Luni 8 iunie | orele: 17:00-19:00

Ateliere Komunitas și Studio Basar – Machetă cu repere, cartierul Drumul Taberei

În cadrul atelierului, elevii Școlii Generale 197 din sectorul 6 vor produce o machetă pop-up cu repere din oraș alese de ei. Clădiri, locuri pe care le frecventează, dar și întămplări sau experiențe care le-au atras atenția prind contur în acest proiect colectiv. Macheta va fi inclusă în expoziția finală de la Hanul Gabroveni ce recrează harta Bucureștiului, așa cum este el văzut de generația următoare.

 

Miercuri 10 iunie | orele: 10:00-12:00

Ateliere Komunitas și Studio Basar – Expediție, cartierul Titan

La acest atelier, desfășurat în sectorul 3 din București, vor lua parte elevii de la Școala Generală nr. 88. Împreună cu ei vom identifica aspecte importante în fotografie, precum lumina, încadrarea, sau subiectul. Apoi grupul se va împărţi în trei echipe, care vor primi o temă de urmărit în timp ce explorează cartierul în care se găsește școala lor. În plus, fiecare participant va realiza un portret al unei persoane necunoscute. Fotografiile rezultate în urma atelierului vor fi aduse la Hanul Gabroveni, o parte din acestea urmând să fie incluse în expoziția Explorarea Orașului.

 

Miercuri 10 iunie | orele: 19:00-21:00

Intersecțiile de miercuri

Invitat: Andreea Răsuceanu 

Conferința Orașul și literatura. Câteva imagini ale Bucureștiului în proza contemporană românească

 

Două imagini ale orașului polarizează proza contemporană: un București trăit și unul reconstituit. Unul familiar și cititorului de astăzi, prin intermediul experienței directe, altul cunoscut din cărți și recreat pe teritoriile imaginației. Dar cât e adevăr și cât 

 

ficțiune, cât subiectivitate, predeterminare culturală, element emoțional, și cât obiectivitate în modul în care se construiește peisajul bucureștean în literatură?

Imaginea pe care o avem despre trecutul unui oraș, sau despre oraș în trecut, e în primul rând rezultatul textelor pe care le citim despre el. Și nicăieri viața orașului nu pulsează mai tare decât în literatură. Dar ceea ce memoria noastră istorică înregistrează și configurează drept imagine a acestuia este oare și adevărata față a orașului?

 

Andreea Răsuceanu este doctor în filologie al Universității din București, cu lucrarea Mahalaua Mântulesei, drumul către modernitate (2009). Scriitor și critic literar, a publicat cronici, interviuri, articole de specialitate în publicații precum Viața Românească, România literară, Observator cultural, Bucureștiul Cultural, Idei în dialog și Convorbiri literare, printre altele. Este autoarea a două cărți despre universul și Bucureștiul lui Mircea Eliade, documentate în cadrul programului Vers une géographie littéraire în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3  între 2010-2013. A fost nominalizată la premiile României literare, ale Uniunii Scriitorilor din România şi la Marile Premii Prometheus, secţiunea Opera Prima.

 

Vineri 12 iunie | orele: 9:30-11:30 și 14:30-16:30

Ateliere Komunitas și Studio Basar – Machetă cu repere, cartierele Titan și Rahova

La sfârșitul acestei săptămâni este rândul elevilor Școlii Generale 88 din sectorul 3 să construiască propria machetă cu repere din oraș. Locurile alese de ei recrează cartierul Titan, cu clădiri, spații pe care le frecventează singuri sau cu parinții, dar și cu întămplări sau peripeții care le sunt dragi. În după-amiaza aceleiași zile, începând cu ora 14:30, se alătură proiectului și elevii Școlii generale 127, din sectorul 5. Machetele lor vor fi incluse în expoziția finală ce a început să prindă contur la Hanul Gabroveni, care recrează harta Bucureștiului, așa cum este ea văzută de generația următoare.

Asociaţia Komunitas este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2006 de un grup de tineri cercetători sociologi și antropologi, având la bază conceptul de ştiinţe sociale și educaționale aplicate. Proiectele lor se bazează pe un demers coerent de acţiune socială şi îşi propun să iasă din cadrul strâmt în care se manifestă de obicei ştiinţele sociale în România, punând accent pe dimensiunea aplicată a acestora, în paralel cu facilitarea înţelegerii anumitor noţiuni şi mecanisme sociale în rândurile tinerilor și ale publicului larg.

studioBASAR a fost înfiinţat în 2006 de către Alex Axinte şi Cristi Borcan și funcționează atât ca un studio de arhitectură, cât şi ca o echipă Search-and-Rescue, ce acţionează ca agent de observaţie şi intervenţie urbană.

 

Evenimente de weekend

Vineri – duminică, 12-14 iunie | Street Delivery X

Street Delivery este prototipul unui micro-univers urban, strada valorificată ca bun public, așa cum ar trebui ea să fie. Un eveniment responsabil care își responsabilizează participanții, o platformă pentru ideile care contribuie la un oraș mai prietenos. Cu ocazia celei de-a zecea ediții, întreg evenimentul este regândit pentru a pune în valoare ideile care schimbă orașul. 

Reducerea producției de deșeuri, reciclarea creativă, îngrijirea spațiilor verzi, alternative de transport, reducerea emisiilor de noxe și a nivelului de praf — încep pe o stradă și continuă în tot orașul. La aniversarea sa de 10 ani, Street Delivery îți propune o mutație reală în felul în care privim orașul din prisma schimbărilor climatice, oferind soluții pentru diminuarea efectelor lor asupra mediului și oamenilor.

Pentru informații legate de program, accesați site-ul și pagina de facebook ale evenimentului.

(http://www.streetdelivery.ro/bucuresti și https://www.facebook.com/StreetDelivery)

 

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.