7 artiști invită publicul la o experiență senzorială și interactivă de reconectare cu grădinile urbane din București

NODURI este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022.

NODURI este un proiect artistic de activare a grădinilor urbane din București care investighează relaţia dintre om şi mediul natural, organizat de Asociația Developing Art, într-o abordare multimedia care împleteşte fotografie, video şi sunet, cu practici ritualice performative. Proiectul va fi compus dintr-o serie de patru evenimente publice, finalizate printr-o instalație multimedia la VAGon – Spațiu In(ter)disciplinat. Publicul este invitat să participe alături de cei 7 artiști la o serie de experiențe care implica mișcare, performance, sunet și video, precum și discuții deschise despre relația pe care o avem cu natura, în contextul vieții la oraș.

Alina Ușurelu (director artistic și performer), Sabina Suru (artist multimedia) și Lala Misosniki (sunet), alături de Irina Bobei, Irina Botea, Claudiu Cobilanschi și Floriama Cândea, propun performance-uri interactive bazate pe practici corporale, meditative şi structuri performative de interacţiune cu  plantele, în care publicul este invitat să participe, urmat artist talk-uri bazate pe cercetările artiștilor invitați și discuții informale cu publicul.

Miza proiectului este redefinirea şi consolidarea relaţiilor dintre om şi natură, dintre om şi spaţiul public, printr-un proces artistic care expune locuitorii oraşului Bucureşti la experienţe senzoriale şi generează noi perspective asupra interacţiunilor cotidiene pe care le avem cu spațiile naturale încastrate în mediul urban. 

NODURI cumulează o serie de preocupări care au început să se concretizeze în practica mea artistică în perioada pandemiei. De la nevoia acută de a înţelege şi a fi mai aproape de universul plantelor, la descoperirea unor legături între ritualurile noastre cotidiene şi ciclurile naturale, până la chestionarea conceptului de identitate şi a lucrurilor care contribuie la formarea acesteia. În NODURI am invitat o serie de artişti, cercetători şi practicieni care au un mod special de a privi universul plantelor, perspective care vor contribui la transformarea percepţiei locuitorilor oraşului Bucureşti cu privire la interacţiunea cu spaţiile verzi din mediul urban. Am ales un mic traseul al grădinilor din sectorul 6 pentru că este un spaţiu periferic cu o diversitate foarte interesantă: grădina instituţionalizată (Grădina Botanică), grădina recondiţionată (Parcul Drumul Taberei şi Serele), grădina uitată şi vânată (Parcul Grozăveşti), grădina ocupată şi transformată (Grădina Malmaison). În alte cuvinte, vă invit să intrăm într-un altfel de dialog cu aceste spaţii, ca şi cum ar fi (sunt) entităţi vii de la care putem afla lucruri, inclusiv despre noi înşine. – Alina Uşurelu, director artistic și inițiatoarea proiectului

NODURI va contribui la democratizarea percepției publice și artistice asupra rolului pe care îl omul joacă atât spațiile naturale, cât și asupra felului în care relaționăm emoțional, social și etnic cu aceste spații și, implicit, la extinderea unui dialog interdisciplinar înspre practicile artistice. Pe termen lung, proiectul urmărește deschiderea de noi oportunități pentru dezvoltarea altor zone naturale și culturale, respectiv nișe culturale și comunități necesare și subreprezentate în București.

Evenimentele publice se vor desfășura în perioada Septembrie – Octombrie 2022, în diferite grădini urbane din București:

  • 18 Septembrie, Parcul Grozăvești: Performance Alina Uşurelu și artist talk Claudiu Cobilanschi
  • 25 Septembrie, Parcul Drumul Taberei: Performance Alina Uşurelu și artist talk Floriama Cândea
  • 2 Octombrie, Gradina Botanică: Performance Alina Usurelu și artist talk Alina Ușurelu și Lala Misosniky
  • 16 Octombrie, Atelierele Malmaison 
  • în grădină: Performance multimedia Samambaia Ruva Ìgbále cu/ de Alina Uşurelu şi Lala Misosniky, artist talk Irina Bobei
  • la VAGon – Spatiu In(ter)disciplinat: vernisaj instalație Sabina Suru
  • 23 octombrie, VAGon – Spatiu In(ter)disciplinat (Atelierele Malmaison): finisaj şi artist talks Irina Botea şi Sabina Suru

Cei care doresc să participe sunt invitați să afle mai multe pe canalele de social media ale Asociației Developing Art (facebook.com/developingcontemporaryart, instagram.com/a.developing.art) și VAGon – Spațiu In(ter)disciplinat (facebook.com/vagon.ro, instagram.com/vagon.ro). Tot aici vor fi comunicate detalii despre locurile exacte și orele de desfășurare ale evenimentelor publice.  

*****

Developing Art este o asociație culturală dedicată facilitării proceselor artistice către public și îmbunătățirii relației dintre artiști și public. Începând cu 2017,  a dezvoltat și coordonat proiecte culturale interdisciplinare în domeniile: dans contemporan, mixed media, educație și cercetare și arte vizuale. Fondatoarele și membrii asociației sunt activi pe scena de artă contemporană, bucurându-se de colaborări naționale și internaționale. Expertiza organizației în crearea și implementarea cu succes a proiectelor cu finanțare publică, cât și experiența membrilor organizației a dus la interesul de a crea comunități și rețele în jurul domeniilor în care activează.

https://www.developingart.org
https://www.instagram.com/a.developing.art/
https://www.facebook.com/developingcontemporaryart
https://www.youtube.com/channel/UC9lis8qFeSkZZ9Q7RmoM3nA

VAGon – Spațiu In(ter)disciplinat este un spațiu cultural hibrid, co-fondat de Andrei Tudose și Sabina Suru, în cadrul comunității Atelierelor Malmaison. VAGon funcționează că o platformă transdisciplinară de susținere, promovare și extindere a rețelelor de colaborare între tineri artiști și agenți din alte domenii. Sub această ideologie, o miză esențială a spațiului este extinderea acestei rețele către public, prin implicarea activă a acestuia într-un demers participativ care să provoace paradigma (încă) actuala a scenei culturale.

NODURI este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022.

Parteneri media: Radio România Cultural, The Institute, Revista ARTA, Revista Atelierul, Feeder.ro