Săptămâna 4  | 13 – 19 aprilie

Miercuri 15 aprilie | 19:00

Intersecțiile de miercuri

Serie de dezbateri, conferințe și performance-uri la Hanul Gabroveni

 

Augustin Ioan – conferință Bizanț după „Bizanţ după Bizanţ.” 

Biserici nouă în Bucureştii secolului trecut

Conferinţa prezintă modificările produse în arhitectura creştină (cu precădere în cea ortodoxă) a secolului al XX-lea, în perioada interbelică şi după 1989, când modelele mignone medievale, mai puţin cele brâncoveneşti, sunt schimbate cu referinţele constantinopolitane, care ofereau o nouă scară urbană şi un discurs originar mai convenabil. După hiatusul comunist, când se ridică, totuşi, câteva lăcaşuri noi şi se isprăvesc dintre cele începute înainte de război, apare un nou discurs arhitectural creştin, culminând, la începutul celui de-al treilea mileniu, cu un nou concurs naţional pentru catedrala patriarhală Sf. Andrei şi Înălţarea Domnului, din 2002. Curator: Svetlana Cârstean

 

Portret de artist | Eveniment de weekend

18 – 19 aprilie | 17:00-19:00

Sfârșitul de săptămână marchează lansarea albumului București. Portret de Artist, coordonată de fotograful Șerban Mestecăneanu. Albumul cuprinde o serie de portrete și fotografii ale celor 37 de personalități culturale și artistice invitate să ia parte la acest proiect și care trăiesc în București. Albumul cuprinde și o antologie de texte scrise de fiecare artist în parte, texte în care aceștia vorbesc despre Bucureștiul lor personal: ce înseamnă acest oraș, ce emană sau cum anume și-a lăsat amprenta asupra fiecăruia dintre ei. Evenimentul de weekend Portret de artist  îi invită pe cei 37 de artiști la Hanul Gabroveni, cu o fotografie personală a cărei poveste o vor împărtăși celor prezenți la eveniment. De asemenea aceștia vor susține și o sesiune de autografe. Pentru lista cu artiștii prezenți la eveniment, precum și pentru intervalul orar în care aceștia vor fi la Hanul Gabroveni, vă invităm să consultați pagina de Facebook a expoziției Memoria Orașului: Bucuresti 2021. Curator: Șerban Mestecăneanu

 

Program: 

Sâmbătă 17:00-19:00

Invitați: Florin Piersic Jr., Horia Roman Patapievici, Gheorghe Visu, Mihai Constantin, Răzvan Mazilu, Tiberiu Soare, Aurel Vlad, Vivi Drăgan Vasile, Dorin Ștefan, Răzvan Suma.

 

Duminică 17:00-19:00

Invitați: Alexandru Darie, Horațiu Mălăele, Marian Râlea, Marius Manole, Medeea Marinescu, Roman Tolici, Ilinca Goia, Doina Levința, Sorin Ilfoveanu, Ovidiu Lipan Țăndărică.

 

Evenimente găzduite

17 aprilie – 15 mai 

Război și Pace în Balcani

Expoziție despre impactul Primului Război Mondial asupra populației civile. 

Program de vizitare zilnic 12:00-20:00

Acest eveniment organizat de Goethe-Institut în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București prezintă lucrările a cinci fotografi care au surprins momente diferite ale Primului Război Mondial, precum și imagini din viața cotidiană din Balcani, în perioada 1914 – 1918. Fotografiile rămase de la aceștia prezintă imaginea unui teatru de război aproape necunoscut până acum. Americanul Lewis Hine a fotografiat copii care au căzut victimă în acest război. Un alt american, Ariel Varges, a surprins diferite momente de viață în Salonic, după debarcarea trupelor Antantei. Rusul Sampson Tchernoff a surprins în imagini retragerea armatei sârbe prin munții Albaniei. Doi fotografi anonimi, membri ai trupelor germane, respectiv franceze, au fotografiat viața de zi cu zi în vreme de război, în Balcani, precum și crimele de război îndreptate împotriva populației civile. De asemenea, pornind de la 12 filme de scurt metraj, istorici renumiți din opt țări diferite ne ajută să înțelegem efectele Primului Război Mondial asupra Europei de Sud-Est. „Din punct de vedere strategic, cheia pentru Primul Război Mondial se găsește în Balcani”, afirmă Mischa Glenny. „În Balcani a fost vărsat mult sânge. Despre aceste lucruri există foarte puține însemnări.” În Germania și Franța și-a pierdut viața aproximativ patru la sută din populație. În Balcani aceste cifre se situează mult mai sus – înspăimântător de sus. 

 

Vineri, 17 aprilie | 18:00

Vernisajul expoziției Război și Pace în Balcani

Invitat special: Conf. univ. dr. Roxana Trestioreanu – Director Departament Foto Video, Universitatea Nationala de Arte – Bucuresti – UNArte.

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.