Programul de excelență Piano Star pentru pianiști preuniversitari accelerează la București! Programul se derulează în sesiuni lunare în perioada august-noiembrie 2021 și se va încheia cu Festivalul Piano Star și acordarea de premii recital celor mai apreciați pianiști din Festival, în luna noiembrie 2021 de către un juriu de personalitați artistice. Cei mai apreciați pianiști din program vor fi invitați ca artiști în acțiuni culturale ulterioare ale instituțiilor partenere: Radio România Muzical (difuzare și înregistrare în studio), Filarmonica Brașov (recital în stagiune), The Purcell School din Londra (Festival itinerant în Londra, Glasgow și Sacile/Italia), ARCUB si Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti.

“Ne dorim ca prin această inițiativă să conturăm un parcurs pentru manifestarea artistică a actului educațional muzical – un prim maraton de devenire artistică profesională pentru pianiști preuniversitari foarte talentați. Vrem să trezim spiritul artistic, competițional și antreprenorial în copiii talentați, care să își prefigureze încă de pe acum un viitor de succes și să exerseze metode practice de a atinge succesul. Nu în ultimul rând, ne dorim să atragem audiențele să înțeleagă mai bine muzica clasică și spectacolul prin lecțiile deschise ale acestor copii foarte talentați” – spune Kira Frolu, pianistă, președinta Asociației Artual.

11 tineri pianiști din România au fost selectați în august 2021 de un juriu internațional pe baza de înregistrări și scrisori de recomandare din partea profesorilor îndrumători. Sesiunea septembrie se desfășoara la Bucuresti în perioada 13-18 septembrie sub îndrumarea directă a unor pedagogi cu reputație internațională, precum William Fong, profesor la Academia Regală de Muzică din Londra și șef al catedrei de pian la Purcell School, și Florian Mitrea, profesor la Academia Regală de Muzică și Purcell School din Londra, la ARCUB și Institutul Liszt Centrul Cultural Maghiar.

“M-am alăturat acestui proiect pentru că este unul ambițios, care aduce laolaltă pregătirea muzicală, abordarea practică de management de audiențe și tehnici de antreprenoriat cultural, pe o platformă de întâlniri spectaculoase între 11 tineri pianiști foarte talentați cu profesori de la academii internaționale de muzică și artiști invitați în dialog” – a declarat William FONG, Director muzical al proiectului, profesor la Academia Regală de Muzică și sef catedră pian la Purcell School din Londra, școala specială de muzică pentru copii talentați.


În această săptămâna publicul bucureștean este invitat în fiecare zi să se perfecționeze în muzica clasică alături de clasa de excelență Piano STAR și să asiste la cele două recitaluri:

Vineri, 17 septembrie, 16:30, Sala Mare ARCUB:
->> Recital – Curs „Discovering the language of Beethoven”, susținut de Florian MITREA, pianist, profesor Academia Regală de Muzică din Londra;

Sâmbătă, 18 septembrie, 12:00, Sala Mare ARCUB:

->> Concertul de prânz al 10 participanți Piano Star, cu un program perfectionat în sesiunea de cursuri, preview al Festivalului din noiembrie.

Simultan cu sesiunile de interpretare, cursanții participa in ateliere practice de comunicare sub îndrumarea directă a unor specialiști, pentru a-și perfecționa abilitățile de a se prezenta publicului atât pe scenă, cât și în mediile online și a dobândi noțiuni practice de organizare de evenimente culturale. Profesorii îndrumători ai participanților vor face, de asemenea, parte din program pentru schimb de practici cu echipa de proiect.

Lansată de Asociația Artual și de DC Communication, inițiativa a atras ca parteneri instituții culturale precum ARCUB, Institutul Liszt Centrul Cultural Maghiar, Institutul Francez, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Centrul Tinerimea Română, Filarmonica Transilvania din Brașov, Radio România Muzical, The Purcell School London, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București și Liceul de Muzică Tudor Ciortea din Brașov.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați:
www.dccom.ro/pianostar
www.facebook.com/pianostartap