BILETE

UPDATE: în ziua de 6 mai, accesul în cadrul expoziției „De ce mai stai cu el?!” se va face începând cu ora 16:00.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România propune anul acesta un nou proiect participativ axat pe ilustrarea violenței domestice (re)simțită individual de către femeile din România în contextul pandemic. De la agresiuni sexuale, la violenţe fizice sau verbale, toate aceste experienţe dureroase, conturate de pandemie, sunt cuprinse într-un obiect-memorie în cadrul expoziției De ce mai stai cu el?! organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România în parteneriat cu ARCUB. Expoziția are loc în perioada 6 mai- 29 iunie, la ARCUB, în Sala Bolților.

Program de vizitare:

  • 06 – 15 mai, orele 12.00 – 20.00
  • 16 – 31 mai, orele 14.00 – 19.00
  • 01 – 15 iunie, orele 12.00 – 20.00
  • 16 – 29 iunie, orele 14.00 – 19.00                   

După închiderea programului de vizitare, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor ce va avea loc în noaptea de 14 mai, expoziția va avea acces gratuit și va putea fi vizitată până la ora 02 dimineața.

Muzeul este construit în jurul unui concept fluid care a pornit de la o realitate afectivă: big bang-ul epidemiologic care ne-a schimbat vizibil viața. Astfel, Muzeul Pandemiei propune un nou proiect care mută accentul de la rutinele și comportamentele modificate sau anulate, la agresiunile sexuale și la violențele fizice sau verbale împotriva femeilor mai ales în perioada 2020-2021, atunci când am trăit mai mult în „bule”.

„Urmează să descoperiți o serie de mărturii și descrieri ale unor situații în care femeile au ajuns în poziții de vulnerabilitate în cuplu, devenind victimele și supraviețuitoarele violenței domestice. Echipa noastră a urmărit mai ales felul în care relațiile abuzive reușesc să depășească pereții locuinței personale, ajungând atât la apropiați, cât și la sistemele sociale din jur. Mare parte din mărturiile din expoziție se referă la momente din timpul pandemiei, o perioadă în care spațiul social s-a restrâns dramatic. Pentru victimele violenței domestice, tensiunile și conflictele de acasă au crescut, în vreme ce accesul la sprijinul de orice tip a devenit limitat.” (Echipa Muzeului Pandemiei)

Expoziția va da spațiu de exprimare unor artiști și organizații prietene care au documentat și prezentat abuzurile și violențele în familie sau cele din mediile instituționalizate. Conceptul expoziției este întregit de lucrarea sonoră a artiștilor Anamaria Pravicencu și Vasile Leac,  colaborarea cu PosterXpoem și de showcase-ul proiectelor marca Muzeul Abandonului, Fragile Society, Asociația STORYSCAPES și ANAIS.

Teatrul Apropo este partener principal al proiectului și va contribui cu punerea în scenă a unui text dramaturgic contemporan care are legătură directă cu tema acestui nou proiect al Muzeului Pandemiei.

Website-ul proiectului este www.identitatifragile.com, acolo unde vom avea și o variantă online a expoziției, după 15 mai, așa cum am procedat și cu expoziția de debut.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România

Rețeaua Națională a Muzeelor din România este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor, cu aproape 80 de membri instituționali și membri individuali. RNMR exploatează unul dintre cele mai mari avantaje competitive – munca într-un context naţional şi internaţional, construirea flexibilităţii, difuzarea de informaţii şi dezvoltarea unui know-how colectiv în interiorul unei reţele de largă acoperire. RNMR este afiliată la una dintre cele mai mari și influente reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations. Rețeaua organizează, de asemenea, în fiecare an, două evenimente importante: ”Noaptea Muzeelor” și ”Museums Meet Museums”.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).

Preț: 20 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 10 lei (Categoria II).