Newsletter saptămânal 13 | 15 – 21 iunie

Miercuri 17 iunie | ora 19:00

Intersecțiile de miercuri

Arta în stradă. Câteva elemente de mobilizare culturală urbană.

Dezbatere cu Cristian Neagoe și Luiza Vasiliu.

Moderator: Svetlana Cârstean

 

Cum negociezi cu diversele triburi urbane pentru a anima orașul, schimbându-i prioritățile, transformîndu-l din parcare în scenă deschisă tuturor vocilor lui, dintr-un infern torid al claxoanelor într-un rai al performance-urilor de toate felurile? Cristian Neagoe și Luiza Vasiliu deschid discuția pornind de la inițiativa Street Delivery, un eveniment emblematic pentru București care împlinește anul acesta zece ediții. Vom continua prin a căuta răspunsuri la întrebări relevante pentru orice colț al Capitalei: cum oferi identitate culturală și viață unei străzi? Dar mai multor străzi, unui cartier, unui oraș întreg?

 

Vineri 19, sâmbătă 20 și duminică 21 iunie

Explorare prin plimbare – Trasee de redescoperire a Bucureștiului

 

Vineri 19 iunie 2015 | orele 19:00 – 21:30 

Asociația a.r.c.e.n.: Bucuresci – 2021, traseu cultural pietonal. Punct de plecare: Hanul Gabroveni

 

Poveștile Bucureștilor sunt scrise pe fiecare clădire pe lângă care trecem, pe fiecare pod pe care îl traversăm și la fiecare colț de stradă. Istoriile ne sunt șoptite de la primul han din București la primul samsar, de la negustorul-filosof, la cârciumarul cusurgiu, de la nimfele dâmbovițene, la demoazelele de pension, de la Pârcălabul Andronache la Ilie Geambașul, din Mahalaua Bălăceanului în Mahalaua Potcovari. Fie că ești calic, paharnic, mămăligar, comis-voiajor, zăbunar, tinichigiu, cărămidar sau corporatist, Bucureștii îți rezervă o pagină în povestea care se scrie chiar acum, sub ochii noștri!

 

Sâmbătă 20 iunie 2015 | orele 18:45 – 20:45 

Asociația Bucureștiul meu drag –  Tur de explorare zona Foișorul de Foc- Avrig. Punct de plecare: Hanul Gabroveni

 

O excursie dedicată zonei vechi a Bucureștiului, cu arhitectura de sfârșit de secol XIX și început de XX, cu multe case și biserici vechi. De la Hanul Gabroveni, trecem pe lângă monumentul Lupoaicei, iar prin pasajul Latin ajungem la Kilometrul zero și la Biserica Sf. Gheorghe. Prin Colței ieșim în Carol, dăm de mâncare porumbeilor din scuarul Rosetti și ajungem la Biserica Armenească. Prin Spătarului ajungem la Casa Melik (Muzeul Theodor Pallady), una dintre cele mai vechi și frumoase case din București. Prin Popa Petre ajungem pe strada 10 mese, care ne scoate la Foișorul de Foc. Aici suntem așteptați să vedem apusul peste București. Bulevardul Ferninand ne duce până la metroul Iancului. Gata! 

(Sursa foto: pagina de Facebook Bucureștiul meu drag.)

 

Duminică 21 iunie 2015 | orele 10:00 – 12:30 

Make a Point – Tur ghidat cartierul Pantelimon. Punct de plecare: Hanul Gabroveni

 

Plecând de la Hanul Gabroveni, vom intra în cartier prin stația de metrou Inginer Costin Georgian. Hai să vedem ce s-a întâmplat cu principalele obiective industriale ale cartierului: uzinele Faur/Republica, Granitul, Electroaparataj și să vorbim despre dinamica acestor spații. Ne vom așeza și vom povesti pe locul fostelor căi ferate ce serveau transportului de marfă și de navetiști. Ulterior vom privi cartierul-dormitor de pe platforma Turnului de Artă (Turn de apă al Postăvăriei Romane), trasând în continuare itinerariul. Ne vom opri scurt în fața unuia dintre puținele monumente realist-socialiste încă în picioare — statuia 1907, aflată acum în Parcul Florilor. Pentru noi este un spațiu de tranzit spre Biserica Mărcuța, una dintre cele mai vechi din București, înghițită de cartier și aura sa. Trecând prin cimitirul vecin bisericii, vom ajunge la Balta Dobroiești, punctul extrem al cartierului și casă pentru un întreg ecosistem. Vom urca valea spre cartier, vom traversa artera principală, și, trecând prin Parcul Morarilor, vom închide cercul la stația Costin Georgian. 

(Sursa foto: pagina de Facebook Make a Point).

 

 

Evenimente conexe

 

Urban Fest | 16 – 21 iunie 2015

 

Anul acesta Urban Fest dă startul unei platforme de evenimente organizate pe Dâmbovița! Pe segmentul cuprins între podul Ciurel, Piața Unirii și Calea Vitan îți vei putea lua o mini-vacanță în mijlocul orașului. Te vei putea plimba cu bărci cu vâsle sau cu propulsie solară, vei putea merge cu bicicleta și vei putea veni la un concert a cărui scenă va pluti pe apă la Piața Unirii. Dacă te preocupă transformarea orașului vei putea participa la consultările publice legate de traseul urban al râului Dâmbovița, cât și la un târg de prezentare pentru ONG-uri la Biblioteca Națională. La momentul potrivit, promitem să nu uităm nici de focurile de artificii! 

 

Bucharest Music Film Festival | 19 – 28 iunie 2015, Piața George Enescu

 

 

 

Pe toată durata evenimentului ajuns deja la a X-a ediție, iubitorii de muzică de calitate se vor delecta cu o serie de concerte live impresionante, în cadrul cărora operele clasice vor fi puse sub semnul modernității prin interpretările contemporane ale muzicienilor. Timp de 10 zile, scena din fața Ateneului Român va găzdui dirijori și orchestre de renume, acompaniați de artiști cunoscuți din alte sfere muzicale precum R&B, pop și swing, transformând această ediție aniversară a festivalului într-un eveniment de neuitat.

În plus, cea de-a X-a ediție a Bucharest Music Film Festival va încânta publicul bucureștean printr-un program diversificat, care, pe lângă tradiționalul repertoriu de muzică clasică, va include mai multe evenimente conexe antrenante. Pentru prima dată în istoria festivalului, copiii se vor putea bucura în diminețile de weekend de ateliere muzicale special create pentru ei, susținute de artiști cunoscuți. Tot în weekend, pasionații de dans își vor putea petrece serile pe ring, avându-i alături pe grațioșii dansatori profesioniști ai Academiei de Dans Mihai Petre. Mai multe detalii pe site-ul ARCUB, www.arcub.ro, precum și pe site-ul festivalului, http://www.bucharestmusicfilmfestival.ro.

 

Program de weekend la Bucharest Music Film Festrival:

Vineri, 19 iunie | ora 19:00 – ORA DE DANS

 

Vineri, 19 iunie | ora 20:00

BUCHAREST JAZZ ORCHESTRA – ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Solist: VIRGIL IANŢU

Dirijor: ANDREI TUDOR

Director muzical: SEBASTIAN BURNECI

 

Sâmbătă 20 iunie | ora 11:00

ATELIER DE MUZICĂ PENTRU COPII

Mădălina Paşol – Pian

Fernando Mihalache – Acordeon

Adela Stan – Dan Moi (drâmbă vietnameză), Ocean Drum, Spring Thunder Drum, Butam sakura, Kalimba sansula, Koshi chime – aer

 

Sâmbătă 20 iunie | ora 19:00

ORA DE DANS

 

Sâmbătă 20 iunie | ora 20:00

BIG BAND-UL RADIO

Soliste: Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Nico

Dirijor: Ionel Tudor

 

Duminică, 21 iunie | ora 11:00

ATELIER DE MUZICĂ PENTRU COPII

Mădălina Paşol – pian 

Cu participarea bursierilor Institutului de Arte – Alexandra Gavrilă, Andrei Bălăşescu, Maria van Staden, Freddi van Staden, Nicolas Nedelcu, Vlad Grosu 

 

Duminică, 21 iunie | ora 19:00

ORA DE DANS

 

Duminică, 21 iunie | ora 20:00

PASĂREA ROCK 

ORCHESTRA CAMERATA REGALĂ

Dirijor: Constantin Adrian Grigore

 

 

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.