Generator este un rezultat direct al identificării nevoilor, dar și oportunităților culturale în cartierele bucureștene, și este unul dintre instrumentele care susțin palpabil participarea cetățenilor în dezvoltarea orașului.

Ne adresăm tuturor grupurilor de inițiativă, cetățenilor și comunităților de vecini care își doresc să schimbe în bine spațiul în care își definesc existența.

CINE POATE ÎNSCRIE IDEI DE PROIECTE?

Grupuri de inițiativă, cetățeni și grupuri informale de vecini sau persoane fizice care intenționeză să dezvolte un proiect cu potențial de a coagula comunități la nivelul cartierelor din București. Acestea trebuie să fie grupuri de minimum trei persoane, care nu sunt constituite juridic, dar au o viziune și un proiect comune și își asumă implementarea integrală a proiectului.

Același grup poate înscrie un număr maxim de 3 idei de proiecte, dar în acest caz doar una poate fi selectate pentru finanțare.

CE FEL DE IDEI DE PROIECTE CĂUTĂM?

Candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii are misiunea de a descentraliza oferta culturală din oraș a încuraja viața creativă din cartierele bucureștene. Programul va susține inițiative și idei de proiecte care utilizează potențialul creativ și nevoia de activități culturale în cartierele din București.

Căutăm idei de proiecte care stimulează imaginația și implicarea comunității locale. Ne dorim idei concepute pentru comunitatea locală, care răspund nevoilor de recreere și consum cultural, dezvoltate alături de locuitorii din cartier. Dezvoltarea ideilor în proiecte care inspiră vecinii să participe nu doar ca spectatori sau beneficiari, ci și ca producători și organizatori.

Căutăm inițiative care să vizeze animarea spațiului public și aducerea comunității împreună în cartiere și care să contribuie la consolidarea identității comunitare și de cartier:

programe interactive culturale și comunitare care să stimuleze participarea civică și care să includă prioritățile cartierului și diverse practici culturale, să crească accesul la spațiile publice, să reducă barierele și birocrația care îl limitează;
desfășurarea unor activități precum: ateliere, expoziții, proiecții de film, cursuri, discuții de grup, prezentări, activități sportive etc.; închiderea străzilor în weekend pentru diverse activități comunitare: gătit în comun, prânzuri comunitare, competiții sportive etc.

Programul de microgranturi este dezvoltat și organizat împreună cu Fundația Comunitară București.