Independent exterior, primul showcase de teatru independent din România
IDEA77, împreună cu partenerii, zece entități plus o instituție culturală de stat dedicată independenților, anunță începerea primei ediții a primului showcase de teatru independent destinat specialiștilor internaționali: directori, curatori și programatori de festivaluri de arte performative și critici de teatru. Evenimentul, denumit INDEPENDENT EXTERIOR, se derulează în perioada 3 – 7 noiembrie 2021 și programează cincisprezece spectacole de teatru, dans, performance, experiment, teatru-cinematic și formule mixte.
INDEPENDENT EXTERIOR este o platformă de prezentare și promovare la nivel internațional a artiștilor, a creațiilor lor și a companiilor sau spațiilor producătoare din zona artelor performative independente din România, un eveniment unic ȋn spațiul autohton. Prima ediție INDEPENDENT EXTERIOR prezintă atât debuturi, cât și spectacole realizate de artiști experiementați, montări bazate pe texte contemporane românești și străine. Participă peste 50 de invitați din Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Iran, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Romania, Serbia, SUA, Rusia, Ungaria, Uzbekistan.
„Ne-am fi dorit să putem susține evenimentele cu public ȋn sală, însă situația sanitară actuală nu ne permite. Întreaga activitate a proiectului s-a mutat online. Pe lângă vizionarea spectacolelor, ȋi invităm pe cei interesați și la evenimentele de networking și schimb de experiență cu specialiștii internaționali. Sperăm să creăm o punte de dialog și cooperare reală, care să se manifeste activ ȋn anii ce vor urma”, spune Catinca Drăgănescu, regizoare și director INDEPENDENT EXTERIOR.
„Este o deschidere fără precedent pentru teatrul independent din România, iar pe termen lung, vor avea de câștigat atât artiștii, cât și publicul, pentru că acest tip de colaborare externă conferă un plus-valoare creației locale”, afirmă Raluca Rădulescu, curatorul INDEPENDENT EXTERIOR. Și adaugă: „În teatrul independent, alegerile artistice, forța și coerența propunerilor repertoriale dovedesc clar experiența managerială și energia creatoare acumulate în acest sfert de secol și direcționate în prezent pentru a construi viitorul. Am căutat spectacole reprezentative pentru spațiul independent bucureștean, dar care au și potențial internațional și, indiferent de tema abordată, au un mesaj valid pentru orice spectator din anul 2021”.
Actorii, dramaturgii și regizorii din spațiul independent bucureștean vor avea ocazia să se întâlnească în cadrul masterclass-ului online de storytelling intitulat „Lumea are forma corpului meu”, cu regizorul și profesorul Boris Pavlovici, autorul a peste 60 de spectacole de teatru și mai mult de 10 proiecte social-educaționale și de teatru incluziv sau laboratoare experimentale, atât în Rusia, cât și în Finlanda, Danemarca, Estonia, Kazahstan, Uzbekistan, dar și în România. În 2019, spectacolul „Pianiștii”, pe care l-a montat la Teatrul Globus din Novosibirsk a primit premiul Masca de Aur pentru Cel mai bun spectacol al anului.
De asemenea, tinerii artiști din domeniul artelor performative independente sunt invitați să participe la „Oportunități de rezidență” – un webinar cu Irina Duskova, consultant și producător de teatru, director al programului internațional de vară al Byrd Hoffman Water Mill Foundation, SUA, pentru a afla mai multe despre tipurile de rezidențe accesibile în acest moment în lume și care sunt elementele care asigură reușita unei aplicații.
Spectacolele INDEPENDENT EXTERIOR sunt:
- Aici Moscova, regia Catinca Drăgănescu, unteatru
- Bildungswoman, regia Elena Morar, Caleido
- Capete înfierbântate 2020, regia David Schwartz, Stagiunea de Teatru Politic
- Cassandra, regia Leta Popescu, Apollo111
- Cataclisma, un concept de Andrea Gavriliu, unteatru
- Cele 7 morți ale Mihaelei Runceanu, regia Catinca Drăgănescu
- Cosmonauți, regia Andreea Lucaci, Teatrul LUNI de la Green Hours
- Daughters, regia Simona Deaconescu, Tangaj Collective și Centrul Național al Dansului București (CNDB)
- Dincolo de oglindă, regia Radu Popescu, Teatrul Apropo
- Domeniul luptei, regia Catinca Drăgănescu, unteatru
- Reverse Discourse de Ioana Marchidan, Linotip Centru Independent Coregrafic
- Toată liniștea din lume, regia Radu Apostol, Centrul de Teatru Educațional Replika
- Mama, regia Mihai Lukacs, Centrul Dialectic
- Medea’s Boys, regia Andrei Măjeri, Apollo111
- What Is Love? Baby, dont hurt me… , regia Alina Tofan, Teatrul Apropo
INDEPENDENT EXTERIOR propune și o serie de evenimente conexe online, programate la ora locală a României.
Miercuri, 3 noiembrie 2021, 12:00-13:00 – (IN)DEPENDENT de context, o contextualizare a teatrului independent românesc și prezentarea programului primului showcase de teatru independent din România. O întâlnire online a invitaților din străinătate cu directorul și curatorul INDEPENDENT EXTERIOR. O sesiune de Q&A.
Joi, 4 noiembrie 2021, 12:00-13:30 – (IN)DEPENDENT de comunitate, o prezentare online a teatrelor independente din București, partenere ale proiectului INDEPENDENT EXTERIOR pentru invitații din străinătate. O sesiune de Q&A.
Vineri, 5 noiembrie 2021, 12:00-13:30 – (IN)DEPENDENT de șansă
O întâlnire online cu regizorii ale căror spectacole sunt prezente în showcase pentru invitații din străinătate. O sesiune de Q&A.
16:00 – 17:00 – (IN)DEPENEDENT de networking, „Oportunități de rezidență” – o prezentare-invitație pentru tineri artiști din domeniul artelor performative independente din București. Webinar cu Irina Duskova, consultant și producător de teatru. Din 2015, director al programului internațional de vară al Byrd Hoffman Water Mill Foundation, SUA. O sesiune de Q&A.
Sâmbătă, 6 noiembrie 2021, 12:00-13:30 (IN)DDEPENDENT de șansă, o întâlnire online cu regizori, scenografi, dramaturgi ale căror spectacole sunt prezente în showcase pentru invitații din străinătate. O sesiune de Q&A.
15:00-17:00 – (IN)DEPENEDENT de storytelling, „Lumea are forma corpului meu” – Masterclass online de storytelling, pentru actorii, dramaturgi, regizori din spațiul independent bucureștean, cu regizorul Boris Pavlovici, premiat pentru spectacolele sale de teatru, dar și pentru proiectele experimentale și social-educaționale.
Duminică, 7 noiembrie 2021, 12:00-13:00 – (IN)DEPENEDENT de concluzii, brunch online cu participanții la showcase, din teatrele independente din București și invitații din străinătate, pentru concluzii.
Toate spectacolele incluse în programul INDEPENDENT EXTERIOR vor putea fi vizionate online. Participanții la showcase vor primi link-urile și parolele de acces, valabile în perioada 3-7 noiembrie 2021. Detalii despre spectacole și toate evenimentele cuprinse în programul primului showcase românesc de teatru independent se vor găsi și pe www.independentexterior.eu – după lansarea platformei.
Proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Conţinutul acestui proiect nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro
Parteneri: Apollo 111, Caleido, Centrul Dialectic, Centrul de Teatru Educațional Replika, LINOTIP Centru Independent Coregrafic, Stagiunea de Teatru Politic (Asociația O2G), Tangaj Collective (Tangaj Dance Association), Teatrul Apropo, Teatrul LUNI de la Green Hours, unteatru, Asociația Vanner Collective, Centrul Național al Dansului București (CNDB)
Parteneri media: Radio România Cultural, Theatrescu, Promotion Presse Service
Despre organizatori
IDEA77 este o iniţiativă culturală menită să producă şi promoveze proiecte inovative din zona artelor performative şi educaţiei alternative. Ne propunem să ne poziţionăm ca un nucleu de artişti, antreprenori şi manageri culturali interesaţi de experiment, creaţii originale şi proiecte aflate ȋn relaţie directă cu realitatea contemporană. Viziunea noastră se concentrează ȋn jurul conceptelor de experience design şi art for social change. Ne pasionează colaborările trans-sectoriale, noile tehnologii şi esteticile hibride. Investigăm subiecte actuale şi polemice, ȋncurajăm dezbaterea şi promovăm cultura dialogului. Susţinem valori ca empatia, solidaritatea şi incluziunea socială. IDEA77 este o structură fluidă şi dinamică orientată spre viitor, un promotor al formelor noi, un creator de experienţe.