În luna decembrie, la Sala ArCuB puteţi alege, după preferinţe, umor englezesc, dramă americană, melancolie cehă şi rafinament franţuzesc în patru comedii filozofice. Pe scurt, delicatese culturale, foarte potrivite în sezonul sărbătorilor de iarnă:

COMEDIE PE ÎNTUNERIC, după Peter Shaffer
regia: Cristian Dumitru, scenografia: Raluca Ştefan Negoescu

Marţi, 4 decembrie, ora 19.00

Cu: Anda Caropol, Cornel Ciupercescu, Viorel Comănici, Tiberiu Păun, Vlad Jipa, Viorica Bantaş şi Cristina Florea.

Brin, un tânăr sculptor plin de aspiraţii, atât în plan personal, cât mai ales în plan profesional, face pregătiri febrile ca să-şi vândă.. în sfârşit!… câteva lucrări. Marele eveniment se supraprapune cu vizita tatălui logodnicei sale. Dornic să lase o impresie cât mai bună, artistul apelează la tertipuri care stârnesc hazul, dar care ajung să-l pună în dificultate. Şi, ca totul să fie cu susul în jos, în cel mai important moment al mult aşteptatei seri, se produce o pană de curent – răsturnare de situaţie care se dovedeşte mai degrabă o binecuvântare pentru poznaşul personaj. În ce buclucuri intră şi cum reuşeşte să facă faţă neprevăzutului, aflaţi doar urmărind piesa.

PRIZONIERUL DIN MANHATTAN, după Neil Simon
regia: Iarina Demian, scenografia: Adriana Grand

Joi, 6 decembrie, ora 19.00

Cu: Tiberiu Păun, Afrodita Androne, Sorin Cociş, Jeanine Stavarache, Magda Catone , Mariana Dănescu.

Se spune că oamenii au nevoi şi dorinţe. Dacă nevoile se pot satisface în întregime, dorinţele par să fie sursa principală a nefericirii individului uman. O demonstrează şi piesa Prizonierul din Manhattan. Captivi în mentalitatea societăţii în care trăiesc, Mel şi Edna luptă să îşi asigure întreg confortul omului modern: un apartament frumos mobilat şi utilat, în mijlocul New York-ului, cu o privelişte de care se pot bucura în puţinele ore petrecute acasă. Când zbuciumul existenţial pare că începe să se domolească, Mel rămâne fără slujbă, după 22 de ani de muncă. Situaţia nou creată afectează familia, dar se extinde şi asupra rudelor, care se simt datoare cu o reacţie. Episodul dramatic din viaţa personajului devine, în contextul lumii contemporane, o comedie amară. Cât este nevoie reală şi cât dorinţă de confort în viaţa noastră, dar mai ales cât de mult merită să renunţăm la noi înşine şi la liniştea noastră pentru toate formele cu care traiul modern ne distrage de la esenţă, veţi descoperi joi, la Sala ArCuB.

CABINA ARTISTELOR, după Arnošt Goldflam
regie şi decor: Alexandru Mâzgăreanu, costume: Alexandra Boerescu

Vineri, 7 decembrie, ora 19.00

Cu: Coca Bloos, Roxana Ivanciu, Ioana Anastasia Anton, Sorina Ştefănescu

Câţi dintre noi nu s-au visat actori în copilărie sau adolescenţă? Asociaţi adesea cu personajele pe care le interpretează şi judecaţi după zâmbetele strălucitoare, afişate în faţa camerelor de filmat, actorii sunt percepuţi ca oameni lipsiţi de orice griji. Expresia „viaţă de actor” este, de pildă, sinonimul perfect pentru o viaţă de vis.

Spectacolul „Cabina artistelor” destramă acest mit. În spatele scenei, acolo unde pot să fie ele însele, patru actriţe de provincie îşi pun viaţa şi sufletul pe tapet. Nevoia de iubire, responsabilităţile familiale, durerea despărţirii, dezamăgirile, satisfacţiile şi insatisfacţiile profesionale, naivităţile şi frământările tipic omeneşti sunt stări şi sentimente care nu-i ocolesc nici pe artişti.

„Cabina artistelor” surprinde plăcut publicul, nu atât prin acţiune, cât prin dinamismul interpretării şi prin umorul dialogurilor. Timp de o oră şi jumătate, spectatorii trec de la o trăire la alta pentru ca, în final, să se trezească, zâmbind, puşi pe gânduri.

DOM JUAN de Jean Baptiste Poquelin de Molière
Director de scenă: Victor Ioan Frunză, scenografia: Adriana Grand.

Duminică, 9 decembrie, ora 19.00

Cu: Marius Bodochi, Sabina Brânduşe, George Costin, Nicoleta Hâncu, Alexandru Ion, Sorin Miron, Adrian Nicolae, Vladimir Purdel.

Pornind de la o piesă clasică, montată pe mii de scene şi cunoscută tuturor, spectacolul regizat de Victor Ioan Frunză se joacă într-o manieră aparte. Cu măestria unui caricaturist, directorul de scenă accentuează comicul de situaţie, dublând în plan umoristic reacţiile stârnite de libertinajul lui Dom Juan. Viziunea cu totul nouă asupra piesei face ca tânărul personaj să depăşească barierele timpului. El nu mai este doar un exponent al secolului al XVII-lea, ci devine simbolul omului modern, care se distanţează voit de morală, sfidând normele sociale. Cu o înfăţişare aparte şi un cinism care frapează şi atrage în acelaşi timp, Dom Juan îşi cucereşte publicul pe loc. Indiferenţa şi nonşalanţa, cu care abordează subiecte sensibile, surprind până la amuzament şi, totodată, determină spectatorii să devină părtaşi la modul lui de a acţiona şi a gândi. În subtext se ascunde o întrebare filozofică: în cele din urmă care este cel mai bun mod de a fi şi a te comporta în lume?

Un spectactacol la Sala ArCuB este cel mai frumos cadou pe care vi-l puteţi face de sărbători!

Biletele pentru spectacolele noastre pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ArCuB (Str. Batişte nr. 14) şi online pe bilete.arcub.ro.

Parteneri: TV CITY, Radio România Cultural, Radio Bucureşti FM, RFI România, 24 FUN, Şapte Seri, Spectacular Media, Ring, Be Where, RATB, Cărtureşti

Parteneri media: Port.ro, metropotam.ro, 4arte.ro, modernism.ro, goingout.ro, inoras.ro, orasulm.eu, hipmag.ro, yorick.ro