ARCUB lansează o platformă interactivă ce cartografiază memoria afectiv-colectivă a Capitalei

 

De Ziua Europei, sâmbătă, 9 mai 2015, ARCUB lansează platforma interactivă Album de familie. București 2021, care marchează încheierea primei etape a proiectului București – Memoria | Explorarea | Imaginarea – Orașului. Platforma este accesibilă din website-ul proiectului, www.bucuresti2021.ro, lansat cu aceeași ocazie.

 

Adevărată arhivă virtuală, Album de familie. București 2021 permite explorarea după criterii cronologice, cât și după autor, colecție sau cuvinte cheie, a întregului material adunat într-un efort colectiv și participativ de a cartografia memoria cognitivă a cetățenilor orașului. Reunind toate sectoarele vieții socio-culturale a Bucureștiului în cele mai evocatoare imagini fotografice și secvențe filmate extrase din colecții personale și fonduri documentare, platforma interactivă Album de familie. București 2021 oferă o perspectivă atât asupra Bucureștiului real, cât și a Bucureștiului care trăiește în amintirile celor care îl locuiesc.

 

București – Memoria | Explorarea | Imaginarea – Orașului este proiectul platformă organizat sub forma unei trilogii inițiate în 18 martie cu ocazia lansării oficiale a candidaturii independente a orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. De-a lungul celor două luni de la lansare până azi, Bucureștiul a fost pus sub microscop printr-o serie de evenimente săptămânale ce au reunit toate sectoarele vieții socio-culturale și au propus moduri în care orașul poate fi accesat de către locuitorii săi. De la mic la mare, cetățeni și personalități din sfera culturală și-au contopit punctele de vedere în căutarea amprentei sonore a orașului, au explorat Bucureștiul din file de literatură, dar și oportunitățile sale ca destinație de city-break, au pus în lumină stereotipurile și culorile comunităților locale, pe alocuri exotismul acestora. 

 

Această etapă va fi continuată de partea a doua a proiectului intitulată Explorarea Orașului, care se va desfășura între 15 mai – 15 iulie. Invităm publicul să descopere și să surprindă în imagini Bucureștiul așa cum e el astăzi, prin intermediul evenimentelor găzduite sau organizate în parteneriat prilejuite de aceeași candidatură. Zilnic, între orele 10:00 – 22:00, echipa noastră îi așteaptă în Lipscani 84-90 pe cei care știu sau își doresc să învețe mai multe despre rolul benefic al culturii în viața noastră, pentru îndrumări și detalii.

 

Încurajăm publicul să ne viziteze pe web, în social media, cât și la Hanul Gabroveni, unde va putea participa activ la maparea istoriei orașului, care continuă pe parcursul întregii veri, în paralel cu manifestările diverse cu care ARCUB a obișnuit publicul bucureștean, dar și a unora inedite. 

Împreună desenăm Bucureștiul!

www.bucuresti2021.ro 

www.facebook.com/Bucuresti2021 

https://instagram.com/bucuresti_2021/ 

 

ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. De la teatru şi muzică, până la arhitectură, pictură şi carte, ARCUB reprezintă arta şi cultura Bucureştiului, colaborând cu organizaţii şi instituţii de profil şi sprijinind totodată proiecte iniţiate în parteneriat. În fiecare an, ARCUB se implică în peste 150 de evenimente culturale, al căror public depăşeşte 2 milioane de participanţi. 

În februarie 2014, Consiliul General al Primăriei Municipiului București a mandatat ARCUB – Centrul de proiecte culturale al orașului București să desfășoare procesul de pregătire al dosarului de candidatură al orașului. Mai mult decât un festival cultural, titlul de Capitală Europeană a Culturii este atribuit timp de un an unui oraș din Uniunea Europeană și aduce în discuție rolul culturii în viața acestuia, cât și modalități sustenabile prin care poate contribui la prosperitatea cetățenilor, la regenerare și la transformare urbană pe termen lung. Considerată o iniţiativă emblematică a Uniunii Europene și o adevărată onoare, până în 2019, 60 de orașe vor fi deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Competiția internă pentru obținerea titlului din 2021 a fost lansată pe 10 decembrie 2014 de către Ministerul Culturii din România. Conform calendarului, orașele care au trecut de faza de preslecție vor fi anunțate în luna decembrie 2015, iar orașul care va fi desemnat drept câștigătorul competiției din România va fi anunțat în septembrie 2016.