Ediția cu #5 a Platformei Internaționale de Teatru București are în program numai producții de teatru bazate pe povești personale, subiective și îi invităm pe spectatori să adauge și poveștile lor conținutului Platformei. Între 11 și 14 octombrie 2018, la ARCUB – Gabroveni și la Teatrul Mic vor putea fi văzute spectacole prin care vom redesena harta României prin teatru, ele fiind bazate pe istorii din diferite orașe, de la Sfântu Gheorghe la Constanța și de la Piatra Neamț la București, cu protagoniști care fac parte din comunitățile românești dar și maghiare, moldovenești, rome, tătărăști. Voci cât se poate de diferite ale societății contemporane. La toate acestea vom adăuga cântece de dragoste din toate țările europene, aduse la București de compania britanică Action Hero care a petrecut ultimele șase luni pe drumurile Europei pentru a le înregistra și pentru a găsi esența umană a conceptului de Europa.

  • teatru Jurnalele de România

                Sâmbătă, 13 octombrie 2018 / 20:00 / ARCUB

                Jurnal de România. Sfântu Gheorghe + artist talk

concept și regie: Carmen Lidia Vidu / foto & video: Vetró BajiLevente Vargyasi / muzica: Luiza Zan, Kónya Ütő Bence / costume: Raluca Alexandrescu
cu: Elena PopaAlexandrina Ioana CosteaDaniel RizeaCosti ApostolIon Fiscuteanu Jr.Sebastian Marina
durata spectacolului: 1h
Producător: Teatrul Andrei Mureșanu, Sfântu Gheorghe

Duminică, 14 octombrie 2018 / 20:00 / ARCUB

Jurnal de România. Constanța + artist talk

concept și regie: Carmen Lidia Vidu / scenografie: Lăcrămioara Dumitrașcu / coregrafie: Cristiana Drăgan /  montaj video & fotografie: Cristina Baciu /
Cu: Mirela Pană, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin NasurlaLaura Iordan Adrian, Alina Mantu, Florina Stănculeţ
durata spectacolului: 1h 20 min

Spectacol nerecomandat copiilor sub 13 ani

Producător: Teatrul de Stat Constanța

Curajosul proiect semnat de Carmen Lidia Vidu se bazează pe interviuri cu actorii din diferite orașe din România ale căror opinii nefiltrate, fie ele personale, civice sau sociale regizoarea le întrețese pentru a oferi „fotografia mai mare” a unor orașe de provincie. Selectând cei mai interesanți actori din teatrele cu care lucrează, Vidu se asigură încă de la primii pași ai procesului de lucru că va da spectatorilor ocazia de a pune laolaltă un puzzle nu tocmai simplu de completat. În același timp, ea își continuă cercetarea cu privire la folosirea în spectacol a straturilor de imagini și sunete ce alcătuiesc universul ei multimedia și completează fericit poveștile actorilor (în mare majoritate femei).

  • teatru București. Instalație umană

                vineri, 12 octombrie 2018 / 20:00 / ARCUB

                București. Instalație umană + artist talk

un spectacol devised de: Nicholas Cațianis Jr.Irina Crăiţă-Mândră, Andu Dumitrescu, Florin FieroiuAda GaleșDumitru GeorgescuFlavia Giurgiu, Vlaicu Golcea, Denis Hanganu, Ada Lupu, Ilinca Manolache, Ioana MarchidanDana MarineciRadu NicaCiprian Nicula

Performeri: Nicholas Cațianis, Ada Galeș, Dumitru Georgescu, Flavia Giurgiu, Denis Hanganu, Ilinca Manolache, Ioana Marchidan, Dana Marineci, Ciprian Nicula

Dramaturgia: Ada Lupu, Florin FieroiuRadu Nica / Un spectacol coordonat de Radu-Alexandru Nica după un concept de Florin Fieroiu / Concept și realizare instalație video / obiect / deformance intro: Andu Dumitrescu / Mișcare scenică: Florin Fieroiu / Muzică originală și sound design: Vlaicu Golcea
Durată spectacol: 1h 5 min

Spectacol nerecomandat copiilor sub 16 ani

Producător: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Creat printr-un proces colectiv, sub coordonarea regizorului Radu Alexandru Nica și a coregrafului Florin Fieroiu, acest spectacol are în distribuție câțiva dintre cei mai buni actori ai tinerei generații din România și vorbește despre un moment extrem de complicat, din punct de vedere politic și social pentru România. Prin intermediul unei serii de abordări comice sau poetice – în funcție de profilul fiecărui perfomer – ne confruntăm cu o frumoasă, fragmentată, exprimare performativă a speranțelor și fricilor lor despre prezentul și viitorul orașului și al țării în care trăiesc.

  • performance Oh EUROPA
  • a 30 000 km long journey collecting love songs ●

vineri, 12 octombrie 2018 / 11:00 – 14:00 / Piața Roma (la “Lupoaică”)

sâmbătă, 13 octombrie 2018 / 11:00 – 14:00 / Piața Roma (la “Lupoaică”)

duminică, 14 octombrie 2018 / 11:00 – 14:00 / Piața Roma (la “Lupoaică”)

Concept and performance: Action Hero / Dramaturgy: David Williams / Graphic design: Graeme Swinton at Actually Print / design: Alex Higlett at Pirrip / Technologist: David Haylock at Water-shed Pervasive Media Studio

Co-produced with Farnham Maltings (UK) / Co-commissioned by Transform (UK), Matchbox (DE) and Farnham Maltings (UK) / Supported by British Council, Watershed’s Pervasive Media Studio (UK), Vooruit (BE), Latitudes Contemporaines (FR), Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre (GR), Anti Festival (FI), Ördögkatlan Festival (HU), Interdisciplinarte (IT), Romanian Association For Performing Arts (RO) and Bristol Old Vic Ferment (UK).  Action Hero are a National Portfolio Organisation of Arts Council England.

Începând din aprilie 2018 cei doi membrii ai grupului Action Hero s-au mutat din casa lor din Bristol, Marea Britanie și au condus încontinuu într-o autorulotă timp de 6 luni, vizitând fiecare țară din Europa. La fel ca în cazul altor creații ale Action Hero, Oh Europa are în centrul ei realitatea politică și socială contemporană, nu în mod direct, ci implicând în mod ludic și inteligent limbajele vizuale și culturale în care această realitate își are rădăcinile, și creând astfel un spațiu de reflecție, contemplare, re-poziționare și re-imaginare, în loc să contribuie la crearea a și mai mult zgomot. Cea mai bună descriere a proiectului Oh Europa, conform creatorilor săi, este „o operă de artă durațională de 6 luni”, cu mențiunea că aceasta are mai multe manifestări care se interconectează.

Proiectul va produce atât un spectacol pentru public, cât și o arhivă de voci, colectate de peste tot din Europa și transmise prin intermediul unor transmițătoare plasate în timpul călătoriei în puncte cheie.
Cei 2 membri Action Hero vor înregistra în autorulota instalata in Piata Roma (la Lupoaică) cântecele de dragoste ale tuturor celor care vor dori să participe la acest proiect. Cântecele pot fi creații proprii, piese tradiționale sau hituri internaționale.

  • dezbatere

 Duminică, 14 octombrie 2018, 11:00 – 13:00 / ARCUB / intrarea liberă

Despre România numai de bine

Despre România numai de bine: discuție și proiecții din spectacolele cu același nume realizate de Ana Mărgineanu și Peca Ștefan

  • ateliere

  Joi, 11 octombrie 2018 / 14:00 – 18:00 / ARCUB

  • Soundscapes cum să folosești sunetul în spectacol

Ca parte din proiectul lor Oh Europa, grupul britanic Action Hero au colectat vocile oameni lor care trăiesc în țările acestui continent cân-tând cântece de dragoste. Apoi, ei au difuzat aceste „sample-uri” de-a lungul continentului. În atelierul Soundscapes, coordonat de Action Hero, participanții vor colecta sunete de pe străzile Bucureștiului și vor crea cu ele diferite formate artistice. Aceste sample-uri pot fi sunete, cuvinte, mișcări, conversații auzite în-tâmplător, într-un cuvânt, fragmente din viața cotidiană. Apoi, ei le vor „remixa” în noi forme care reflectă Bucureștiul așa cum poate fi el văzut azi, creînd o serie de mini-performances care ne vor ajuta să înțelegem cine suntem și unde trăim.

Duminică, 14 octombrie 2018 / 14:00 – 18:00 / ARCUB

  • anti-eroi/ne prezentare finală

Atelierul de artă creativă cu Bogdan Georgescu și trupa de teatru PlayHood a Clubului de Educație Alternativă

anti-eroi/ne își propune explorarea ideii de model, erou/eroină și analiza critică a unor modele promovate fără a fi chestionate sau analizate critic în cadrul sistemului de învățământ românesc. De la personaje istorice, la personaje literare, personalități culturale sau sportive etc., livrate de cele mai multe ori elevilor ca lipsite de cusur, în cadrul atelierului se vor analiza și explora aspecte minimalizate ale acestor eroi, însă esențiale în raport cu nevoia de transformare a societății și a mentalităților românești.

Totodată, atelierul are ca scop familiarizarea tinerilor participanți cu tehnicile și metodele de artă activă, teatru observațional și (auto)biografic, utilizând experiențe personale în construirea prezentării finale din cadrul PITB #5.

Cu: Nicoleta Ghiță, Toto Horvat, Valentin Habet, Ana Maria Vătală, Vlad Roșianu, Mario Pătran, Marian Costache, Ramona Stan.

Trainer: Bogdan Georgescu / Coordonator PlayHood: Ionuț Oprea / Set design: Dan Lancea

Atelierul face parte din proiectul „PĂCALĂ NU-I. Noi realități teatrale pentru copii și adolescenți” realizat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului împreună cu Centrul de Teatru Educațional Replika București

Coordonatorul proiectului: Ciprian Marinescu

 

Bilete se pot achiziționa online, de pe www.bilet.ro, www.arcub.ro sau de la casa de bilete ARCUB și Teatrul Mic.

ARCUB: Strada Lipscani Nr.  84 – 90. Programul casei de bilete: luni – închis; marți – vineri:  15:00 – 20:00;

  • sâmbătă & duminică: deschisă cu 2 ore înainte de spectacol

Platforma Internațională de Teatru București #5 este un eveniment produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS) și finanțat de Institutul Cultural Român, Primăria București prin ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București, British Council Romania, AFCN – proiecte culturale și UNITER, în parteneriat cu Teatrul Mic din București și Centrul de Teatru Educațional Replika.