Sâmbătă, 5 noiembrie, descoperim împreună poveștile Cișmigiului.

Începând cu ora 10:00 explorăm grădina monument istoric și împrejurimile sale alături de Alexandru Mexi, peisagist și Raluca Zaharia, arhitect, iar de la ora 12:00 ne dăm întâlnire în Rotonda Scriitorilor la un atelier de grădinărit, coordonat de Corina Trancă, peisagist, pentru a ne familiariza cu cele mai bune practici de întreținere a Grădinii Cișmigiu.

Scopul evenimentelor este de a crea punți de legătură între universul copiilor și lumea celor care au deschidere spre istorie și natură. Ne dorim să contribuim, prin dialog intergenerațional, la un exercițiu comun de învățare și (re)apropiere de domeniul conservării și întreținerii patrimoniului verde.

 Înscrie-te aici: https://bit.ly/3gB5r9D

———————————

Programul detaliat al evenimentelor propuse:

10:00 – 11:45 | Tur ghidat de specialiști în protejarea și gestionarea patrimoniului cultural în Grădina Cișmigiu și împrejurimi. Plimbarea va fi o experiență deopotrivă relaxantă și captivantă. Vom descoperi aspecte interesante din istoria orașului, povești ale monumentelor istorice și detalii despre amenajările peisagistice, informații care ne vor inspira să înțelegem mai bine și să putem valorifica corespunzător patrimoniul cultural.

Participarea este gratuită, dar este necesară înscrierea prealabilă prin completarea formularului disponibil la acest link: https://bit.ly/3gB5r9D

După completarea formularului de înscriere veți primi un mesaj de confirmare cu detalii suplimentare privind turul, inclusiv locul de întâlnire și pornire.

12:00 – 15:00 | Lucrări de plantare și de îngrijire în Rotonda Scriitorilor. Atelierul este adresat tuturor celor iubitori de plante și doritorilor de grădinărit în Cișmigiu. Vom avea ocazia să simțim că acțiunile noastre au un efect concret, palpabil.

Se anunță un noiembrie călduros, iar munca în grădină e izvor de sănătate fizică și mentală. Ghidați de peisagiști și de personalul ALPAB (Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București) vom învăța să distingem și să eliminăm speciile invazive, vom înmulți plantele sădite primăvara trecută și vom aduce altele noi.

Mai mult, cei mici vor avea ocazia să se împrietenească cu grădinăritul, sădind bulbi de ghiocei și brândușe care vor colora Rotonda Scriitorilor primăvara viitoare.

Intervenția se face pe baza unui memoriu tehnic și a unui plan de plantare care țin cont de specificul istoric și de condițiile din teren, avizat de Direcția de Cultură a Municipiului București. Participarea este gratuită și se face în baza unei rezervări, disponibilă la acest link: https://bit.ly/3gB5r9D

Atelierul de grădinărit se desfășoară cu sprijinul organizației Mai Mult Verde, în cadrul proiectului În Aer Liber, susținut de Metropolitan Life. Totodată, ne dorim să sprijinim și să consolidăm cooperarea între autoritățile locale și membrii comunității, în demersul de a lucra împreună pentru un scop comun, în beneficiul publicului larg.

Evenimentele fac parte din proiectul „Agora Cișmigiu: patrimoniu, comunitate, apartenență”, derulat de Asociația ARCHÉ în parteneriat cu Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), Erfgoed Gelderland și Erfgoed Brabant (Regatul Țărilor de Jos), REMPART (Franța) și Asociația culturală „Aici a stat”. Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022.

Proiectul își propune (re)apropierea oamenilor de oraș și de patrimoniul cultural al acestuia, dar și crearea unei serii de instrumente civice practice care să ajute cetățenii să inițieze diverse acțiuni și activități atunci când vor să își aducă aportul la viața comunității.

* Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Foto: Alex Busuioceanu