Muzică, film şi teatru la Sala ARCUB – Programul lunii martie
MARFĂ VIE de A.P. Cehov
Regia: Dragoş Câmpan; Dramatizare: Nicolae Urs; Scenografia: Maria Dore
Cu: Ana Covalciuc, Tudor Smoleanu şi Florin Busuioc.
Joi, 6 martie, ora 19.00
Montarea regizorului Dragoş Câmpan abordează cu mult umor problematica cehoviană a cuplului, cu alunecări imprevizibile de la căsnicie la adulter şi la singurătatea conştientizată. Răsturnările spectaculoase de situaţie, presărate cu partituri tragi-comice, pe care actorii le valorifică la maximum, sunt deosebit de incitante şi constituie o bogată sursă de amuzament.
«Marele talent al lui Cehov face ca, la o sută treizeci de ani de la publicarea nuvelei „Marfă vie”, să răsară un nou spectacol de teatru care are la baza opera sa. Am pornit acest proiect, în perfect acord cu realizatorul dramatizării şi actorii, cu gândul de a oferi publicului un spectacol Cehov. Clasic. Fără viziuni regizorale şi creaţii scenografice care pun în plan secundar opera autorului. Sincer, am zis: nu cred că va discuta cineva peste o sută de ani despre talentul nostru, aşa că hai să ne bucurăm cu toţii, artişti şi spectatori, de cel a lui Cehov. Tipul promite… » (regizorul Dragoş Câmpan)
DOUĂ POVEŞTI DE AMOR de A. P. Cehov
Regia: Mircea Cornişteanu; Scenografia: Bogdan Spătaru
Cu: Cerasela Iosifescu, Silviu Biriş, Ion Arcudeanu
Vineri, 7 martie, ora 19.00.
Două dintre cele mai cunoscute creaţii ale lui Cehov, Ursul şi Cerere în căsătorie, reunite sub numele de Două poveşti de amor, înfăţişează într-o manieră comică spontanietatea cu care dragostea se cuibăreşte în sufletele atât de schimbătoare ale oamenilor. La începutul primăverii, publicul se poate delecta cu un spectacol, care surprinde fragilitatea relaţiilor aparent tensionate dintre bărbaţi şi femei.
«Mici bijuterii ale construcţiei dramatice, cele două piese într-un act produse de ARCUB sunt partituri în care geniul comic cehovian explorează cu voluptate natura surprinzătoare, şi totuşi mereu aceeaşi, a relaţiilor dintre bărbaţi şi femei. (…) Calitatea producţiei regizate de Mircea Cornişteanu se bazează pe cele două ingrediente de bază ale oricărui spectacol: un text genial şi actori pe măsura lui.» (Anca Ioniţă – Business Review)
JAZZAJ LA ARCUB
Naufragii de primăvară – concert live
Maria Răducanu şi Krister Jonsson
Sâmbătă, 8 martie, ora 20.00
Maria Răducanu este una dintre cele mai apreciate voci ale jazz-ului românesc. Timbrul cald şi ingeniozitatea improvizaţiilor au făcut-o cunoscută şi apreciată în întreaga lume. Abordează cu lejeritate şi eleganţă orice gen, de la doina românească la blues, jazz avangardist sau fado.
Chitaristul şi compozitorul suedez Krister Jonsson se bucură de o notorietate aparte în rândul publicului de gen. Harul interpretativ şi creativitatea l-au propulsat în elita creatorilor de jazz şi muzică improvizată.
O INCURSIUNE MUZICALĂ ÎN ISTORIA TANGOULUI
Recital de pian: Mariano José Castro
Duminică, 9 martie, ora 20.00
Mariano José Castro a interpretat muzică clasică în diverse grupuri instrumentale împreună cu importanţi violinişti, violoncelişti şi flautişti. A susţinut concerte solo în SUA, Canada şi Europa, interpretând muzica de Piazzolla şi alte nume importante ale tangoului şi muzicii argentiniene.
În cadrul concertului din 9 martie, desfăşurat la Sala ARCUB, artistul argentinian va interprea creaţii din: Astor Piazzolla, Horacio Salgán, Carlos Gardel, P. Laurenz, F. de Caro, Julián Plaza, H. Expósito, Mariano Mores, Ángel Villoldo.
TRIALOGURI LA ARCUB – Plăcerea taifasului cultural
Tema: Mai ştii cum te strigam pe atunci „icoană cu picioare lungi“ …
Invitat special: Mircea Dinescu
Moment muzical: Aylin
Moderator: Matei Martin
Joi, 13 martie, ora 20.00
Trialoguri la ARCUB este un eveniment care va reintroduce în agenda comunităţii obiceiul conversaţiilor culturale, pe un ton relaxat şi prietenos. Întâlnirile vor avea loc de două ori pe lună, în serile de joi, la Ceainăria ARCUB din Str. Batişte nr. 14, unde se va vorbi despre tot ce leagă cotidianul de latura noastră artistică, despre educaţie şi noi curente, despre experienţe şi provocări.
UN CHIP DE LUMINĂ
Lansare film – Arhimandritul Ioan, stareţul Mânăstirii Hurezi
Sâmbătă, 15 martie, ora 14.00
Anul 2014 este anul cinstirii sfinţilor martiri Brâncoveni, împlinindu-se 300 de ani de la martiriul lor. Filmul-portret al Arhimandritul Ioan, stareţul Mânăstirii Hurezi deschide seria de evenimente dedicate Anului Brâncoveanu.
Personaj aproape necunoscut până astăzi, care ni se dezvăluie acum ca o personalitate puternică în vremea Domnului Constantin Brâncoveanu, Arhimandritul Ioan împlineşte porunca Domnului de a zidi marea lavră de la Hurezi, cu o arhitectură spaţială a cărei formă este puţin cunoscută astăzi: o cruce pe pământul Olteniei, patru schituri ce înconjoară biserica centrală Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, prelungiri ale acesteia ca locuri de retragere, asceză şi rugăciune.
Surprinzător pentru lumea de acum, Ioan dăruieşte din prea plinul sufletului său, are rugăciunea inimii, dar poate şi administra marea avere a lavrei de la Hurezi, pe care o şi sporeşte de trei ori în vremea în care a fost egumen.
ÎNSEMNĂRILE UNUI NEBUN de Nikolai Vasilievici Gogol
Regia: Felix Alexa.
Muzica: Alexander Balanescu; Scenografia: Diana Ruxandra Ion
Cu: Marius Manole şi Alexander Balanescu.
Joi, 20 martie şi vineri, 21 martie, ora 20.00
Când singurătatea şi lipsa de perspective ajung să ne chinuie, unica posibilitate de evadare din realitatea ostilă rămâne imaginaţia. Astfel putem construi un nou univers, în care totul este posibil, iar graniţa dintre lumea reală şi cea plăsmuită devine fragilă, aproape insesizabilă.
Însemnările unui nebun este un spectacol unic, în care umorul şi drama se întrepătrund pe măsură ce nebunia, creatoare de lumi paralele, acaparează mintea personajului principal, măcinat de tristeţe şi frustrări.
„Participăm la un vis ludic, tragi-comic, atemporal, dar atât de actual, vorbind despre coşmarurile noastre de zi cu zi. Un spectacol visceral despre condiţia umană căreia i s-a furat misterul într-un timp desacralizat. Această montare ilustrează creator poetica unui regizor cu personalitate şi stil. Felix Alexa aduce valori de emoţie şi de gândire în citirea lui Gogol şi a epocii noastre. (…) “Însemnările unui nebun” se impune ca un moment de vârf al stagiunii, pe care vi-l recomandăm.“ (Ludmila Patlanjoglu – Cotidianul.ro)
JAZZAJ LA ARCUB
BALKANAMERA JAZZ QUARTET & VALI RĂCILĂ
Sâmbătă, 22 martie, ora 20.00
O fuziune spectaculoasă şi originală între jazz-ul latino-american şi sonorităţi balcanice, cu piese standard de jazz, blues & funky, orchestrate în manieră proprie, trupa abordează teme etno din zona Dobrogei şi Balcani – având influenţe grecesti, turceşti, armeneşti, aromâne sau arhaice românesti, din secolele al VII-lea şi al XIX-lea, transpuse în limbajul jazz-ului modern.
COMEDIE PE ÎNTUNERIC de Peter Shaffer
Regia: Cristian Dumitru; Scenografia: Raluca Ştefan- Negoescu
Cu: Anda Caropol, Cornel Ciupercescu, Viorel Comănici, Tiberiu Păun, Vlad Jipa,
Viorica Bantaş şi Cristina Florea.
Duminică, 23 martie, ora 19.00
O banală pană de curent produsă într-o seară de duminică de o importanţă vitală pentru protagonişti, deviază întreaga derulare a evenimentelor pregătite cu grijă şi migală de aceştia. Lucrurile nu decurg nici pe departe aşa cum fuseseră plănuite, fiindcă întunericul se lasă brusc peste personaje, iar confuziile şi surprizele se ţin lanţ.
Piesa pusă în scenă la ARCUB este o savuroasă comedie de situaţii, care ne reaminteşte cu originalitate că suntem supuşi neprevăzutului.
«Spectacolul, jucat de actori mai puţin solicitaţi pe alte scene, are hazul lui, fiecare dintre protagonişti construindu-şi rolul cu atenţie şi sensibilitate.» (Nicolae Prelipceanu – TEATRUL, Azi)
TRIALOGURI LA ARCUB – Plăcerea taifasului cultural
Tema: Femeia
Invitat special: Aurora Liiceanu
Moderator: Virginia Costeschi
Moment muzical: Matei Ioachimescu
Joi, 27 martie, ora 20.00
Trialoguri la ARCUB este un eveniment care va reintroduce în agenda comunităţii obiceiul conversaţiilor culturale, pe un ton relaxat şi prietenos. Întâlnirile vor avea loc de două ori pe lună, în serile de joi, la Ceainăria ARCUB din Str. Batişte nr. 14, unde se va vorbi despre tot ce leagă cotidianul de latura noastră artistică, despre educaţie şi noi curente, despre experienţe şi provocări.
SLOBODIJA ODYSSEIA, MON AMOUR! – spectacol de teatru
Vineri 28 martie, ora 19.00
În perioada 28-30 martie, va avea loc la Bucureşti evenimentul „Acasă“. În dialog cu migranţii, realizat de către Forumul Cultural Austriac cu sprijinul ARCUB, Muzeului Naţional de Artă Contemporană (Spaţiul Platforma), Centrului Naţional al Dansului Bucureşti şi Mandragora Film.
În cadrul evenimentului, va fi prezentat spectacolul de teatru Slobodija Odysseia, Mon Amour! (Bahamut Productions) pe tema migraţiei contemporane, care ne ajută să înţelegem mai bine feţele invizibile ale migraţiei contemporane.
JAZZ COMPAS LIVE
Concert live: JAZZAPELLA & CRISTI SOLEANU QUARTET
Sâmbătă, 29 martie, ora 20.00
La orice apariţie, trupa Jazzapella surprinde audienţa prin originalitatea interpretărilor şi armonia vocilor. Cei cinci membrii ai grupului , Elena Moroşanu, Ana-Cristina Leonte, Ana Bancescu, András Zoltán şi Bogdan Tudor, nu formează doar un ansamblu muzical în sine, ci creează, de fiecare dată, un spectacol extrem de atrăgător prin muzica proaspătă, sofisticată, directă şi spontană, cucerind din prima publicul ascultător şi creând atmosferă în toate sălile de concerte.
Saxofonistul Cristian Soleanu este un artist aplaudat pe multe podiumuri româneşti, inclusiv în spectacole de muzică şi dans contemporan, care se bucură de notorietate şi peste hotare. În cadrul concertului de la Sala ARCUB, artistul va face o memorabilă demonstraţie de virtuozitate şi stil, cucerindu-i pe toţi participanţii la eveniment.
VIŢELUL DE AUR de Ilf şi Petrov
Regia: Eugen Gyemant; Scenografia: Vladimir Turturica şi Tudor Prodan
Cu: Tudor Aaron Istodor, Cătălin Babliuc, Dan Rădulescu, Lucian Iftime, Smaranda Caragea, Radu Iacoban.
Duminică, 30 martie, ora 19.00
Alexander Koreiko duce o viaţă mizeră de slujbaş care se mulţumeşte cu o leafă infimă, ridicând semne de întrebare în rândul semenilor care nu înţeleg cum reuşeşte să-şi ducă zilele cu atât de puţini bani. Dar aceasta nu este decât o aparenţă creată pentru a-I induce în eroare pe ceilalţi. În realitate, decentul funcţionar este un escroc plin de bani. Un motiv perfect pentru Ostap Bender şi camarazii săi să-l vâneze pas cu pas cu scopul evident de a beneficia de pe urma averilor lui ilegale.
«Lumea ficţională se croieşte în şase actori interpreţi, pe rând, ai personajelor care populează fabula ca un bildungsroman tragicomic: mărunţi funcţionari sovietici, cooperatişti simpatici şi uşor de dus de nas, vânzători la ghişeu. […] O echipă formată din tineri artişti (regizor, scenografi şi actori) îşi dedică toate resursele creative pentru a deschide porţi către o lume a întâmplărilor care te fac să meditezi, printre zâmbete.»
(Ana-Maria Nistor – Revista Luceafărul)