REZERVA

ARCUB s-a alăturat inițiativei MARe/Muzeul de Artă Recentă și aduce în fața publicului bucureștean copleșitoarea realizare dramatică, ” Autoportret cu inima-n gât”.

31 octombrie, de la ora 19.00, la ARCUB – Sala Mare. Intrarea este gratuită, în baza rezervării locurilor.

„Autoportret cu inima-n gât” este un one-woman show electrizant al actriței Cristiana Luca,  pe o video-animație de Eugen Munteanu și cu un sound design de Adrian Piciorea. Teona Galgoțiu a alcătuit piesa prin ruperea firului cronologic al notațiilor Ecaterinei Vrana  și scoaterea în evidență a constantelor afective ale unei vieți publice intense, dublată de o o solitudine interioară imensă. Răbufnirile alternative de entuziasm și de disperare, căderile repetate și urcușurile amețitoare, îmbătarea sistematică cu cea mai tare apă rece, urmată de înghețarea faptelor sub lupa lucidității și a dubiului radical, inevitabilă în cazul oricărui artist complet absorbit în vocația sa, fac din „Autoportret cu inima-n gât” un veritabil portret generic al artistului actual, aflat la cheremul unei lumi pragmatice, în care nimic nu e imposibil, dar totul strivește. Performanța actoricească a Cristianei Luca, intensă și autentică, este susținută de regia ne-invazivă, dar extrem de sugestivă, de sunetul învăluitor și de animația video empatică, perfect compatibilă cu jocul actoricesc. Toate la un loc au făcut ca spectacolul să treacă mult dincolo de simpla evocare a Ecaterinei Vrana (dispărută în 2019) și să devină o mărturie bulversantă asupra stării de fapt și a stării de spirit a artiștilor actuali, indiferent de domeniul lor de activitate. 

Imediat după piesa de teatru va avea loc o masă rotundă în jurul volumului „Ecaterina Vrana. Mi-e frică să pictez”, catalogul critic al întregii opere a Ecaterinei Vrana, realizat de MARe/Muzeulul de Artă Recentă și apărut în septembrie 2022 la Editura Vellant. La masa rotundă, moderată de Alex Radu, vor participa Carola Chișiu, Ioana Șerban, Teona Galgoțiu și Erwin Kessler. 

Proiectul este realizat de MARe/ Muzeul de Artă Recentă, în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului bucurești și Editura Vellant.