14 – 30 iulie 

Concurs de fotografie Bucureștiul Meu 

Detalii pe http://www.bucuresti2021.ro/portfolio_page/marti-joi-14-30-iulie-concurs-foto-bucurestiul-meu-secret/

 

București Optimist e alături de București 2021 în procesul de candidatură la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Împreună, în perioada 14-30 iulie căutăm cei mai buni fotografi necunoscuți ai orașului. Te provocăm să ne trimiți cele mai bune 3 fotografii care surprind Bucureștiul exact așa cum îl vezi și simți tu!

Căutăm acele fotografii care ți-au spus ceva încă din momentul în care ai apăsat pe buton. Cele la care te-ai minunat și mai tare când le-ai descărcat în calculator. A venit momentul să le scoți în lume.

 

Arată-ne cum se vede orașul prin ochii tăi! Când ai fotografiile gata, trimite-ni-le prin wetransfer într-un e-mail cu subiectul Bucureștiul meu la concurs@bucuresti2021.ro și postează-le în social media cu hashtag-urile #bucuresti2021 și #bucurestiulmeu.

 

Cele mai bune fotografii vor fi premiate. Cristian Vasile aka Igu va juriza toate înscrierile și va decide un top 3. Câștigătorul premiului I va pleca acasă cu o cameră video de acțiune MIO. Premiile II și III vor consta în câte un print mare, numai bun de agățat pe peretele din sufragerie. În plus, selecția va fi explicată în detaliu, așa că vei avea șansa să afli și câteva ponturi profesioniste.

 

Toate înscrierile eligibile vor fi prezentate în timp real într-o expoziție colectivă la parterul Hanului Gabroveni și vor fi urcate în aplicația București. Album de familie  (http://albumdefamilie.bucuresti2021.ro/), ce surprinde Bucureștiul de-a lungul timpului, sub toate aspectele sale.

 

 

Miercuri 22 iulie | ora 19:00 | Hanul Gabroveni

Intersecțiile de miercuri

„Cum se vede orașul prin ochii străinului. Bucureștiul lui Paul Morand”

Dezbatere în jurul cărții București, de Paul Morand (editura Humanitas, 2015, traducere: Emanoil Marcu).

Invitați: Dan C. Mihăilescu, Andreea Răsuceanu și Alina Pavelescu.

Moderator: Svetlana Cârstean

FB event: https://www.facebook.com/events/1591784994419285/

 

Cartea lui Paul Morand, publicată în 1935, ne dezvăluie, uneori în mod flatant, alteori dimpotrivă, un București familiar chiar și nouă, celor din 2015, surprins în ceea ce are el etern și mereu recognoscibil.

„Nu poți traduce vorbele, căci nu evocă aceleași imagini. Primăvara noastră, în Franța, cel mai timid anotimp al anului, începe sub zăpadă și sfârșește sub apă; lungă cum e și tinerețea noastră, durează patru luni. Frühling e deșteparea veselă cântată de Europa germanică. Primăvara românească e o trezire violentă din amorțeala hibernală: explodează ca un obuz. La București, ieși din casă în prima zi frumoasă, cu muguri abia iviți, iar seara, la întoarcere, totul e înfrunzit. Toate animalele așteaptă pui; cățelele fără stăpân se duc să fete în case părăsite, iar sturionii plini de icre urcă greoi pe Dunăre. În băcănii, prețul caviarului scade cu o treime. Ursul iese din bârlog împleticindu-se, iar florile din livezile de pruni colorează în roz primele costișe de munte. (…) Primăvara e numai vestirea, scurtă ca un cântat de cocoș, a verii, a grâului secerat încă din iunie, a florilor din Cișmigiu și din parcul Carol, flori românești, fără moarte, care se cațără oriunde și rezistă la orice, la colbul sufocant și soarele torid. Ferestrele cu geamuri duble se deschid. După târgul Moșilor și parada militară de 10 mai, Bucureștiul apare în toată splendoarea. Plăcerea și verdeața sunt șarmul lui diabolic.”

 

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.