Un proiect creat de Asociația UnTeatru şi co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti – Oraş deschis 2021

Ideea proiectului a pornit din nevoia de a cunoaște și o altfel de istorie a orașului în care creștem, concentrată în jurul poveștilor și amintirilor personale trăite de fiecare dintre noi. Un proiect văzut, surprins, auzit, scris de bucureșteni de toate vârstele, dispuși să împărtășească momente relevante pentru traseul lor individual, justificând astfel relația pe care au legat-o de-a lungul timpului cu Bucureștiul.

Harta colecționarului de amintiri este un proiect cultural și participativ, ce se adresează bucureștenilor de toate vârstele, invitandu-i să contribuie activ la diseminarea de povești și experiențe relevante din București, contribuind astfel atât la diversificarea ofertei artistice locale, cât și la creșterea consumului cultural. Proiectul vizează alcătuirea unei hărți afective a orașului, prin participarea directă a locuitorilor Bucureștiului, și se va desfășura în patru etape. În prima etapă, organizatorul va lansa o provocare în rândul bucureștenilor de toate vârstele, invitându-i să participe la realizarea hărții prin împărtășirea unor amintiri personale, localizate în orice punct al Bucureștiului. În acest sens, prin intermediul unei campanii de promovare, bucureștenii vor fi invitați să completeze un formular cu întrebări deschise pe www.unteatru.ro. Pe acest site, în nume propriu sau în mod anonim, ei vor putea trimite o poveste despre un eveniment la care au participat sau despre un moment care i-a marcat, specificând în ce punct de pe harta orașului s-au petrecut cele relatate. De asemenea, participanții vor putea trimite fotografii, ilustrații sau alte materiale care să însoțească povestea adăugată pe harta afectivă.

„Harta colecționarului de amintiri” ne prezintă un București martor la istoria fiecăruia dintre noi, compusă din întâmplări mai mari sau mai mici, din emoții, zâmbete ori momente de cumpănă. Orașul pe care îl locuim e cel ce se umple cu micro-istoriile noastre, ale tuturor celor ce îi străbatem străzile zi de zi, compunând astfel o hartă colectivă de amprente și povești.  Ne depărtăm așadar de manuale vechi de istorie, de legende urbane sau mituri despre București și căutăm mai degrabă povești neștiute, trăite de eroi anonimi, de prieteni sau de personalități pe care le admirăm în secret.

Proiectul devine relevant pentru publicul țintă prin natura sa participativă, transformând consumatorii culturali în creatori – call-ul de povești lansat are drept scop întocmai provocarea spectatorului în a împărtăși sau realiza un scenariu personal și de a-l prezenta celorlalți. În plus, le oferim astfel ocazia bucureștenilor să exploreze la pas orașul și să descopere locuri inedite pe care fie nu le-au vizitat încă, fie nu le-au cunoscut îndeajuns, însă o pot face acum, identificând QR codurile amplasate în locații unde alți locuitori au trăit niște momente importante, surprinzând totodată tranzițiile prin care capitala a trecut de-a lungul anilor.  Credem cu tărie în implicarea directă a comunității, în construirea unui bine comun și a unei identități sănătoase a orașului, prin aducerea ȋn atenţia publicului a unor teme relevante pentru societatea contemporană.

 „Harta colecționarului de amintiri” este gândită ca un produs cultural hibrid ce înglobează în realizarea sa mai multe domenii – teatru, film, fotografie, storytelling, tehnologie. Formula de realizare propusă presupune lucrul ȋn cadrul unui laborator colectiv de creaţie ȋn care cetățenii și artiştii invitaţi vor contribui la elaborarea unui limbaj artistic comun. Estimăm un număr de 10.000 participanți direcți (respondenții call-ului de colectare a poveștilor; beneficiarii care vor accesa platforma online dedicată proiectului sau QR codurile din oraș; artiștii implicati) și o audiență indirectă de 50.000 persoane care vor afla despre „Harta colecționarului de amintiri” din mass media, radio, tv, platformele sociale unteatru.

La nivelul asociației, proiectul capătă o consistență importantă prin faptul că presupune implicarea unei echipe multidisciplinare – atât artistice, tehnice, cât și creative – în realizarea și implementarea acestuia, oferindu-le acestora ocazia să performeze sau să-și continuie activitatea managerială. Proiectul e o nouă oportunitate de continuare a activității artistice unteatru (într-o perioadă încă fragilă pentru sectorul cultural), accesând o nouă zonă curatorială și transdisciplinară.  De-a lungul timpului, ne-am dezvoltat strategia atat prin prisma producției de spectacole de teatru, cât si prin generarea unor proiecte artistice relevante în arii conexe, disponibile în mediul digital și accesibil unei audiențe largi. Proiectul de față îmbină, de fapt, ambele direcții (online și offline) și își propune să genereze un interes și o implicare sporite din partea bucureștenilor. Utilizăm arta ca mijloc de implicare al comunităților locale și  digitalizăm o hartă afectivă a orașului, realizând astfel un produs artistic interdisciplinar cu și despre cetățeni, pentru și despre București.

Proiectul devine relevant și prin dezvoltarea unui produs cultural adaptat tendințelor internaţionale din domeniu, integrand in realizarea proiectului arii artistice precum teatru, film, storytelling, fotografie, artă grafică sau creații sonore. Invităm să ia parte la realizarea hărții afective a Bucureștiului persoane de toate vârstele, din medii sociale și de activitate diferite, incluzând astfel fiecare domeniu profesional și personal. Vom urmări astfel povești împărtășite de copii, seniori, profesioniști din domeniul artelor, științei, educației, reprezentanți ai domeniului sanitar, politic, etc și asta pentru că știm că fiecare cuvânt din societate e important. Ne propunem deci să realizăm o rețea solidă între emițători și receptori, între public și creatori,  și să promovăm principii precum incluziune, egalitate, implicare civică și toleranță.