Programul de excelență Piano Star pentru pianiști preuniversitari continuă în octombrie la București! Programul se derulează în sesiuni lunare în perioada august-noiembrie 2021 și se va încheia cu Festivalul Piano Star și acordarea de premii recital celor mai apreciați pianiști din Festival, în luna noiembrie 2021 de către un juriu de personalități artistice. Cei mai apreciați pianiști din program vor fi invitați ca artiști în acțiuni culturale ulterioare ale instituțiilor partenere: Radio România Muzical, Filarmonica Brașov, The Purcell School din Londra, ARCUB, Institutul Goethe si Institutul Liszt.
“Ne dorim ca prin această inițiativă să conturăm un parcurs pentru manifestarea artistică a actului educațional muzical – un prim maraton de devenire artistică profesională pentru pianiști preuniversitari foarte talentați. Vrem să trezim spiritul artistic, competițional și antreprenorial în copiii talentați, care să își prefigureze încă de pe acum un viitor de succes și să exerseze metode practice de a atinge succesul. Nu în ultimul rând, ne dorim să atragem audiențele să înțeleagă mai bine muzica clasică și spectacolul prin lecțiile deschise ale acestor copii foarte talentați” – spune Kira Frolu, pianistă, președinta Asociației Artual.

A treia sesiune are loc la București în perioada 25-29 octombrie sub îndrumarea profesorilor artiști William Fong, profesor la Academia Regală de Muzică din Londra și șef al catedrei de pian la Purcell School, și Aaron Shorr, șeful catedrei de pian la Conservatorul Regal al Scoției, la ARCUB, Institutul Goethe și Institutul Liszt Centrul Cultural Maghiar. Paul Hoskins, coordonator muzical la Purcell School din Londra va pregăti ansamblurile pianistice.

“Tinerii muzicieni selectați în Piano STAR sunt deja la un nivel foarte avansat și au posibilități promițătoare înaintea lor. Prin cursurile și pregătirea personalizată oferită de Piano STAR, asistența și experiențele practice organizate prin eco-sistemul creat de proiect credem că vor putea să-și dezvolte o serie de competențe vitale care îi vor ajuta să strălucească pe orice drum vor decide să pornească, nu doar muzical. Toți cei din Piano STAR avem o cultură puternică atât în a investi în oameni de calitate potențial globală și de asemenea de a dezvolta tinerii talentați. Acest program are un impact real în dezvoltarea tinerilor selectați atât ca persoane de calitate, cât și ca staruri muzicale promițătoare”- a
declarat William FONG, Director muzical al proiectului, profesor la Academia Regală de Muzică și șef catedră pian la Purcell School din Londra, școala specială de muzică pentru copii talentați.

În săptămâna 25-29 octombrie publicul bucureștean este invitat în fiecare zi de la 10:00 să se perfecționeze în muzica clasică alături de clasa de excelență Piano STAR și să asiste la evenimentele organizate:
Miercuri 27 octombrie, 16:30
Seriile Dialog Cultural: Conservatorul Regal al Scoției, Muzica în Industriile creative
Joi 28 octombrie, 17.30, ARCUB
Seriile Young Artist: Recital Kira FROLU, pianist, Academia Regală de Muzică Londra
Vineri, 29 octombrie, 12:00, ARCUB
Seriile Lunchtime Concerts: Recital Piano Star
Vineri, 29 octombrie, 15:00, ARCUB/Institutul Goethe:
Masa Rotundă: Rolul colaborării în educația artistică și scena culturală în Marea Britanie, Germania, România

Simultan cu sesiunile de interpretare, cursanții participă în ateliere practice de comunicare sub îndrumarea directă a unor specialiști, pentru a-și perfecționa abilitățile de a se prezenta publicului atât pe scenă, cât și în mediile online și a dobândi noțiuni practice de organizare de evenimente culturale. Profesorii îndrumători ai participanților vor face, de asemenea, parte din program pentru schimb de practici cu echipa de proiect.
Lansată de Asociația Artual și de DC Communication, inițiativa a atras ca parteneri instituții culturale precum ARCUB, Institutul Liszt Centrul Cultural Maghiar, Institutul Francez, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Centrul Tinerimea Română, Filarmonica Transilvania din Brașov, Radio România Muzical, The Purcell School London, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București și Liceul de Muzică Tudor Ciortea din Brașov.