Certificatul Dalcroze în România este un program unic, deschis în premieră în România în urma parteneriatului dintre Institutul Jaques-Dalcroze Geneva și Asociația Cultură prin Muzică. Primul Seminar Dalcroze organizat în cadrul acestui program se va desfășura în zilele de 24 și 25 septembrie, la ARCUB (Lipscani 84-90).

Seminarul Dalcroze se adresează profesioniștilor din domenii artistice și non-artistice – profesori de muzică (profesori de educație muzicală, profesori de instrument), muzicieni, studenți UNMB, dansatori, actori, terapeuți, educatori, asistenți sociali. Acest seminar va include cursuri de ritmică, solfegiu,  improvizație muzicală și mișcare corporală adaptate nivelului participanților.

PROGRAM SEMINAR DALCROZE 24-25 SEPTEMBRIE 2022*

Sâmbătă, 24 septembrieProf. Jean-Marc Aeschimann

9:00 – 12:00 Ritmică – Solfegiu

  • pornim de la simplul mers ca să ajungem să pătrundem în universul unei opere muzicale și să îi explorăm toate bogățiile cu ajutorul mișcării corporale ;
  • explorăm și dezvoltăm muzicalitatea mișcării prin gesturi simple și o punem în relație cu diferite muzici improvizate.

12:15 – 13:15 Improvizație muzicală (Grup 1)

  • explorăm, dezvoltăm posibilitățile interpretării la instrumentul muzical sau cu vocea pentru a ajunge să cântăm fără partitură, folosind mijloace simple de imitare, joc, reguli în raport cu ritmica.

13:45 – 14:45 Improvizație muzicală (Grup 2)

15:00 – 16: 00 Solfegiu

  • explorăm cum putem introduce improvizația muzicală și creativitatea în practica solfegiului.
  • pornim de la un material muzical simplu și ajungem, prin joc și creativitate, să descifrăm o partitură.

16:00 – 17:00 Didactica pedagogiei Dalcroze

  • parcurgem etapele caracteristice pedagogiei Dalcroze: experimentare – conștientizare – analiză – interpretare.

17:15 – 19:00  Improvizație vocal-instrumentală (curs comun)

19:00 – 20:00 Improvizație muzicală (Grup 3)

Duminică, 25 septembrieProf. Jean-Marc Aeschimann

9:00 – 11:00 Ritmică

11:15 – 12:15 Didactica pedagogiei Dalcroze

12:45 – 14:00 Demersul coregrafic în pedagogia Dalcroze

*Programul este cu titlu informativ, el poate suferi mici modificări în funcție de competențele muzicale ale participanților.

La seminarul derulat în zilele de 24 și 25 septembrie 2022 pot participa punctual maxim 5 înscriși care nu urmează Programul Certificatul Dalcroze în România 2022-2023.

Înscrierile se fac la adresa de email info@culturaprinmuzica.ro. Participanții care nu activează în domeniul muzical trebuie să aibă noțiuni muzicale de bază pentru a se înscrie la acest seminar. Detalii www.culturaprinmuzica.ro.

Cursurile vor fi susținute de profesori specialiști de la Institutul Jaques-Dalcroze Geneva, formatori internaționali și deținători ai Diplomei superioare în pedagogia Jaques-Dalcroze.

J𝐞𝐚𝐧 – 𝐌𝐚𝐫𝐜 𝐀𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐚𝐧𝐧 (Directorul Programului, profesor titular la Haute Ecole de Musique din Geneva și la Institutul Jaques-Dalcroze timp de peste 30 de ani și dirijor al corului Arte Musica Geneva-Thonex timp de 27 de ani)

𝐓𝐚𝐦𝐚𝐞 𝐆𝐞𝐧𝐧𝐚𝐢-𝐃𝐞𝐯𝐞𝐚𝐮𝐝 (profesor de muzică și ritmică la Haute Ecole de Musique Geneva (HEM) și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva.

Organizatori: Asociația Cultură prin Muzică și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva în cadrul programului de formare continuă Certificatul Dalcroze în România (CDR) – www.dalcroze.ro

Cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Parteneri: RRM – Radio România Muzical și UNMB – Universitatea Națională de Muzică București

Susținători: Slavia Pharm, Cosmovici Intellectual Property

Programul CDR 2022-2023 este susținut de Movetia – agenția națională elvețiană pentru promovarea schimburilor și a mobilității în sistemul de învățământ.