionare a spectacolelor:  

  • SCENĂ: în zona scenei sunt amplasate 225 de locuri;
  • ECRAN: în faţa unui ecran de mari dimensiuni sunt amplasate 120 de locuri ce permit spectatorilor să urmărească transmisia live a spectacolului de la scenă. 

 Cele două spații sunt delimitate de garduri. Trecerea dintr-un spațiu în celălalt nu este permisă.

 

Despre Bucureştii lui Caragiale

Festivalul „Bucureștii lui Caragiale” a fost inițiat în anul 2012, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la moartea celebrului dramaturg. Festivalul a fost inspirat de manifestarea „D-ale Bucureştilor, carnaval la 1900” din Capitală, care a recreat atmosfera Micului Paris începând cu anul 1993 şi, ulterior, după o pauză de câţiva ani, în 2008, la Curtea Veche a Palatului Voievodal. Creat pentru a aduce opera caragialiană cât mai aproape de publicul bucureștean, festivalul în forma actuală, „Bucureştii lui Caragiale”, s-a desfăşurat, pe rând, în Centrul Istoric al Capitalei, în Parcul Izvor şi, începând din anul 2017, este găzduit de cea mai veche grădină a Capitalei, Parcul Cişmigiu. În contextul actual, festivalul „Bucureştii lui Caragiale” are scopul de a asigura continuitatea operatorilor culturali şi de a încuraja consumul cultural la nivel local.