Luna aceasta ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti împlinește 18 ani de activitate. Pe parcursul evenimentelor aniversare, ce au loc în perioada 11-28 mai, va putea fi vizionată o serie de scurmetraje realizate de regizori români consacrați, pe vremea când își începeau cariera. Filmele sunt programate, în zilele de 16 și 23 mai, de la ora 20.00.

În ultimii ani, s-au întâmplat lucruri extraordinare pentru România, devenită „peste noapte” nucleul unor filme de succes, iconoclaste, cu o puternică conștiință socială. Tabloul realist al dezvoltării cinematografiei noastre, pe care acestea îl pictatează în lumini pe cât de diferite, pe atât de particularizate prin stil, a ajuns să fie recunoscut la scară largă, de sine stătător.

„Noul val românesc” este o noțiune care se referă în prezent la pașii importanți spre evoluție pe care cinematorgrafia românească i-a făcut în ultimele decade. Artiștii noștri sunt premiați constant la festivaluri importante, cum ar fi cele de la Cannes sau de la Berlin.

Cu prilejul aniversării celor 18 ani de activitate, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București le oferă tuturor iubitorilor de film șansa de a vedea sau revedea câteva dintre cele mai cunoscute și mai apreciate scurtmetraje românești.

Accesul este gratuit.

Programul proiecțiilor, de la Sala ARCUB,  în ziua de  23 mai:

Vineri, 23 mai, de la ora 20.00:

Cristi Puiu — Un cartuș de Kent și un pachet de cafea

13 min. – 2004 (TEMPLE FILM) — premiul Ursul de Aur la Berlin

Concediat cu doi ani înainte de pensionare, un tată vrea să se reangajeze. Apelând la sprijinul fiului său în acest sens, omul descoperă că angajarea într-un post de paznic de noapte este condiționată de un cartuș de Kent și un pachet de cafea pregătite pentru directorul unei firme particulare.

Cătălin Mitulescu – Trafic

15 min. – 2004 (STRADA FILM) — premiul Palme D\’Or la Cannes

Blocat în trafic, pe drumul spre o întâlnire de afaceri, Tudor profită de pauza de 20 de minute și invită o fată la cafea, să vorbească despre fiica sa și să facă o fotografie.

Adrian Sitaru – Valuri

16 min. – 2007 (Audio Design Digital Art) — premiul Small Golden Leopard la Locarno

La mare, doi oameni sunt puși în situații limită. Un țigănuș e rugat de către o frumoasă mamă occidentală să aibă grijă de copilul său; un tată și soț plictisit flirtează cu aceeași frumoasă străină, încercând să o învețe să înoate. Povestea își schimbă cursul atunci când femeia dispare sub valuri, iar țigănușul realizează că poate profita de pe urma momentului.

Marian Crișan – Megatron 

14 min. – 2008 (MANDRAGORA) — premiul Palme D\’Or la Cannes

Maxim, un copil de opt ani, care locuiește cu mama lui într-un sat destul de îndepărtat de oraș, vine să își serbeze ziua de naștere la McDonald\’s.

Bogdan Mustață — O zi bună de plajă

10 min. – 2008 (STRADA FILM) — premiul Ursul de Aur la Berlin

Trei tineri delincvenți evadează dintr-un penitenciar de minori, răpesc o prostituată și un șofer de dubă și își fac de cap cu ei pe o plajă pustie.

Tudor Giurgiu — Superman, Spiderman sau Batman

11 min. – 2011 (LIBRA FILM) — premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Premiile Academiei Europene de Film

Aron, un băieţel de cinci ani, porneşte într-o dimineaţă, împreună cu tatăl său, pe un drum la capătul căruia doreşte să-şi salveze mama bolnavă de inimă, aidoma eroilor din benzile desenate.