Proiect creat de Asociația Culturală Aiurart în coproducție cu Tangaj Collective şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021.

Isolation in a Series of Liminal States este un proiect de cercetare și producție coregrafică realizat în co-producție cu Tangaj Collective. Isolation in a Series of Liminal States propune realizarea unei conferințe performative la /SAC @ MALMAISON, explorând fenomenul izolării ca o etapă liminală a corpului în raport cu societatea. Cu o abordare transmedială, proiectul adresează memoria incertă și criza identității corporale, conectând istoria complicată a clădirii Malmaison cu experiența imediată a izolării sociale, cauzată de pandemie.

Istoricul Mihai Burcea și antropologul Bogdan Iancu vor oferi consultanță de specialitate echipei artistice (ce aduce împreună pe coregrafa Simona Deaconescu, muzicianul Vlaicu Golcea, arhitectul Justin Baroncea, artistul vizual Ramon Sadîc), facilitând procesul de documentare istorică din arhive și interviuri filmate. Aceste informații vor fi transferate ulterior într-o cercetare coregrafică ce va implica dans, performativitate, folosirea creativă a vocii, transferul dintre corp, imagine și textul jurnalistic.

Isolation in a Series of Liminal States adresează în principal nevoia de a susține și dezvolta infrastructura culturală precum și promovarea demersurilor artistice interdisciplinare și colaborative, cu precădere facilitarea actelor artistice în zone periferice și valorificarea spațiilor alternative, mai ales în contextul infrastructurii actuale, în care tot mai multe spații independente de arte performative se străduiesc să supraviețuiască. 

/SAC @ MALMAISON își propune să susțină creațiile interdisciplinare ale artiștilor din domeniul artelor performative și vizuale și ale cercetătorilor din științele sociale, cu scopul de a promova extinderea practicilor artistice dincolo de spațiul scenic, pentru a crea un format hibrid de interacțiune cu publicul. 

Scopul principal al proiectului este crearea unei producții artistice interdisciplinare, în sistem de co-producție, care să exploreze tema izolării din perspectiva corpului arhivă, printr-un format performativ, care deschide procesul de creație al artistului către publicul larg.

Pe lângă crearea unei producții artistice, proiectul va cuprinde și întocmirea unui dosar de cercetare istorică a spațiului Malmaison, susținerea a cel puțin șase laboratoare de creație interdisciplinară de către echipa artistică, realizarea a 3 podcasturi și a unui scurtmetraj documentar și patru reprezentații cu public a producției performative rezultate în urma proiectului, în perioada 1-14 noiembrie la /SAC @ MALMAISON.

Isolation in a Series of Liminal States se adresează publicului larg din București, implicat cultural, interesat de artă, consumator de cultură, istorie, literatură, film. Proiectul se adresează în egală măsură și comunității de specialiști din domeniul artelor performative, artelor vizuale, muzicii, studiilor culturale, jurnalismului și a celor din domeniul academic de specialitate. Proiectul este adresat de asemenea, prin toate activitățile sale, comunității naționale și internaționale de curatori, programatori, manageri culturali și reprezentanți ai instituțiilor de cultură și de patrimoniu din țară.

Proiectul va inaugura programul “Open Context” al /SAC @ MALMAISON și va introduce în oferta culturală existentă formatul de lecture performance cu caracter serial, adresându-se publicului țintă prin satisfacerea nevoii de descentralizare a spațiilor culturale și valorificarea spațiilor alternative în vederea propunerii unui alt tip de estetică artistică. Proiectul introduce conceptul de conferință performativă, practică artistică extinsă, care depășește formatul academic al unei prelegeri, migrând înspre un spațiu spectacular, prin contopirea aspectelor cu caracter educațional cu cele dramaturgice. Miza unui astfel de format este angajarea publicului într-un schimb intelectual și afectiv mai interactiv, în care documentarea, ficționalizarea și acțiunea performativă fac un corp comun. Rolul performerului este unul de mediator, aflat la granița dintre informația istorică sau academică și cel de „personaj”, specific unei lucrări scenice.

Despre /SAC @ MALMAISON

/SAC @ MALMAISON este un spațiu-context de coproducții, cercetări și practici colaborative și transdisciplinare în artele vizuale, performative și scenice. 

/SAC @ MALMAISON este al doilea spațiu din București al /SAC după cel deschis în 2018, pe str. Berthelot, nr. 5.
/SAC @ MALMAISON se află într-o comunitate-context – Atelierele Malmaison (o comunitate artistică ce include ateliere, spații de proiecte și galerii) – recent fondată în clădirea Malmaison cu o istorie de aproape 2 secole, situată central, pe Calea Plevnei, 137C.
Spațiul de Artă Contemporană – /SAC – este o inițiativă independentă privată, un context-resursă dedicat necesităților actuale ale producătorului și ale publicului pentru a stabili un dialog direct și formator prin intermediul expoziției, cercetării și promovării.

Detalii despre programul proiectului sunt disponibile aici