Vineri, 16 martie, de la ora 20:00, vă invităm la Sala Mare, ARCUB, să celebrăm experiențe, povești cu și despre femei rome. Vocile femeilor rome din spectacolul Marea Rușine se cer ascultate și vorbesc cu emoție și umor despre propriile lupte și obstacolele întâlnite în afirmarea propriei identități și istorii.

Spectacolul Marea Rușine marchează simultan primul proiect de teatru regizat de o femeie romă din România și prima piesă de teatru despre istoria robiei romilor cu o distribuție de actori profesioniști romi și neromi.

O tânără masterandă romă, personajul principal al piesei, readuce în actualitate toată paleta de ”rușini” asociată unui trecut îngropat și uitat, când propune coordonatorului disertației de masterat o temă tabu pentru mediul academic românesc: sclavia romilor. Rușinea, în toate formele ei, de la frică, mânie, pudoare, jenă și până la ocară, batjocură, ofensă, este redescoperită și retrăită la nivel individual, așa cum a fost resimțită la nivel colectiv și comunitar, de personajele care gravitează în jurul poveștii: profesoare, colege și familie.

Marea Rușine împletește povești despre solidaritate și lupte actuale, legând istoria robiei romilor de experiențe cotidiene contemporane.

O poveste feministă despre importanța de a lupta împreună pentru dreptate.

Spectacolul Marea Rușine marchează simultan primul proiect de teatru regizat de o femeie romă din România și prima piesă de teatru despre istoria robiei romilor cu o distribuție de actori  profesioniști romi si neromi.

Marea Rușine este un proiect al Asociatiei Untold Stories/Povești nespuse, înființată în 2017 de Alina Serban. Asociația Untold Stories/Povești Nespuse are ca membri artiști romi și români, angajați în dorința de a dezvolta împreună dialoguri și proiecte culturale deosebite.

Marea Rușine este prezentată de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher, în parteneriat cu  ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Partida Romilor Pro-Europa și Agentia Națională pentru Romi (ANR).

 

Distribuție: Alina Șerban, Oana Rusu, Elena Duminică, Sorin Sandu, Radu Ciobănașu.

Intrarea la spectacol este liberă.

”Actriţa Alina Şerban a creat un spectacol-lecţie, Marea ruşine, în care face o incursiune documentată în istoria romilor şi o scanare a mentalului rasist din prezent. Investigaţia artistică urmăreşte atât discursul public, cât şi autolimitările din interiorul etniei, căci sub presiunea discriminatorie a majorităţii, minoritatea se cenzurează singură. Astfel, spectacolul are două episoade: chestionarea prezentului printr-o poveste care luminează panoramic umorile societăţii contemporane româneşti cu privire la romi şi „lecţia“ de istorie propriu-zisă, cu documente performate.

O tânără romă pregăteşte un doctorat pe tema celor cinci sute de ani de sclavie a romilor în Ţările Române. Demersul ei antrenează un val de reacţii, are efecte asupra vieţii personale şi profesionale, a ei şi ale celor din jur, şi zguduie o serie de convingeri dominante în societate. Alina Şerban panoramează nu doar rasismele clare, cât mai ales pe cele subtile, sădite în mentalul colectiv de educaţie, de folclorul urban sau de imaginea demonizată a romilor din basme şi care răbufnesc involuntar printre bunele intenţii. Romii au de-a face cu o presiune cotidiană de care, poate, este mai uşor să se ascundă decât să o provoace. Unul dintre lucrurile puse de spectacol în dezbatere este identitatea romă, stigmatizată universal la nivel public. 

Alina Şerban spune, de fapt, povestea unei tăceri comune asupra unui subiect care, odată explodat, divide societatea aşa cum a făcut-o de secole. Marea ruşine avertizează asupra acestei perpetuări fără oprire a discursului public rasist care creează un tipar de gândire pentru mentalul colectiv, înclinat astfel să stereotipeze negativ perspectiva asupra romilor. De neuitat copertele spectacolului, în care actorii poartă dispozitive impresionante care erau folosite pentru robi: gulere cu ţepi, coarne de fier, lanţuri, etc.

Cu o dramaturgie fragmentară în care mai multe poveşti se întretaie pentru a converge într-un story comun, cu personaje tipologice, exemplare pentru prezent, poate un pic prea didactic, şi încă fragil, Marea ruşine este primul spectacol despre sclavia romilor, necesar ca informare asupra trecutului şi conştientizare a prezentului atât pentru comunitatea romă, cât și pentru români.”

Cronică – OANA STOICA

Dilema veche, nr. 672, 5-11 ianuarie 2017

 

 

Articole recente