Un proiect creat de Asociaţia Culturală Replika şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021

Centrul de Teatru Educațional Replika, invită publicul și artiștii la o serie de conferințe și ateliere internaționale despre artă și tehnologie, în perioada 29-31 octombrie 2021.

Conferințele fac parte din proiectul „Laborator de Re-Generare Digitală pentru Artele Performative”, ce își propune să pună bazele unei colaborări de lungă durată între artiști și specialiști din aria noilor tehnologii pentru a dezvolta împreună soluții digitale care să sprijine producția și difuzarea produselor artistice performative.

În luna iulie 2021, 25 de artiști și specialiști din zona IT și a noilor tehnologii au participat la un laborator intensiv coordonat de Ciprian Amariției (consultant și trainer UX), Florin Cardașim (inginer software, trainer, fondator Codecamp.ro si Strongbytes.ai) și Radu Apostol (regizor de teatru, conf. univ. dr. Departamentul de Regie Teatru, UNATC, co-fondator Centrul Replika), în cadrul căruia au fost dezvoltate 3 concepte de aplicații digitale pentru artele spectacolului. Atelierele au fost urmate de o serie de întâlniri de feedback și lucru în lunile august-septembrie 2021. Au avut loc o serie de prezentări ale unor proiecte și produse digitale, susținute de specialiști din cadrul Centrului CINETic și participanți.

Produsul principal al proiectului este o platformă de informare, conectare și oportunități pentru artiști și specialiști în tehnologie care se află în dezvoltare, care va fi, la rândul ei, prezentată în debutul conferințelor.

Programul Conferințelor:

29.10.2021, ora 18:30 – Prezentarea proiectului, aplicațiilor dezvoltate și platformei

Ora 20:00 – Conferință PABLO MOLINA

Pablo N. Molina este un artist video, de lumini și sunet, care se folosește de tehnologii emergente, cum ar fi projection mapping, procesarea video în timp real și dezvoltarea de software personalizat pentru a crea medii digitale captivante.

Pablo a dezvoltat mai multe expoziții media interactive originale și a dezvoltat conceptul video al multor piese de teatru și dans pentru unii dintre cei mai dinamici artiști emergenti de astăzi. În timp ce practica sa este ferm înrădăcinată în lumea spectacolului experimental, Pablo lucrează și în concerte rock la scară largă și în divertisment comercial, cum ar fi turneele recente în arena Paramore și Marvel Universe Live.

Profesor universitar la CalArts School of Theatre timp de nouă ani, Pablo a contribuit la crearea programului de MFA de ultimă generație în Interactive Media for Performance. Astăzi, el continuă să susțină ateliere și cursuri de master despre tendințele emergente în proiecțiile video și dezvoltarea de software personalizat pentru spectacol live la instituții din întreaga lume.

30.10.2021, ora 20:00 – conferință LARS JAN

Fiu de emigranți din Afganistan și Polonia, Lars Jan este un regizor, artist, scriitor și activist cunoscut pentru spectacole și instalații uimitoare din punct de vedere vizual, care transformă genurile, care explorează tehnologiile emergente, adunările live și experiența de neclasificat. Instalația performativă pe tema schimbărilor climatice, Holoscenes, a făcut furori în Times Square, coincizând cu retragerea SUA din Acordul Climatic de la Paris. Câștigătorul Comisiei de artă Audemars Piguet, Lars Jan a expus Slow-Moving Luminaries, un pavilion cinetic care evocă creșterea nivelului mării în timpul festivalului Art Basel din Miami. În prezent, el creează o serie de imagini cu oameni care trăiesc în vehicule în Los Angeles. Este membru senior TED și consilier Sundance New Frontier Story Lab. Lars este reprezentat de Charlie James Gallery și predă la CalArts.

31.10.2021, ora 18:00 – atelier practic LED Pixel Mapping PABLO MOLINA

Conferințele vor fi disponibile în regim live, pe canalele de comunicare ale Centrului de Teatru Educațional Replika și partenerilor și vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.

Centrul Replika își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.

În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut premiul AFCN pentru incluziune socială și dialog intercultural și a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea „Proiecte culturale şi festivaluri”. 

În 2018, în cadrul „Galei Premiilor UNITER”, Centrul Replikaa primit „Premiul Consiliului Britanic” (The British Council Award).

Detalii aici.

Foto: Centrul de Teatru Educațional Replika