Într-o lume metropolitană, în care oamenii depun eforturi să ţină pasul cu tendinţele şi să fie mereu în formă, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti a lansat în 2008 o provocare către locuitorii Capitalei, aceea de a fi în formă şi din punct de vedere cultural. 

 

Începând din acest an, festivalul va avea o nouă denumire BFITS, o variantă simplificată și mult mia ușor de reținut a denumirii inițiale.

 

Prin Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă BFITS, ajuns anul acesta la cea de-a VI-a ediţie, ARCUB a reuşit să aducă fenomenul artistic mai aproape de oameni. La sfârşitul lunii mai, an de an, centrul oraşului devine un univers colorat, în care artişti din zeci de ţări ale lumii jonglează cu diverse dimensiuni artistice pentru a le oferi spectatorilor un amestec surprinzător de emoţii şi reflecţii. Prin reprezentaţiile lor, actorii interacţionează cu publicul, modificând raporturile dintre spaţiu, ritm şi receptare. 

 

Programul pe care ARCUB l-a conceput împreună cu artiştii BFITS promite maşinării spectaculoase, păpuşi gigant, personaje captivante, efecte pirotehnice  şi momente de improvizaţie. Păstrând spiritul unuia dintre cele mai îndrăgite festivaluri din Bucureşti, nici anul acesta nu vor lipsi spectacolele extreme ce îmbină dansul cu elemente de acrobaţie, instalaţiile suspendate, concertele în aer liber sau paradele parcă desprinse din poveşti. 

 

Ca în fiecare ediție, și în 2014, la BFITS vor participa companii specializate în teatru de stradă, provenind din state precum: Spania, Franța, Olanda Marea Britanie, Belgia, Italia și chiar din Australia.

 

Dintre companiile internaționale, care vor aduce anul acesta la București unele dintre cele mai spectaculoase show-uri, se numără: Water Theatre Show, care va prezenta un spectacol uimitor pe apă, în zona Piața Unirii; compania spaniolă Grupo Puia, care va aduce reprezentația Dodoland pe străzile Capitalei; Shakespeare Globe, care vine cu o abordare inedită a piesei shakespeariene Hamlet și Trans Express din Franța, care va umple centrul orașului de culoare și divertisment, prin prezența elegantelor păpuși Divas, și, pentru 50 de minute, va inunda cerul metropolitan cu impresionante jocuri de lumini, prin Spectacolul Celestial Carillon.