Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei. Ca o alternativă de petrecere a timpului liber în această zi specială, bucureștenii și turiștii de toate vârstele pot vizita expoziția, în intervalul orar 10.00 și 20.00, prin achiziționarea biletelor disponibile atât în format electronic pe Entertix.ro, cât și direct, de la casa de bilete amplasată la intrarea din str. Gabroveni 50-53.

Unul dintre cele mai mari proiecte expoziționale din România dedicate celebrului pictor suprarealist, „Universul lui Salvador Dalí” dezvăluie publicului laturi mai puțin cunoscute ale operei daliniene, prin 170 de obiecte de artă valoroase, de la grafică, litografii, gravuri la sculpturi de mari dimensiuni, sculpturi-bijuterii incrustate cu pietre prețioase la miniaturi din aur și mobilier, într-o reinterpretare suprarealistă a conceptelor clasice ale realității.

Artist versatil, cu un repertoriu ce a cuprins pictură, sculptură, film, design și nu numai, Salvador Dalí continuă să inspire și să fascineze publicul de pretutindeni. La ARCUB, publicul are ocazia unică de a pătrunde în imaginația debordantă a unuia dintre cei mai cunoscuți artiști suprarealiști prin varietatea de obiecte de artă prezentate, din care nu lipsesc celebrele simboluri daliniene inspirate din obiecte aparent banale: ceasurile moi (ce reflectă fluiditatea timpului), cârjele (o punte între realitate și vis), sertarele (ce reflectă inconștientul – influența directă a teoriilor freudiene asupra artistului), fluturii (renașterea și întruchiparea sublimă a frumosului), îngeri (puritatea și conștiința divină), oul, melcii (un contrast între exteriorul dur și interiorul moale).

Dacă sculpturi de mari dimensiuni precum Capul lui Beethoven reflectă fascinația lui Dalí pentru celebrul compozitor german, operă de artă inspirată, după cum însuși Dalí mărturisea, de modul în care se mișcau norii după o furtună, gravuri și litografii prezentate la ARCUB ilustrează imaginile fantasmagorice preferate de artist, în combinație cu peisajele catalane aride care l-au marcat pentru totdeauna, precum seria Nouă peisaje,  sau interpretări suprarealiste ale virtuților și viciilor, în Bestiarul lui La Fontaine. Gravurile și litografiile Salvador Dalí expun publicului nu numai creativitatea incomensurabilă a artistului, ci și abilitatea acestuia de a folosi o varietate de tehnici tipografice pentru a-și ilustra ideile.

În clădirea monument istoric a Hanului Gabroveni, o punte arhitecturală între trecut și prezent, vizitatorii au oportunitatea de a pătrunde în lumea spectaculoasă a artistului spaniol, unde sculpturi precum Venus girafă, Omagiu adus modei, Sclavul lui Michelin (o interpretare daliniană a constrângerilor moderne asupra artei), sau sculpturi-bijuterii precum Dansul timpului II, Alice în Țara Minunilor oferă vizitatorilor o altfel de perspectivă asupra subconștientului.

Totodată, experiența VR disponibilă în cadrul expoziției transformă complet modul în care participanții se conectează cu creațiile artistului, fiind transportați într-un univers „virtual” suprarealist în care pot experimenta imaginile distorsionate daliniene într-o nouă dimensiune. Experiența de vizitare poate fi completată și de un ghid audio, ce oferă informații complete despre operele de artă expuse. Experiența VR și ghidul audio pot fi achiziționate prin pachetele de bilete disponibile, dar și separat, online și fizic, direct în locație, la costul de 10 lei, respectiv 15 lei.

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni este destinația perfectă de petrecere a timpului liber pentru publicul român, transformă Capitala în atracția turistică a momentului pentru iubitorii de artă și este, totodată, o experiență educativă de inițiere în opera unuia dintre cei mai influenți artiști ai secolului XX.

Biletele pentru expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB pot fi achiziționate, la prețuri variabile în funcție de categorie, de pe arcub.ro, universuldali.ro, Entertix.ro și de la casa de bilete ARCUB (Strada Gabroveni nr. 50-53).

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitată până la 12 mai 2024, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00. Accesul în spațiul expozițional se face din Str. Gabroveni nr. 50-53.

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu HADRAN Events.

Parteneri: Magic FM, Rock FM, Antena 3 CNN, Euromedia, Phoenix Media, Compania Națională Aeroporturi București, YOOH, STB SA, Invent Media