Program săptămâna 8 | 11 – 17 mai 

De Ziua Europei, sâmbătă, 9 mai 2015, ARCUB a lansat platforma interactivă Album de familie. București 2021, care marchează încheierea primei etape a proiectului București – Memoria | Explorarea | Imaginarea – Orașului. Platforma este accesibilă din website-ul proiectului, www.bucuresti2021.ro, lansat cu aceeași ocazie

 

Adevărată arhivă virtuală, Album de familie. București 2021 permite explorarea după criterii cronologice, cât și după autor, colecție sau cuvinte cheie, a întregului material adunat într-un efort colectiv și participativ de a cartografia memoria cognitivă a cetățenilor orașului. Reunind toate sectoarele vieții socio-culturale a Bucureștiului în cele mai evocatoare imagini fotografice și secvențe filmate extrase din colecții personale și fonduri documentare, platforma interactivăAlbum de familie. București 2021 oferă o perspectivă atât asupra Bucureștiului real, cât și a Bucureștiului care trăiește în amintirile celor care îl locuiesc.

 

București – Memoria | Explorarea | Imaginarea – Orașului este proiectul platformă organizat sub forma unei trilogii inițiate în 18 martie cu ocazia lansării oficiale a candidaturii independente a orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. De-a lungul celor două luni de la lansare până azi, Bucureștiul a fost pus sub microscop printr-o serie de evenimente săptămânale ce au reunit toate sectoarele vieții socio-culturale și au propus moduri în care orașul poate fi accesat de către locuitorii săi. De la mic la mare, cetățeni și personalități din sfera culturală și-au contopit punctele de vedere în căutarea amprentei sonore a orașului, au explorat Bucureștiul din file de literatură, dar și oportunitățile sale ca destinație de city-break, au pus în lumină stereotipurile și culorile comunităților locale, pe alocuri exotismul acestora.

 

Această etapă va fi continuată de partea a doua a proiectului intitulată Explorarea Orașului, care se va desfășura între 15 mai – 15 iulie. Invităm publicul să descopere și să surprindă în imagini Bucureștiul așa cum e el astăzi, prin intermediul evenimentelor găzduite sau organizate în parteneriat prilejuite de aceeași candidatură. Zilnic, între orele 10:00 – 22:00, echipa noastră îi așteaptă în Lipscani 84-90 pe cei care știu sau își doresc să învețe mai multe despre rolul benefic al culturii în viața noastră, pentru îndrumări și detalii.

 

Luni și marti 11 și 12 mai  | 9:30 – 11:30

Ateliere Komunitas și Studio Basar

 

Luni 11 mai – Atelier Expediție, 

Sectorul 4 București

La acest atelier, desfășurat în sectorul 4 din București, vor lua parte 15 elevi de clasa a VI-a, Școala Gimnazială nr. 79. Aceștia vor identifica împreună câteva aspecte importante în fotografie (lumina, încadrarea, subiectul), se vor împărţi în 3 echipe, fiecare primind o temă pe care trebuie să se concentreze în timpul explorării cartierului în care se găsește școala lor. 

 

În plus, fiecare participant va primi sarcina de a realiza un portret al unei persoane necunoscute. Fotografiile rezultate în urma atelierului vor fi aduse la Hanul Gabroveni, o parte dintre acestea urmând să fie incluse în expoziția din foaier.

 

Marti 12 mai – Atelier Machetă cu repere, Hanul Gabroveni 

În cadrul acestui atelier, elevii vor produce o machetă cu repere pop-up a unui reper ales de ei din oraș (clădiri, locuri frecventate dar și întămplări sau experiențe care i-au impresionat).

 

Miercuri 13 mai | 18:30 – 21:00

Intersecțiile de miercuri

Memoria Bucureștiului pe două voci

Invitați: Gheorghe Florescu și Bedros Horasangian. • Gheorghe Florescu, binecunoscutul cafegiu care a creat Delicatese Florescu, și Bedros Horasangian, scriitor român de origine armeană, unul dintre prozatorii importanți ai generației \’80, își vor provoca reciproc amintirile despre București, acest oraș în care s-au născut amîndoi, pe care îl cunosc și îl iubesc deopotrivă. Curator: Svetlana Cârstean

 

 

Evenimente găzduite

Romanian Design Week | 15-24 mai | 10:00-22:00

 

Romanian Design Week, cel mai mare eveniment dedicat designului românesc, inițiat de The Institute, va avea loc anul acesta la Hanul Gabroveni. Peste 130 de designeri vor fi prezenți în Expoziția Centrală de la Hanul Gabroveni. Acestea reprezintă cele mai bune proiecte apărute de la ultima ediție până în momentul de față în domeniile Arhitectură, Fashion, Graphic design, Lifestyle și Design de produs. Selecția lucrărilor a fost făcută de către organizatori alături de un board de consultanți din care fac parte: Adrian Soare, Arhitect Partener SYAA, Domnica Mărgescu, director de modă Elle, Maurice Munteanu, editor de modă Elle, Mihai Gurei, Creative Director și Owner Intro, Ovidiu Hrin, graphic designer, și Attila Kim, care semnează arhitectura Expoziției central.

 

Pentru programul complet downloadează aplicația Romanian Design Week disponibilă în App Store și Google Play, sau vizitează pagina oficială de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/romaniandesignweek

 

Război și Pace în Balcani

Hanul Gabroveni, Sala Coloanelor

17 aprilie – 15 mai, program de vizitare zilnic 12:00-20:00

Expoziție despre impactul Primului Război Mondial asupra populației civile. 

Un eveniment organizat de Goethe-Institut în parteneriat cu ARCUB.

 

Expoziția prezintă lucrările a cinci fotografi care au surprins momente diferite ale Primului Război Mondial, precum și imagini din viața cotidiană din Balcani, în perioada 1914–1918. De la aceștia ne-a rămas o serie de fotografii care prezintă imaginea unui teatru de război aproape necunoscut până acum. Americanul Lewis Hine a fotografiat copii care au căzut victimă în acest război. Un alt american, Ariel Varges, a surprins diferite momente de viață în Salonic, după debarcarea trupelor Antantei. Rusul Sampson Tchernoff a surprins în imagini retragerea armatei sârbe prin munții Albaniei. Doi fotografi anonimi, membri ai trupelor germane, respectiv franceze, au fotografiat viața de zi cu zi în vreme de război, în Balcani, precum și crimele de război îndreptate împotriva populației civile. 

 

Joi 14 mai ora 18:00 – 19:00

 

Proiectie film documentar War and Peace in the Balkan, de Andreas Apostolidis, producție -Anemon Productions – film în limba engleză cu subtitrare în română.

 

19:00 -21:00 

Dupa proiectie va avea loc o dezbatere/ conferințăa cu invitați speciali, istoricii: Bogdan Popa și Prof. Dr. Bogdan Murgescu. • Moderator dezbatere: Ciprian Plăiașu.

 

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.