LANSARE DE DISC

,,DOAMNELE MUZICII ROMÂNEȘTI“

proiect cultural dedicat celebrării prezenței feminine în cultura și societatea românească

DIANA JIPA – vioară

ȘTEFAN DONIGA – pian

Pe 9 noiembrie 2019, la ora 18, la Sala Mare a Centrului Cultural al Municipiului București – ARCUB violonista DIANA JIPA şi pianistul ŞTEFAN DONIGA, vor prezenta publicului produsul lor discografic cel mai recent, intitulat „Doamnele muzicii românești”. Acest disc este parte a unui proiect amplu, cuprinzând activitate de cercetare, realizare de înregstrări, producție și lansare de disc, turneu național de recitaluri, campanii media, promovare și distribuție gratuită în școli a 500 de materiale documentare și audio.

Toate aceste acțuini sunt dedicate celebrării importanței și valorii prezenței feminine în cultura și societatea românească, o prezență care, prin remarcabile personalități  – creatoare de act cultural, artiste, compozitoare, oameni de știință, sportive inegalabile – a dăruit istoriei noastre modele umane de excepție.

,,Am pornit la construirea acestui proiect din dorința de a aduce în atenția publicului (și mai ales a publicului tânăr, căruia ne adresăm cu precădere), o serie de modele umane extraordinare. În contextul social actual, arhetipul general feminin tinde să evidențieze un set de calități de multe ori străin de cel fundamentat pe valori culturale și autenticitate. Așadar, a evoca și a expune personalități feminine de excepție devine un act educativ și cultural important și foarte necesar. Tot ceea ce ne dorim prin acest proiect cultural este să contribuim la conștientizarea rolului esențial pe care femeile creatoare l-au avut și îl au în dezvoltarea și evoluția culturii românești și imaginii noastre în lume, a declarat pianistul Ștefan Doniga, inițiatorul acestui proiect.

Programul compact-discului imprimat și al recitalurilor din turneu cuprinde creații semnate de Felicia Donceanu, Hilda Jerea, Violeta Dinescu (un aranjament semnat de Vlad-Răzavn Baciu), Carmen Petra Basacopol, Laura Manolache și Liana Alexandra.

Proiectul este realizat de Asociația HEART-CORE cu valorosul parteneriat al Societății Române de Radiodifuziune prin canalul Radio România Muzical, co-finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național și produs cu sprijinul Primăriei Capitalei și ARCUB.

Cu un palmares de peste 80 de concerte și recitaluri susținute numai în ultimul an în 10 țări de pe 3 continente, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga alcătuiesc unul dintre cele mai active și mai apreciate duo-uri românești actuale. Proiectul ,,Doamnele muzicii românești” vine în continuarea unui alt proiect cultural amplu al celor doi artiști intitulat ,,Romania Universalis”, care a avut ca scop celebrarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și care a inclus 14 recitaluri camerale susținute de artiști în prima jumătate a anului 2019,  atât în țară, cât și în străinătate (Cuba, Mexic, China, Norvegia, Polonia, Marea Britanie). Prezentul proiect reprezintă deja al doilea produs discografic realizat de cei doi muzicieni, după cel dedicat, cu un an în urmă, creației lui Dinu Lipatti, și al șaptelea turneu consacrat promovării muzicii românești.