micro-macro-Trans CORDIAL
Comunitatea Armână din România organizează expoziţia de pictura“micro-macro-Trans CORDIAL”cereuneşte artişti de origine armână sau care au legatură cu lumea armânească şi care va putea fi vizitată în sălile ARCUB până în data de 23 mai – dată în care se sărbătoreşte “Ziua Naţională a Armânilor”.
Expoziția este organizată în parteneriat cu ARCUB și poate fi vizitată la Hanul Gabroveni începând cu data de 6 mai până pe 23 mai, zilnic, între orele 10.00 – 18.00. Expoziția se desfășoară pe tot etajul hanului, în Sala Coloanelor, Sala Lipscani și Sala Gabroveni.
După închiderea programului de vizitare, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor ce va avea loc în noaptea de 14 mai, expoziția va avea acces gratuit și putea fi vizitată până la ora 02.00 dimineața.
Printre artiștii expozanți se numără Dana Maitec&Stephane Maitec – fotografi profesioniști cu carieră internațională, Ovidiu Maitec – considerat unul dintre cei mai importanți sculptori români, Sultana Maitec – cunoscută pentru picturile nonfigurative în tehnica foiței de aur, Constantin Pacea – artist de talie internațională, sculptorul Dumitru Pasima sau Mirela Trăistaru artista cu peste 60 de expoziții personale din 4 continente dar și Anca Boeriu, Nicu Baturi, Otilia Maria Măndescu Canavra, Gheorghe Caruțiu, Titi Ceară, Cristian Celea (Papu Hrista), Ciobanu, Lena Constante, Catalin D. Constantin, Mariana Constantinescu, Dorothea Fleiss, Mărgărita Iuca, Simon A. Iuca, Florica Pacea, Ion Pacea, Lucreția Pacea, Augustin Ioan Pop, Florica Prevenda, Anca Szonyi Thomas, Stefan Szonyi, Mihai Tugearu și Ecaterina Vrana
Microcomunitar, macrocomunitar, transcomunitar sunt situaţii sau poziţionări şi propuneri în acelaşi timp ale sensibilităţii vizuale în raport cu societatea.
Cine sunt? De ce aici? De unde vin? Ȋncotro mă îndrept? Cine îmi e alături? De unde vine? De ca am ales aşa? Alegeri…Ȋntotdeauana este despre alegeri. Identitate. Continuitate. Conştiinţă. Apartenenţă. Cât de sus trebuie să îmi întind aripile ca să vad? Ca să mă văd…
cine – înlocuieşte, în propoziții interogative, numele subiectului așteptat ca răspuns la întrebare
aici – în acest loc, aproape
loc – aceeaşi bucată de pământ, acolo unde se află cineva
unde – o întrebare directă privind locul desfășurării unei acțiuni, direcția unei mișcări, locul de manifestare a unei stări
încotro – în ce direcţie
alături – lângă cineva
unde – exprimă direcţia
alegeri – selecţii, preferinţe, decizii
identitate – faptul de a fi identic cu sine însuţi, coincidenţa în toate aspectele, asemănare perfectă, relație de egalitate în care intervin anumite variabile, adevărată pentru orice valori ale acestor elemente.
continuitate – existenţă fără întrerupere, legătură neîntreruptă
conştiinţă– sentiment, intuiție pe care ființa umană o are despre propria existență, cunoaștere intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existență şi despre lucrurile din jurul său
apartenenţă – faptul de a ține, de a fi legat de cineva sau de ceva; proprietatea de a fi un element constitutiv al unui ansamblu
a vedea – a avea capacitatea sau posibilitatea de a-și crea imagini vizuale pentru obiecte şi fenomene
împreună – a se aduna la un loc, a se uni, a cumula, a îmbina
origini – punct de plecare pentru formarea unui lucru, a unui fenomen; început, proveniență; izvor, obârșie
Curator: MIRELA TRĂISTARU
Comunitatea Armână din România” organizează “Zilele Culturii Armâne” (ZCA) încă din anul 2005, acesta reprezentând unul dintre evenimentele culturale anuale majore ale asociaţiei. De-a lungul anilor, ZCA a reunit numeroase activităţi, marea majoritate a acestora fiind cu participare internaţională (piese de teatru, expoziţii de artă plastică/fotografie, producţie de scurt film documentar, activitate de cercetare culturală în zona Dobrogei, lansări/prezentări de cărţi/CD-uri, spectacole de muzică/dans/poezie, etc.).
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 6-23 mai 2022, zilnic, între orele 10.00 – 18.00, la ARCUB.
Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).
Preț: 20 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 10 lei (Categoria II).