București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului

Proiectul se desfașoară la Hanul Gabroveni din București și este structurat sub forma unei trilogii, în care orașul devine atât cadru de desfășurare, cât și protagonist, iar locuitorii lui generatori de conținut. Lansarea oficială a proiectului a avut loc pe 26 martie 2015.

Curatori: Trevor Davies, Sorin Istudor, Alina Șerban • Texte: Alina Șerban, Anca Ioniță • Manager de proiect: Raluca Ciută

 

Memorie | Expoziție permanentă

Prima parte a proiectului, intitulată Memoria Orașului, are ca scop alcătuirea unei hărți afective a Bucureștiului, pornind de la imagini fotografice și secvențe filmate extrase din colecții personale și fonduri documentare, la care locuitorii orașului sunt invitați să participle cu mărturii fotografice și istorii subiective ce surprind dinamica vieții bucureștene. 

 

Săptămâna 3 | 6 – 12 aprilie

 

Miercuri 8 aprilie | 19:00

Intersecțiile de miercuri 

Serie de dezbateri, conferințe și performance-uri la Hanul Gabroveni.

 

Despre inocența Lipscaniului – conferință cu Eugen Istodor

O istorie de lipscănie și domnie. O reînviere a legendelor. Din cafenelele interzise pe vremea fanarioţilor ca focare de clevetiri şi bîrfe, a mai rămas una pe strada Covaci. Din prostituţie şi boemie, de pe Şelari, a rămas vie povestea Zarazei şi a lui Cristian Vasile. În timpul interbelic, uşurătatea fiinţei era un deliciu. În Lipscani face legea legenda. Și o anumită inocență. Curator: Svetlana Cârstean

 

 

Joi 9 aprilie | 9:30 – 11:30

Workshop Asociația Komunitas și Studio Basar, Cartierul Rahova

Atelier Expediție

La acest atelier, desfășurat în cartierul Rahova, din București, în cadrul programului Săptămâna altfel vor lua parte 20 de elevi de clasa a VI-a, Școala gimnazială nr. 128, sectorul 5. Aceștia vor identifica împreună câteva aspecte importante în fotografie (lumina, încadrarea, subiectul), se vor împărţi în 3 echipe, fiecare primind o temă pe care trebuie să se concentreze în timpul explorării cartierului în care se găsește școala lor. În plus, fiecare participant va primi sarcina de a realiza un portret al unei persoane necunoscute. Fotografiile rezultate în urma atelierului vor fi aduse la Hanul Gabroveni, o parte dintre acestea urmând să fie incluse în expoziția Memoria Orașului.  

 

Spații Sacre | Eveniment de weekend

La ora actuală Bucureștiul păstrează aproximativ 270 biserici și mănăstiri ortodoxe, 11 biserici romano-catolice, două biserici greco-catolice și două reformate, o biserică anglicană, cinci sinagogi, unele dintre acestea funcționând ca muzee, precum și o geamie musulmană, completate de alte câteva zeci de spații ale altor culte religioase ridicate după 1990. 

Harta Bucureștiului din spațiul ARCUB le va oferi vizitatorilor un prilej de întoarcere în timp, de consemnare a geografiei orașului, prin marcarea pe hartă a „spațiilor sacre” care au fost dărâmate, mutate sau reconstruite recent. O selecție de fotografii ale acestor lăcașuri de cult vor fi proiectate pe toată perioada weekendului.

 

Evenimente găzduite

19 martie – 8 aprilie

Have a Look into My Life!

Despre expoziție: Have a look into My Life! Este o expoziție de artă contemporană a unor tineri artiști romi recunoscuți pe plan internațional. Poveștile și experiențele individuale descriu diversitatea limbii romani, precum si vitalitatea artei contemporane rome. Publicul este invitat să își formeze o imagine despre ce înseamnă să fii rom în Europa de astăzi. Expoziția a fost organizată în colaborare cu o rețea de instituții europene, consilii pentru drepturile romilor, precum și Consiliul Europei. Artiști expozanți: Robert Olaf Gabris (AT/SK), Gabi Jiménez (FR), Damian Le Bas (GB), Delaine Le Bas (GB), Mihalis Kokarevics (LV), Kiba Lumberg (FI), Lidija Mirković (RS/DE), Denis Mustafa (KO), Sami Mustafa (KO/FI), Nihad Nino Pušija (DE/BA), Roma Kale Panthera: Věra Duždová (CZ), Tamara Moyzes (CZ), Marina Rosselle (FR), George M. Vasilescu (RO).

 

 

Miercuri, 8 aprilie | 19:00 – 21:00

Teatru documentar:

Del Duma, Vorbește-le despre mine

de Mihaela Drăgan

Reprezentaţia va fi urmată de o dezbatere cu publicul și este prezentată în cadrul finisajului expoziției Have a look into my life. Interpretare, text: Mihaela Drăgan • Muzica live: Radu Captari • Costume: Meşteshukar Butiq • Afișul și pictura: Paul Hitter • Regia: Liana Ceterchi. Actrița Mihaela Drăgan spune poveştile adevărate a patru femei rome, care se îmbină cu muzica tradiţională romani. Cele patru femei rostesc: Del Duma, Vorbeşte-le despre mine! Despre adevărul căsătoriei timpurii, despre ce înseamnă apartenenţa la o comunitate tradiţională şi despre ce se întâmplă când nu te mai regăseşti acolo. Un spectacol despre aşa-zisul „exotism” al femeii rome, despre stereotipuri care ne amintesc că acceptarea şi diversitatea sunt încă departe de realitate.

 

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.